Прекалено зает ли си, за да имаш връзка?

Взаимоотношения и връзки, 27.07.2016

Всички сме страшно заети. Графиците ни са препълнени с работа, пътуване, семейни ангажименти, спорт, социални дейности, лични цели и какво ли още не. Да се чудиш как някой изобщо намира време за връзка!

Оказва се, че не сме толкова ощетени откъм време спрямо предишни времена – поне сравнено с преди 14 години, преди създаването на Snapchat и Pokemon Go. Това е изводът от скорошно проучване на Gallup в САЩ. Всъщност един и същ процент от американците – 48% – казват, че нямат достатъчно време, за да правят всичко, което искат. Интересното е, че 52% от хората чувстват, че времето им стига, което означава че липсата на време е по-скоро въпрос на индивидуално възприятие.

Как липсата на време се отразява на ходенето ни по срещи и личния ни живот? Начинът, по който говорим за времето си, повлиява на хората, с които излизаме. Ако се оплакваме, че сме прекалено заети, нормално е кандидат-партньорът ни да се чуди дали няма да му е прекалено трудно да излиза с нас. Отнема ли ти по една седмица да отговориш на имейли? И имаш свободно време за среща във … вторник след три седмици?!

Има ясна граница между това да си струва чакането или пък да не си струва, защото човекът изглежда недостъпен заради прекалената си заетост.

Ето няколко съвета как да предотвратиш саботажа на любовния си живот заради заетостта си:

  1. Не обяснявай през цялото време колко си зает

Това е добър съвет за отношенията с всички хора, а не само по отношение на интимните запознанства. Хората, които мрънкат колко невероятно много са заети, сякаш изсмукват въздуха от стаята. Обикновено те са ужасни за компания, тъй като разговорите се въртят все около техния супер натоварен живот. Всъщност надали изобщо са и толкова заети, защото истински заетите хора не намират време да се оплакват.

Когато слушам някой от тези, вечно заетите, се напрягам и се отдръпвам от разговора, защото знам, че няма да получа внимание в разговора – да не говорим при връзка. Така че, да, това да говориш колко си зает може да те накара да се почувстваш важен, но е ужасна стратегия при ходенето по срещи.

Има и едно важно изключение. Ако в момента имаш повече ангажименти от обикновено, кажи го на другия човек. Да кажеш следното оказва голямо влияние: „Съжалявам, че напоследък съм прекалено ангажиран. В работата е много натоварено. Нямам търпение темпото да се забави другия месец и тогава ще имам повече свободно време.“. Последното изречение е много важно. Кажи на хората, с които излизаш, кога ще имаш повече свободно време. За тях ще е по-лесно да останат мотивирани да те опознаят, ако знаят, че заетостта ти има краен срок.

  1. Винаги отговаряй навреме на имейли, обаждания и съобщения

Дори да си толкова затрупан, че изобщо не можеш да се видиш с когото и да било известно време, не искаш да оставяш впечатлението, че свързването с теб е трудно, нали? Отделяй време всеки ден, за да отговориш на всички имейли и съобщения и да върнеш обажданията, дори и да е с нещо кратко като: „Получих имейла ти. Наближава ми крайният срок по един проект. Скоро ще ти пиша повече.“

След това пиши отново. Така показваш на другия човек, че усилията му са оценени. Също така му предлагаш да види как ще изглежда животът с теб, когато си зает. Посланието е, че партньорът ти все пак ще бъде важен за теб.

  1. Прояви оригиналност в планирането на срещите

Направи си среща за закуска или дори за бързо кафе на връщане от летището. Покани човека, с когото излизаш, да дойде с теб на йога или на вечерното ти тичане в парка. Най-вероятно няма да спечелиш точки, ако поканиш някого да те придружи в супермаркета, но пък можеш да го вземеш със себе си на фермерски пазар и после да пиете кафе. Бонус: Ще започнеш седмицата си със запаси от пресни продукти.

  1. Намери време за среща, дори да имаш деца

Повечето хора разбират, че за един родител приоритет са децата му. Но ако си родител, който си поделя попечителството, може да е трудно да задвижиш нова връзка, когато можеш да се видиш с кандидат-партньора си едва веднъж на две седмици. Да не говорим за дългите летни ваканции.

Не поставяй личния си живот на пауза. Ако вечерите и уикендите не са възможни, можеш да се уговориш за обяд или за по бързо питие, докато децата са на рожден ден? Понякога можеш да ползваш и грижите на детегледачка. Човекът, с когото излизаш, ще оцени гъвкавостта ти.

  1. Поддържай връзката си, докато пътуваш

Живеем в свят, в който никога не оставаме без контакт с близките и познатите си благодарение на Skype, Viber, Messenger… В началните етапи на връзката постоянната комуникация не е много добра идея. Но не е добре и да казваш „Ще се чуем като се върна“. Покажи, че имаш интерес към човека, като му/ѝ пратиш снимка на гледката от хотела ти или снимка от семейното ти събиране. Също планирай предстояща среща, за да има нещо свързващо ви, което да очаквате.

На всички ни се иска потенциалните ни партньори да бъдат с нас през по-голямата част от времето. Но в днешния свят по-скоро трябва да се примирим с натоварените си програми. И бихме се чувствали по-добре, ако знаем, че междувременно половинките ни си мислят за нас.

А вие как поддържате контакт с хората, с които излизате, когато сте свръхзаети? Пречи ли заетостта на личния ви живот?

По материали от: Do You Seem Too Busy to Date?

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

Коментари:

  • Витали Димовна 31.07.2016 в 00:20ч.
    да, заетостта ми, изяжда всекидневно по 9 часа, и пречи не само на личния ми живот а и на много други неща които искам да реализирам. Но живота в България е такъв че се налага да работиш не това което обичаш а това което се търси на пазара. Мисля си че не всичките ваши препоръки работят в условията на сурова реалност

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства 

Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
19.02.2024, след парти за запознанства