Интроверт или екстроверт си по време на среща?

публикувано на 24.06.2014 в Взаимоотношения и връзки

Сигурно се питате каква роля има характерът, що се касае до интимните срещи? Отговорът е: огромна. Дали си интроверт или екстроверт е основополагащ фактор за това какви точно преживявания ще имате при отношенията си със срещуположния пол.

Между другото, нека отсега уточним: поставянето на знак равно между интровертността и срамежливостта или пък между екстровертността и "отвореността" е мит. Истината е, че това дали си интроверт или екстроверт се определя от нещо много простичко: с каква енергия се зарежда личностната ти "батерия". Интровертите правят това като прекарват повече време със себе си, докато екстровертите се зареждат от кръженето около други хора. Нека отправим поглед към някои други разлики, а вие ще определите към коя от двете групи спадате.

Типове дейности по време на среща

Интровертите предпочитат разговори в по-малки групички или дори лице в лице само с един човек. По-големите събития с огромно количество хора са нещо, което само смущава интроверта. Желанието на интроверта да се усамоти със своя събеседник обаче не трябва да се възприема като равностойно на мълчалива, скучновата среща, изпълнена с неловки паузи.

Интровертите обожават да са наблюдатели. Няма да видите щастлив интроверт в центъра на лудо, шумно парти. Голям е шансът обаче да го намерите в силно социална среда като например ресторант на улицата, откъдето той да наблюдава минаващите и същевременно с това да обръща внимание на събеседника си. Ако сте интроверт, кажете на човека срещу себе си всички неща, които ви доставят удоволствие и обърнете внимание на нещата, които не са ваш тип.

Екстровертите винаги са в центъра на вниманието, а купоните са тяхната двигателна сила - дори купонът да се състои от тях и техния събеседник. Те обожават активността, постоянно са в действие и се подхранват от енергичността на околните. Екстровертът въобще няма да се замисли и ще покани своя обект на ухажване в ресторант или бар заедно със своите приятели. За него повече хора означава повече забавление.

Екстровертите също така имат нужда и от доста повече внимание в сравнение с интровертите. Около тях винаги има купчина хора, с които те да говорят, излизат навън и да се забавляват. Прекарването на време в усамотение е тягостно и е нещо, което екстровертът гледа да минимализира в живота си. Ако сте екстроверт, поемете инициативата и попитайте срещуположния пол за характера и предпочитанията му. Не всеки споделя вашия апетит към шумно социализиране.

Подходът към срещите и връзките

Една от най-големите разлики между интровертите и екстровертите е бързината и интензивността, с която те започват своите връзки. Интровертите са внимателни, проучват дълго територията и се ориентират в обстановката. В началото те се виждат с половинката си сравнително рядко, докато не преценят дали ще усилят интензивността на срещите или ще прекратят изцяло отношенията си с него.

При екстровертите нещата стоят различно. Те се хвърлят с главата надолу и настояват за постоянна комуникация с партньора си - ако е възможно дори всеки ден. В процедирането им има елементи на припряност, дори състезателност. Ако някой ще каже пръв "Обичам те", то това обезателно ще е екстроверта. Тук нямаме предвид, че екстровертите са по-несериозни или лековати с чувствата си. По-скоро става въпрос за това, че изразяването на емоциите им и виреенето им в социална среда е много по-интензивно и забързано в сравнение с интровертите.

Добра практика за екстровертите е да си позволяват моменти на "забавяне" и да прекарат малко повече време със себе си. Изключително прекрасно е да си отворен и винаги готов за социална комуникация, но основата на въпросната комуникация винаги е внимателното и хубаво общуване с теб самия.

Срещите и отдаването

Всеки ден чуваме едно и също от свои клиенти от двата пола. "Не мога да се срещам с повече от един човек, прекалено ми е трудно". Бързите срещи хич не са трудни, а по-скоро са непознати за голяма част от хората. Но повярвайте ни, ако преминете през началния етап на притеснение  и се научите да се срещате с няколко човека по едно и също време, ще се отпуснете и ще започнете да изпитвате удоволствие от този тип комуникация. Все пак срещите не са връзки - говорим си за опознавателния процес, който ще доведе евентуално до обвързване.

За интровертите бързите срещи могат да бъдат направо плашещо преживяване. Причината за тяхното притеснение е много ясна: и без това интровертът не е от най-социалните хора, така че защо би искал да се вижда с голям брой хора по няколко пъти на седмица, вместо да си стои вкъщи? Затова е най-реалистично интровертът да се вижда с двама души в търсенето на свой партньор. Повече от това число го смущава и биха го объркали и напрегнали.

Екстровертите, точно обратното, се чувстват перфектно в такива условия. Срещите и спийд дейтингът като цяло са просто една допълнителна възможност за тях да се енергизират и забавляват.

Без значение дали сте екстроверт или интроверт, важното е първо - да сте наясно със себе си, и второ - да сте наясно с характера на човека срещу вас. Разбирането на начина, по който процедират двата типа по време на срещите, а и извън тях, е основополагащо за подобряването на личните ви преживявания по време на подобни събития.

Е, в кой от двата типа се припознахте?

Автор: д-р Сет Майърс

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 
 
Оцени прочетеното:
Абонирай се за нашия информационен бюлетин
Абонирай се

Клиентите за нас


www.clubr.bg © 2013 - 2018