Възрастта на партньора - очаквания и реалност

Взаимоотношения и връзки, 18.03.2016

„Аз изглеждам прекрасно и излизам само с по-млади мъже!”
„Аз никога не излизам с жена над 30 години!”
„За любовта няма възраст.”

Всеки е ползвал или чувал подобни фрази при разговори за търсения партньор. Представата за него/нея не се изчерпва само с желанието да е добър и хубав човек. Тя включва и измерими критерии, например минимални и максимални граници за възраст, ръст и тегло. Възрастта на партньора заема челно място в списъка с очаквания на всеки необвързан. Въпреки че никой не фиксира точна възраст, всеки има своя представа за минималните и максимални граници на възрастта на партньора, в които би се чувствал комфортно. Всеки човек е уникален сам по себе си и няма как да бъдат отгатнати конкретните му очаквания. Но при работата с големи групи, точността на описанието и прогнозите е право пропорционална на броя на участниците.

В началото на 2015 год. публикувахме статия от Psychology Today „На каква възраст да са хората, с които излизаш”. След това чрез Теста за Партньорски рейтинг анкетирахме над 5,000 необвързани като един от важните въпроси е за очакваната минимална и максимална възраст на партньора. Една година по-късно решихме да напишем нова статия конкретно за необвързаните българи и въз основа на информацията от 4,500 човека на възраст от 21 до 50 години да обобщим техните очаквания в тази насока. Същевременно тази статия се явява и кратка извадка от книгата, която подготвяме: „Необвързаните - очаквания и реалност”.

Основни данни за участниците в анкетата
Пол – 2,692 жени и 1,778 мъже на възраст от 21 до 50 години.
Жените традиционно са по-активни в попълването на такъв тип анкети и по-охотно споделят лична информация, затова и те са 60% от участниците.

Възраст

 

 



Семейно положение и местоживеене
Имайки предвид насочеността на сайта и неговите ленове, можем да утвърждаваме, че анкетираните са необвързани, ¾ от които живеят в София.
Графиките, които обобщават данните от Теста за Партньорски рейтинг по отношение очакванията към възрастта на партньора. Червената линия очертава максимално допустимата възраст. Зеленият цвят се определя от минималната очаквана възраст на партньора, която повечето анкетирани считат, че трудно могат да очакват. Жълтият цвят обозначава зоната на реалистичен баланс между горните две.

Жени – очаквана възраст на партньора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Разликата между минималната и максималната възраст на партньора при жените варира от 7 год. в началото до 10-11 год. в по-зряла възраст, което е логично предвид намаляването на нейното  значение с възрастта.

До 30-годишна възраст жените очакват партньорът да е по-възрастен, като допускат възможността и до +10 год., което е следствие от по-ранното съзряване при жените, както и на битуващото очакване, че мъжете на тази възраст тепърва трябва да изграждат кариера и да се подготвят за глава на семейство.

Между 30 и 40-годишна възраст вече възниква възможността партньорът да е до 2-3 години по-млад, но пък намалява максимално допустимата разлика до +8 год. Въпреки изравнените възможности за реализация на половете, все още у нас традиционно мъжът е по-възрастен с 3 до 5 години, което се доказва и от статистиката на НСИ за сключените бракове.

След 40-та година жените все повече очакват възрастта на партньора да се доближава до тяхната собствена, като не изключват съвсем възможността и за разлики до 4-5 год.

Мъже – очаквана възраст на партньорката

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Разликата между минималната и максималната възраст на партньора при мъжете е твърдо 10 год. през цялото време.

До 30-годишна възраст мъжете очакват жената да е приблизително на тяхната възраст (+/- 2 год.), което е вероятно е асоциирано с предходните училищни и студентски връзки.

Между 30 и 40-та година мъжете определено предпочитат жените да са по-млади от тях, като разликата между собствената и средно очакваната възраст на партньорката (в жълто) постепенно се увеличава от -3 до -7 години. Средата на този интервал се явява и единствената зона, в която тези очаквания съвпадат и при двата пола. Въпреки социалните промени и изравняващите се възможности, у нас все още преобладава очакването мъжът да е по-възрастен с 3 до 5 години.

След 40-та година разликите продължават да се увеличават, достигайки 10 год. между собствена и средно желаната възраст на партньорката. Доминиращото очакване между повечето мъже на тази възраст е за партньорки в интервала 33 – 37 год., което се обуславя от факта, че над 83% от тях искат да имат деца, но едва 51% досега са имали.

Очаквания и реалност при жените

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Тази графика съпоставя очакванията на двата пола от гледна точка на жените. Червената линия следва средната („реалистична”) очаквана възраст на партньора, а синятаочертава очакванията от страна на мъжете, т.е. мъже на каква възраст биха очаквали жени на тази възраст за партньори.

Пример 1: Жените на 26 год. търсят партньор на около 31, докато повечето мъже, които търсят срещи с жени на тази възраст, са средно на 26 год.

Пример 2: Жените на 30 год. предпочитат партньорът да е на 34, което съвпада и с очакванията на мъжете.

Пример 3: Жените на 40 год. очакват партньорът да е средно на 42, докато мъжете, които очакват да се срещат с жени на тази възраст, са средно на 50 год.

Очаквания и реалност при мъжете

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тази графика съпоставя очакванията на двата пола от гледна точка на мъжете. Светлосинята линия определя средната („реалистичната”) желана възраст на партньорката. Тъмносинята пък очертава същия параметър от страна на жените, т.е. ени на каква възраст са склонни да се срещат с тях.

Пример 1: Мъжете на 26 год. очакват да излизат с жени на 26, но влизат в обхвата на жени на 21 години.

Пример 2: Мъжете на 34 год. търсят връзки с жени на 30, които също очакват срещи с мъже на тази възраст.

Пример 3: Мъже на на 40 год. очакват партньорка на 33, но жените, които най-охотно биха се срещали с тях, са на около 38 години.

Дори и при толеранс от +/-1 год., виждаме, че за съжаление възрастовите очаквания на необвързаните съвпадат в един доста тесен интервал – 29-31 год. при жените и 33-36 год. при мъжете. Всъщност това е отражение на общите нагласи в обществото, което се потвърждава и от факта, че средната възраст за сключване на брак през 2014 год. е била 32.7 год. при мъжете и 29.4 год. при жените.

Съществуват разминавания в очакванията за необвързаните в ранна възраст, но там тези различия са все още малки, а и те все още имат пред себе много време.

Не такава е ситуацията, обаче, с разминаванията при възрастите над 40 год. Жените очакват партньор на възраст близка до тяхната, докато мъжете очакват жената да е много по-млада. Причината за този разрив очевидно е свързана с фертилния потенциал на жените и с очакванията на повечето мъже за деца, които досега не са имали. Тук е безпредметно да обсъждаме дали това е честно, просто такова е положението. Колкото и да се увеличава очакваната възраст, колкото и да напредва медицината, остава си фактът, че най-благоприятната възраст за първо дете при жените е доста под 40 години.

През последните десетилетия настъпиха доста и бързи промени, които доведоха до сериозни изменения в обществото:

  • Увеличи се броят на необвързаните и днес те са 1/3 от всички хора.
  • Средната възраст за сключване на брак се увеличи с 3 год. само за последните 13 год.
  • Броят на разводите достигна 50%.
  • Увеличи се трикратно броят на хората, които предпочитат семейното съжителство без брак.

С тази статия се опитваме да опишем един конкретен аспект, касаещ необвързаните българи. В книгата „Необвързаните – очаквания и реалности” разглеждаме доста по-подробно тази тема и се опитваме да отговорим не само на въпроса „Какво?”, а и на въпроса „Защо?”.

В завършек бихме искали да напомним отново, че статистиката дава достоверна информация за настройката на големи групи хора, но не може да предскаже кое е правилно и вярно за отделния човек. Така че нашата препоръка е в крайна сметка да имате предвид тази информация, но при търсенето на своя конкретен партньор да се водите основно от своите схващания и чувства, които за вас са единствени и неповторими. За всекиго някъде има подходящ партньор, може би даже стотици. Нужно е единствено да не седим бездейно в очакване, а да използваме наличните способи и средства в това толкова важно търсене.

Започвайки от себе си...

Успех!

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства