Седемдесет-тридесет

Мачмейкинг, 01.10.2014

Една от авторитетните английски Мачмейкинг агенции се казва „Seventy-thirty” (Седемдесет-тридесет). Обяснението  за това на пръв поглед странно име е, че успехът в търсенето  на партньор би бил възможен, когато вложените усилия от страна на участник и мачмейкър, са в съотношение 70/30. Принципите на Club R не се различават като идеология от тези на колегите ни в Англия. Участниците в различните формати за запознанства, които организираме, трябва да влагат голяма доза целенасочени усилия в процеса на търсене на партньор.

В анкетата след партитата, които организираме ежемесечно, често срещан коментар, е че мъжете/жените били неинициативни и не предприемали нищо, за да се запознават. Това оплакване илюстрира характерно поведение на голяма част от участниците в събитията за необвързани – те очакват някой друг да свърши работата вместо тях и да ги запознава с привлекателните обекти на тяхното желание. Както обичаме да казваме, ние създаваме среда и възможности за запознанства, но не можем да се запознаваме вместо участниците. А инициативността е винаги огромен плюс в процеса на намиране на партньор. Чували сме оплаквания от момичета и момчета, че на парти са си харесали някого, но не са се запознали. Когато питаме: „А ти какво направи?“, отговорът е „Нищо.“ Голяма част от хората изпитват страх да заговорят непознат/а, да поискат телефон, за да се срещнат отново, поради факта, че може да чуят отказ, да чуят „не“. Това ги спира да предприемат каквато и да е крачка. По тази причина стоят „извън играта“. Най-често подобно поведение се обяснява с с несигурност, ниска самооценка или страх от отказ и отхвърляне.

Ако оставим този страх да доминира в живота ни, това би означавало, че не трябва да се явяваме на интервю за работа, че не трябва да кандидатстваме в университет, че не трябва да сменяме квартирата си и т.н. Защо в други сфери на живота преодоляваме този дискомфорт, а когато става дума за личния живот, голяма част от хората се оставят той да ги ръководи?

Проактивността винаги бива възнаграждавана. За да спечелиш, трябва да се впуснеш в играта, а не да гледаш от резервната скамейка.

По отношение намиране на партньор ние сме възпитавани, че това някак си ще се случи от само себе си. Очакваме това да е лесно, не полагаме  усилия, не планираме, не се усъвършенстваме, а чакаме да се появи той/тя. Но рядко нещата се случват по този начин. Ако успеем да преодолеем страха от отхвърляне  и отказ, сме на път да постигнем желаното. Най-важното, за да сме успешни в инициативата за търсене на партньор, е да излъчваме увереност. Но увереността се базира върху това, което мислим и знаем за себе си. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да преодолеете несигурността :

  • Помислете за своите добри страни и качества. Вие сте ценен човек и има какво да предложите в една връзка. Няма значение какво ви се е случвало до момента. Ако имате самочувствие и сте достатъчно уверен човек, това се излъчва около вас и хората го усещат. И дори и да не сте перфектен, вие сте готин човек. Вие заслужавате любов и вашата половинка ви очаква някъде. Търсете я!

  • Ефектът на дефекта: Ако ви откажат среща, извлечете позитивите от тази ситуация. Помислете кой ви отказва? Защо се случва това според вас? Обсъдете с човек, на чието мнение се доверявате. Направете необходимите изводи. Бяхте ли перфектен/перфектна – външен вид, облекло, лична хигиена, маниери, комуникация. (По въпроса има много литература и блог статии на нашия сайт.) Към какъв типаж човек се насочихте? Подходящ ли е за вас? Дали не трябва да потърсите човек с по-различно излъчване? 

  • Отхвърлянето предизвиква дикомфорт, но това е за кратко. Не бъдете зависим от едно елементарно „не“. Какво от това, че човек, когото не познавате добре, ви е отказал среща? Щом ви отказва, значи това не е вашата половинка. Когато откриете вашия човек, отговорът ще е „да“. По метода на опита и грешката ще налучкате правилния път, правилното поведение,  но докато не опитвате, няма как да се усъвършенствате.

  • Погледнете на следващия опит за запознанство като на забавно предизвикателство.

  • Бъдете проактивни, отново и отново правете първата стъпка, за да се запознавате с хора, които ви изглеждат привлекателни. Ако се опитате да гледате на запознанствата като на нещо забавно, като на шанс да разберете повече за себе си и за хората, като на начин да се усъвършенствате, за да намерите подходящия за вас човек, ще погледнете от друг ъгъл. Тогава няма да приемете драматично  факта, че някой е отказал да ви даде телефона си.

Няма значение дали сте мъж или жена, бъдете инициативни и вие правете първата крачка, за да се запознаете, когато някой ви харесва. Вярно, че за доста жени в България, такъв съвет може да звучи нестандартно, тъй като по-голямата част от нежния пол все още е с очаквания мъжете да предприемат първата стъпка. И все пак, момичета, не забравяйте, че ако приемете това предизвикателство и заговорите първа атрактивен мъж, дори да не произлезе връзка от това запознанство, силно ще впечатлите и мъжа, и компанията му. В наши дни мъжете си харесват момичета с решително поведение, така че нищо чудно подходът да се окаже успешен.

И в заключение още няколко препоръки, които могат да ви помогнат да сте успешни в запознанствата:

  • Бъдете самоуверени, спокойни и усмихнати. Няма по-привлекателно нещо от това човек да знае кой е, към какво се стреми и това да е съпроводено с позитивно излъчване.

  • Бъдете перфектни откъм външен вид. Радвайте се на това, което сте. Всеки човек, дори да не е с визия на фотомодел, може да подчертае с подходящо облекло приятните черти във външния си вид. Не забравяйте личната хигиена и свежия дъх!

  • Говорете спокойно, бъдете интригуващи и естествени. Помислете какво интересно можете да разкажете за себе си, за да събудите любопитството на събеседника си. Не е задължително да сте изкачвали връх Еверест или да сте правили околосветска обилколка с колело. Помислете! Всеки човек е уникален. Кое е уникалното за вас?

  • Усмихвайте се, усмихвайте се, шегувайте се. Как някой ще ви каже „да“ ако сте намръщен и с ледено излъчване?

И както твърди една крилата мачмейкърска фраза: сборът от това как си облечен, как миришеш, какво излъчване имаш, как казваш първото изречение при запознанство, е равен на последващото „да“ или „не“.  Бъдете активни, постарайте се и направете така, че отговорът да е положителен. Дори при първите опити да не е такъв, упорствайте,  докато получите “да“.

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства