Бързите срещи и градът

Бързи срещи, 13.11.2018

(тема с продължение)

В съвременния забързан свят има много задачи, които трябва да изпълним – да завършим образованието си, да започнем работа, която да ни осигурява доход, достатъчен, за да поддържаме приличен стандарт на живот, и да срещнем човека, с когото искаме да споделим живота си. За образованието ни се грижат университети, за работата ни могат да се погрижат специалисти човешки ресурси и хора, които се занимават с подбор на кадри (recruiters, headhunters). Защо и при избора ни на партньор не се възползваме от професионалисти с опит в срещането на необвързани?

Каква е идеята на формата Бързи срещи?
Нашите родители и прародители или са имали уреден брак, или са били част от някакво събитие, което е имало за цел да събира млади хора – седенки, вечеринки. Подобно нещо се случва и във формáта Бързи срещи.

Бързите срещи е социално събитие за необвързани, които искат да се срещнат с други необвързани и в крайна сметка да престанат да бъдат необвързани. Форматът Бързи срещи се заражда в Съединените Американски Щати в края на 90-те години. Почти моментално залива САЩ и бързо се пренася в Западна Европа, където младите хора също са много ангажирани и социалният им кръг толкова често е стеснен до няколко много близки приятели и евентуално един-двама колеги, че за тях е много трудно да срещнат необвързани представители на противоположния пол. В Япония имат платени услуги за всичко, свързано с интимния живот - от човек, който да те гушка пред телевизора, до специализирани сексуални занимания. Но при нашия балкански манталитет сякаш нещо пречи да се възползваме от изобретенията на съвремието. Притесняваме се от мнението на околните, ако узнаят че ходим на събития, които имат за цел да събират необвързани. Смятаме, че ще го възприемат като слабост, като признак за неспособност да се справиш с живота си като цяло, а не просто като използване на услуга за подобряване и улесняване на ежедневието – каквато е например  домашната помощница.

Ако е толкова удобно, защо не е по-популярно?
Ние, младите хора, се страхуваме да се включим в Бързи срещи, защото тогава няма накъде да бягаме – ясно е защо сме там и е ясно, че не сме обвързани. Ясно е, че не сме ОК с това, че не сме обвързани. Може би си мислим, че ако си признаем, ще изглеждаме жалки и нуждаещи се. Хм… А жалки и нуждаещи ли сме, когато отидем на маникюрист, защото ни лакира по-добре, отколкото когато го правим сами вкъщи? Или е жалко, когато си повикаме бояджия, защото нямаме време да се научим да боядисваме, за да можем да го направим сами? Е, има хора, на които да си платим, за да ни съберат с необвързани от противоположния пол, които да са на възраст приблизително около нашата, и да ни дадат възможност да се запознаваме, да харесаме някои от тях и ако харесването е взаимно, да излезем отново и да дадем шанс за дълготрайни отношения.

Никога не знаем къде имаме шанса да срещнем своята половинка. Може да ни запознае колега от работа, да е приятел на гадже на приятелка, може да обядваме в едно и също заведение или да пътуваме заедно в метрото. Толкова много възможности. Но понякога сме така уморени и забързани, че не успяваме да вдигнем глава и да се огледаме. И колко е хубаво, че някой се е сетил вместо нас да събере необвързани на едно място, да измисли правила, така че да не се налага да търпим досадното присъствие на човек, когото изобщо не харесваме. И да имаме възможност да се срещнем отново с човек, с когото имаме взаимен интерес.

Каква е разликата между Бързите срещи и приложенията за необвързани?
Приложения като Tinder, Coffee Meets Bagel, Bumble, Happn, Plenty of Fish и много други бавно, но сигурно заливат пазара на услугите за необвързани. В България популярност придоби Tinder, но в морето от дигитални възможности има много други, които ни помагат да намерим компания за интимна среща. Но, както може би се досещате, тези приложения, голяма част от които изискват достъп до профил във Facebook или друга социална мрежа, могат да причинят проблеми. Например някой да използва наши снимки неправомерно или да си създаде профил, чрез който да ни досажда (това е най-малкото зло). Или да ни губи времето, защото освен с мен/теб си чати и с още няколко момичета, на които обещава същото ексклузивно внимание.
На Бързи срещи всички отиваме със своята външност и самоличност. Разбира се, че може да има неточности и дори лъжи относно житейски факти, които мъжът срещу нас да ни разказва, но поне го виждаме на живо. Също така знаеш, че има организатори, които се грижат за събитието и това не е просто среща на самотни хора в тъмен бар.

Как да призная пред себе си, че имам затруднение да срещна подходящия мъж?
В света, в който живеем, ние, жените, трябва да сме малко по-еманципирани, отколкото е необходимо. Сякаш не можем да се насладим на това да бъдем слаби, да ни глезят, да ни обгрижват и да ни носят чантата. Когато веднъж се опитах да проявя кокетство и помолих приятел да ми паркира колата, той не се справи. А много исках приятелството ни да прерасне в нещо друго и реших да го оставя да се „направи на мъж“. Но след като чаках и го гледах как се мъчи около 10 минути, си паркирах колата сама. Трудно е да срещнеш Мъжa в този толкова заблуден свят. Още една възможност за потенциално запознанство никога не е излишна. Не се знае къде е твоят късмет. Може да се окаже, че всъщност ще се омъжиш за съседа си през два апартамента… с когото сте се видели на Бързи срещи, а никога не сте подозирали колко ще си допаднете и колко много неща ви свързват. И двамата не сте осъзнавали, че сте необвързани хора, които много си допадат, защото не сте имали времето за това.
Можем да дадем шанс на любовта и здравите взаимоотношения да се случат. Никой не знае как и кога ще стане това, така че нека опитаме! Сигурно ще е забавно!
Когато говорим за Бързи срещи в България, говорим за ClubR. От много време ние провеждаме ежегодно по около 100 срещи със стриктни правила и самоличността на участниците в тях е проверена, за да се избегнат злоупотреби. Можете да прочетете подробна информация и да намерите своето събитие тук.

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства