Готови ли сте за сериозна връзка?

Консултации, 31.08.2017

В близкото минало жените са били тези, които са искали от мъжете да улегнат и да се обвържат в дългосрочна връзка, за да създадат семейство, а мъжете от своя страна са се фокусирали върху кариера, любовни завоевания и постигане на висок социален статус.
За разлика от предшественичките си, съвременната жена разполага с много повече финансова, сексуална свобода и с нови възможности. Като манталитет тя все повече наподобява мъжете, даже поставя под съмнение въпроса дали въобще иска да се обвърже само с един партньор за цял живот. Дори притисната от биологичния си часовник, съвременната жена не е склонна да се паникьосва, защото спокойно може да отложи родителството до късните 30 и да се наслаждава на изобилие от време за срещи, връзки и трупане на опит в междуличностните взаимоотношения.
Тази ситуация създава един нов и различен начин за разбиране на сериозната връзка. Как може в днешните динамични времена човек да знае какъв би бил и какво би искал след 10 години? Абсолютната сигурност винаги е била илюзия, но би трябвало да има начин да се прецени дали една потенциална връзка си струва инвестицията. Да поразсъждаваме над следните неща:

Готовност
Тук няма универсална формула, но повечето хора могат да усетят кога тяхното търсене започва да попада на по-стабилни резултати. Те са се оглеждали доста, имали са както хубави, така и лоши връзки, и са започнали да копнеят за една по-дълбока и смислена история с друг човек, а не просто поредица от нови неангажиращи флиртове. Или пък са имали 1-2 сериозни връзки, но тогава не са били готови да се обвържат сериозно, докато сега имат желание за това. Те са научили много за себе си чрез миналия опит, не крият от себе си своите собствени слабости, осъзнали са, че добрите връзки имат нужда от непрекъснато подхранване и не се заблуждават, че „ …и заживели щастливо“ се случва от само себе си.

Багаж
Твърде много хора внасят предишни разочарования в настоящите си връзки. Те не са спрели да мислят или дори да наказват по някакъв начин бившите си партньори. Възможно е да са развили фиксирани нагласи или нереалистични очаквания. Техните минали травми могат да се проявят във връзката като бомба със закъснител. В други случаи те носят товара на нерешени финансови проблеми - налага им се да се грижат за роднини или имат недовършени търсения и предизвикателства по отношение на собствената си личност. Не можеш да започнеш„на чисто“ без преди това да си се справил с призраците от миналото. Често подобни неща водят до провал на новата връзка. Лошият минал опит сам по себе си не е проблем, но липсата на научени уроци е.

Разбиране какво означава сериозна връзка
В началото бурните романтични връзки често напомнят на взаимоотношенията майка-дете с търсенето на безусловна любов и приемане, комбинирани с трепетите на привличането. Поради тази причина понякога партньорите се наричат със захаросани имена (слънце, захарче, миличко) – все обръщения, които стандартно използваме като се обръщаме към малки деца.
Когато първоначалната еуфория на връзката отмине и двойката замести своите нереалистични очаквания с по-зряло отношение, често идва страхът, че любовта им може да се окаже илюзия. Заедно с романтичната страст отшумява и желанието на партньорите да си бъдат идеалните псевдо родители. В първите етапи на връзката партньорите се въздържат от поведение, което не би се одобрило от другия. Пълната автентичност на партньора може да изненада значително другия и да саботира връзката, защото двойката не е успяла да развие инструменти и стратегии за справяне с неочакваните дрязги и конфликти.
Надежда за дългосрочна връзка има само когато и двамата партньори са искрени и автентични. Това означава, че партньорите са готови да бъдат истински, открити и уязвими един спрямо друг. Че са готови да се учат един друг и да се разкриват като запазват идентичността си. Те познават своите силни и слаби страни, знаят в каква посока искат да се развиват и от какъв партньор се нуждаят.

Следващите въпроси могат да Ви помогнат да разберете дали Вие и Вашият потенциален партньор сте готови за сериозна връзка.
1. Смяташ ли, че си разрешил основните емоционални конфликти от миналите си връзки?
2. Знаеш ли какво те афектира и съумяваш ли да контролираш крайните си емоционални реакции?
3. Смяташ ли, че можеш открито да покажеш кой си и какъв искаш да бъдеш?
4. Готов ли си да се откажеш от свободата да експериментираш с нови връзки?
5. Готов ли си да приемеш собствените си ограничения и да ги споделиш открито?
6. Смяташ ли, че можеш да останеш във връзката, дори и да се появят неочаквани предизвикателства?
7. Разбираш ли напълно, че любовта и връзката се нуждаят от постоянно инвестиране на време, енергия и осъзнатост?
8. Осъзнаваш ли, че сериозната връзка непрекъснато се променя?
9. Готов ли си да бъдеш в постоянен екип и да споделяш ресурси?
10. Все още ли вярваш, че хубавите сериозни дългосрочни връзки са възможни?

Партньорите в дългосрочни връзки не се чувстват по един и същи начин един към друг през цялото време. Те знаят, че любовта е на приливи и отливи и приемат отдалечаването на партньора със смелост и вяра. Те също знаят, че от време на време единият от партньорите може да изостане малко, но тези разминавания изчезват с времето. Те се опитват да адаптират индивидуалния си път с този на другия, за да може да просъществува връзката им и в същото време не биха попречили на развитието на човека до себе си. Не е лесно да посветиш ума, сърцето и душата си на друг човек, но тези, които все пак успяват, споделят, че не биха живели живота си по друг начин.

По материали от: 10 Questions to Help You Tell If You're Ready to Commit

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства