Как да провалим успешна връзка

Взаимоотношения и връзки, 03.11.2014

Много хора вярват, че, за да намерят партньор, трябва да спазват определени правила, а за награда ще получат своя принц или принцеса. Но „играенето на игра” или спазването на правилата всъщност е замаскиране на  истинското ни „аз“ и това не може да доведе до искрено партньорство, върху което се основава успехът на връзките. Да следваш изкуствени правила, когато става въпрос за връзки, неизбежно води след себе си неприятни последствия: или играенето на „играта” завършва със ситуация, в която единият от новосформираната двойка се чувства излъган; или единият от двойката продължава да действа зад изградената си фасада, така че никога да не бъде опознат от партньора си и като следствие се оказва залостен в едностранчива и не особено щастлива връзка.

Ето няколко от гореспоменатите правила, над които можете  да се замислите:

Прави се на недостъпен/-на

Не се обаждай първи/-а, не казвай „Обичам те”, не показвай никакъв знак на емоционална привързаност. Чакай поне три дни, след като сте се срещнали, за да се обадиш... и така нататък. Това правило е като извадено от ръководство по самозащита. То има за цел да не се допусне някой да ти причини болка.

Но любовта и партньорството се градят върху основата на способността за емоционална уязвимост. Ако искаш да се обадиш или да пишеш съобщение след приятна среща с нов човек, но постоянно се спираш, защото е „прекалено скоро”, не отваряш път за спонтанната интимност. Важно е да имаш граници, особено когато виждаш човека за първи път, но ако потискаш всеки порив на чувствата си, никога няма да разбереш какъв е емоционалният капацитет на човека срещу теб. В случай, че той/тя посрещне твоя искрен изблик на чувства с отказ, постарай се да не го приемаш лично. Това може да е трудно, особено за по-чувствителните хора или за хората с по-ниска самооценка, но трябва да си доволен, че си бил верен на себе си. Това е по-важно от всяка „игра” и позволява да добиваш по-трезва представа за себе си и за това къде стоиш в емоционалните взаимоотношения.

Догмата за трите срещи

Често чуваме, че човек трябва да изчака известно време (например три срещи), преди да започне сексуална връзка с нов партньор. Проблемът при този подход е, че не е задължително да си постигнал емоционална близост за три срещи. Няма определен период от време, който да гарантира, че връзката е преминала в онази фаза, в която хората се чувстват достатъчно близки и готови за секс. При някои хора това се случва за кратък период от време; при други отнема много повече. Разглеждай всеки човек, с когото излизаш, като индивидуален случай. Вместо да следваш някакво строго правило, помисли как се чувстваш в негово присъствие: Той проявява ли интерес спрямо теб? Стреми ли се да те опознае? Задава ли въпроси, изслушва ли отговорите ти? Изглежда ли готов за сериозна връзка или търси най-вече секс? Говорите ли открито на тема сексуални взаимоотношения или това причинява огромна неловкост и притеснение? Вгледай се в конкретния човек, опитай се да усетиш накъде отиват нещата, вместо да робуваш на правилото за трите срещи.

Не споменавай бившия/-ата си!

От една страна – знаеш, че не е добре бившият ти партньор да е основна тема на разговор, когато си на среща с нов човек. От друга страна, ако току-що излизаш от брак или сериозна връзка, е почти невъзможно да не го споменеш, защото това все още присъства неотменно в емоциите ти. Нормално е да споделиш сдържано какво се случва в живота ти без да критикуваш или да обиждаш бившия си партньор. Приятно впечатление прави ако вметнеш, че приключилата връзка има и позитиви за теб. Замисли се. Винаги има нещо полезно, което си научил/-a за себе си и за взаимоотношенията с хората, дори когато връзката е приключила с раздяла.

За жените: Дръж се като глуповата блондинка

В нашата култура се е наложило схващането, че жените с глуповато поведение се радват на повече мъжко внимание. Мъжете пък са „облъчени“ от популярния образ на глуповатата, но изкусителна блондинка, която е наложена като класически атрактивен сексуален обект. Всичко това има тенденцията да притъпява и подменя поведението и на двата пола. С идея да провокират интерес у мъжкия пол, жените често се държат като безмозъчна кукла Барби, макар това да  не е истинското им амплоа.

Мили дами, ако това не е истинската ви същност, не се  дръжте  странно само  за да се харесате на мъжа, който е привлякъл вниманието ви. Бъдете верни на себе си. И запомнете: в дългосрочен план мъжете желаят да се обвързват с умни жени, които имат собствено мнение и стил в живота.  

Ледените мъже: Бъдете потайни, безчувствени

Някои мъже влизат в ролята на безчувствени мачовци, защото робуват на предствата, че жените намират мистериозния мъж за очарователен и ще се опитат да го впечатлят всячески, за да го накарат да разкрие себе си. За съжаление рядко се стига до такъв резултат. Подобно „ледено“ поведение  лишава запознанството от искреност, което е в ущърб на изграждането на задълбочена връзка. Бъдете естествен и верен на себе си. Не играйте роли, защото умната жена бързо ще прецени вашата неестественост. Това ще я отблъсне.

Има и втори вариант: възможно е „леденото“ поведение да ви идва отвътре и да е ваша втора природа. Ако се откривате в този вариант, замислете се дали тази мистериозност всъщност не е начин, по който  прикривате липсата на самоувереност и/или емоционални затормозености, които ви пречат да се доверявате на хората. Ако считате, че е така, обърнете се към специалист – психолог, защото е възможно това ваше поведение да е причината за отсъствието на сериозни връзки в живота ви до момента.

Не си показвай рогата

Много хората се страхуват, че потенциалният нов човек в живота им може да открие, че имат „проблеми”. Те не споменават нищо относно семейните и професиналите си проблеми, сънотворните, без които не могат да заспят, или вариациите в настроението, които докторът е определил като депресия.

Истината е, че ако си емоционално нестабилен, може би това не е подходящия момент за създаването на задълбочена връзка. Едва когато осъзнаеш, че можеш да говориш открито и логично за това, което преживяваш, ще си готов за сериозна връзка. В края на краищата искаш партньор, който разбира емоционалните ти проблеми и който няма да те премахне от списъка си, само защото имаш затруднения и се бориш с определен проблем в живота си.

Поставяй граници.

Важно е да споделяш, но също толкова важно е да имаш граници в споделянето и да не разкриваш и/или да не правиш повече, отколкото ти е комфортно. Имайки предвид това, се изисква известно търпение, за да се откриеш и да се почувстваш емоционално близък с някого.

Всеки нов партньор е отделна вселена. Прецени как се чувстваш, докато си в негово/нейно присъствие. Имаш нужда от някой, пред когото можеш да разкриеш истинското си „аз”, а не само част от себе си.  Ти си единственият, който може да разкрие това цялостно „аз” и ти ще избереш пред кого можеш да направиш това.

 

По материали от: http://www.psychologytoday.com/blog/having-sex-wanting-intimacy/201404/six-dating-rules-you-should-stop-following

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства