Мачмейкинг и фабриката за мечти

Мачмейкинг, 03.06.2015

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави светa ти по-красив!

Само преди броени десетилетия възможностите ни за придвижване бяха ограничени, сменяхме работата рядко, живеехме в сравнително малки общности и избирахме партньора си измежду ограничен брой хора около нас. Но семействата бяха по-здрави и трайни. Днес светът става все по-малък, времето тече все по-забързано, а чрез глобалната мрежа общуваме непрекъснато с все повече хора. Делът на необвързаните вече надхвърля 1/3 и повече от половината семейни връзки се разпадат още през първите 3 - 5 години.

Кое доведе до тази драстична промяна – промяната на начина и темпото ни на живот, увеличилите се възможности за избор на партньор или промяната на очакванията ни спрямо него?

Срещаме хиляди необвързани, всеки със своя индивидуалност, и в същото време всички бродещи по едни и същи житейски пътища. Затова уверено можем да заявим, че причината за тези резки промени в създаването и изграждането на семейства са следствие и на трите гореизброени причини. В патриархалното общество семейството е било задължително за оцеляването и нормалния живот на хората. Днес това не е непременно необходимо и нарастват претенциите ни към човека, с когото бихме искали да живеем. По-лесното материално оцеляване и нарастващата роля на индивида в обществото ни позволяват чрез избора на партньор да се опитваме да решим свои собствени нематериални проблеми. А тъжната истина е, че няма как да очакваме от житейския ни спътник да подобри самочувствието ни и да направи живота ни щастлив, ако ние самите не се харесваме достатъчно и не се радваме на живота си.

Често трудно достижимото е особено привлекателно. Но дали това, за което мечтаем, е това, от което се нуждаем?

В процеса на стотиците входящи интервюта за намиране на дългосрочен партньор, забелязахмe тенденция към претенциозност и несъразмерни изисквания, която нарекохме синдром „Фабриката за мечти”. Често хората се обръщат към Мачмейкинг след продължителен период самота или след неудовлетворителна връзка, в която са правили прекомерни компромиси. Като естествена компенсация те искат от следващата връзка само най-доброто като често завишават нереалистично критериите си спрямо очаквания партньор. И забравят, че всички сме хора и никой не е съвършен. Такава предварителна детайлна и безкомпромисна „спецификация“ на партньора застава като непреодолима преграда по пътя към търсената нова връзка. Такива прекомерно завишени очаквания често правят мисията невъзможна.

Често ни питат: Кои качества са най-важни, за да има човек успешна връзка?

Успешните връзки се градят от хора, които са толерантни и способни да оценят положителните качества на човека до себе си, а не от взискателните и безпощадни наблюдатели, които забелязват само „грешките“ на другия. Когато отворим очите си и приемем честно и с обич своите недостатъци, сме способни да приемем с обич и слабостите на другия. Така по-лесно градим близост и нямаме нужда от перфектния партньор, за да докажем колко сме успешни и уверени. Когато за човек е от първостепенно значение да има партньор до себе си, той пречупва всяко ново запознанство през това свое желание и дава шанс на връзката да се случи.

За всеки от нас има може би стотици подходящи партньори, но трябва да бъдат намерени.

Мачмейкинг предлага запознанства с хора, които отговарят на вашите изисквания, но това не е фабрика за сбъдване на мечти, в която се произвежда мечтаният партньор. За да тръгнете към създаване на връзка, първото, което трябва да се опитате да забележите у партньора си, са положителните му качества, а не отрицателните, които всеки от нас си има. Ако човекът срещу вас не се вписва в типажа, в който стандартно се влюбвате от пръв поглед, това не означава, че с него не можете да изградите вълнуваща и удовлетворяваща връзка. Няма точно определен типаж, с който можете да градите партньорство/семейство.

Вгледайте се в човека срещу вас. Кое ви е по-важно? Да гоните някаква химера, годините да минават и всеки път, когато видите щастлива двойка, да изпитвате горчивина, че това все още не ви се е случило? Или да дадете шанс и да започнете връзка с човек, който не се вписва в първоначалните ви очаквания, но има безспорни партньорски качества?

Ако набързо отхвърляте всеки човек, с когото се запознавате, вие просто отхвърляте идеята, че можете да създадете връзка. Това често се дължи на факта, че не се чувствате комфортно със себе си. Докато проектирате това върху околните, вие нямате големи шансове да се свържете с друг човек.

Затова преди да се включите в Мачмейкинг, е добре да си отговорите на въпроса дали не сте засегнати от синдрома „Фабриката за мечти“. Ето кратък тест, който може да ви ориентира в тази посока:

Отговорете на следните твърдения с „да“ или „не“:

1. Привличат ви партньори, които са с много по-добра визия от вашата.

2. Желаете да имате връзка с много реализиран и/или красив/а партньор/ка, за да сте горди и доволни от себе си.

3. Отрязвате шансовете за втора среща с хора, които са ви приятни като общуване и присъствие, но не отговарят на вашите критерии за красота и реализация?

4. Години наред нямате сериозна връзка или изобщо не сте имали връзка, защото все още не сте срещнали идеалния/идеалната.

5. Желаете да се влюбите фатално още на първа среща.

Ако на три или повече твърдения сте отговорили с „да“, вие вероятно имате доста завишени и безкомпромисни очаквания към партньора си и ще ви е по-трудно да създадете дългосрочна връзка.

Мачмейкинг не е фабрика за мигновено сбъдване на мечти и няма да сме ви от полза, ако гледате така на програмата. Бихме могли да работим успешно заедно, само ако схващате мачмейкинг като  процес, в който да изясните идеята си за успешна връзка и партньорство и чрез който сте готови да промените нещо в себе си, за да постигнете мечтаната връзка.

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

Коментари:

  • Пенка Евгениевана 13.06.2015 в 17:25ч.
    Когато двама човека имат сходен начин на мислене, допаднат си визуално а след време и изцяло, то тези двама човека са подходящи един за друг !!! В диалога е истината !!!

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
08.04.2024, след бързи срещи 

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства