Модерният и архаичният Мачмейкинг

Мачмейкинг, 10.12.2018

Мачмейкинг е услуга, която предлага индивидуални запознанства между двойки, които имат потенциал за създаване на успешна връзка/семейство. Повечето хора се чудят що за нововъведение е това, но мачмейкинг възниква в Англия отдавна, много преди хората да станат заети и свъхангажирани с всичко друго, но не и с личния си живот.

В средновековна Англия уредените бракове са били често срещан източник на материални и социални блага. През 1140 година бенедиктинският монах Грациан пише Decretum Gratiani - книга, в която се описва становището на Църквата за семейството и семейния живот. От там насетне се налага да се въведе още едно социално „изобретение“ – мачмейкърът. Това е човек, който се грижи един брак да се базира не само на материални придобивки, но и двамата съпрузи да могат да съжителстват хармонично и спокойно.

Първите Мачмейкинг агенции в Англия са основани през 1600-та година. Тогава викариите са се грижели за семейното благоденствие на своето папство. Те са търсели и събирали подходящи двойки от една и съща социална прослойка.

Едва през  1825 година мачмейкинг услугите стават светски – тогава в Лондон отваря врати първата светска мачмейкинг агенция.

Английската литература от това време дава представа за нагласите към Мачмейкинг през годините. Джейн Остин например прави леко, забавно и ненатрапчиво представяне на мачмейкърите в своя шедьовър “Гордост и предразсъдъци”. Повечето големи дами на Британската литература имат поне по една героиня, която има мачмейкърски способности и изпълнява важна роля в съдбите на младите геори.

Да събират млади хора и да съдействат за осъществяването на техните интимни отношения (разбирайте брак) е било основно, а понякога дори и единствено занимание на вече омъжени дами.

Потомствен мачмейкър

Willie Daly е мачмейкър трето поколение. Той се разхожда из град Lisdoonvarna със своя 150-годишен тефтер под мишница и прави хората щастливи. До момента Daly е отговорен за над 3000 брака. Това е и благодарение на ежегодния едномесечен фестивал за необвързани. По време на фестивала има жива музика, танци и запознанства. А в “The Matchmaker Bar” (барът на мачмейкъра) под звуците на жива музика Daly прави своята магия в свързването.

„Сляпа среща“

През 1980 година в ефира на Британските телевизии Мачмейкингът се излива с пълна сила от телевизионните екрани. Модерни стават реалити предавания, в които необвързани се запознават на „сляпа среща“. Този вид шоута са забавни, а участниците могат да извлекат и полза за себе си и евентуално да срещнат любовта на живота си. Домакинът на шоуто играе роля на мачмейкър и с подходящи въпроси „побутва“ участниците към правилния избор. Този формат предавания имат висок рейтинг. Като пример можем да дадем най-популярното във Великобритания  - “Blind date”, който се е излъчва веднъж седмично и се гледа от близо 1 милион зрители. Форматът се определя като един от най-печелившите и има много разновидности, част от които са адаптирани по цял свят.

Излиза ли Мачмейкинг от мода?

През времето старомодният мачмейкинг преминава през много промени и адекватно се адаптира от опитни мачмейкъри към изискванията на съвремието.

Сякаш несигурността и това да оставим друг да избира вместо нас се замества от строго личен избор, който е възможен благодарение на мачмейкинг агенциите. Не те ни избират партньор, а ние избираме такъв. Само че го срещаме благодарение на хора, които предварително са се погрижили да подберат кандидат партньори, с които имаме голяма съвместимост.

Сянката на Интернет

Интернет и опциите, които виртуалното пространство предлага за онлайн запознанства, са безкрайни и голяма част от тях подкопават популярността на мачмейкърите. Сайтовете и приложенията са по-удобен и по-евтин начин за нови запознанства. Но същевременно не толкова сигурен и личен. В момента в Обединеното кралство има търсене както на онлайн запознанства, така и на мачмейкинг, бързи срещи и различни други услуги.

В заключение

В момента Мачмейкинг е една от най-търсените и скъпоплатени услуги във Великобритания. Да си мачмейкър е както психологическа, така и мениджърска и менторска работа. Мачмейкърът има много роли и вероятно това е причината да е професия, която се учи с опита, а не в университета. Новите мачмейкъри - млади, активни и амбициозни, ще изградят лицето на Мачмейкинга през 21ви век.

В България също има организации, които предлагат такава услуга. Club R работи най-отдавна в тази сфера.

По материали от Anna Walker „The evolution of: matchmaking“ (Reader’s digest)
„The History Of Matchmaking, In 7 Strange Facts“ на J.R Torpe (bustle.com)

Автор: Любомира Денева, психолог и мачмейкър

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Направи ми впечатление, че събитието е добре организирано; поздравления за което.  
  12.04.2021, след онлайн Бързи срещи 

  Справяте се чудесно – дори човек да не намери половинката си, със сигурност ще има много нови приятели :) Препоръчвам!  
  12.04.2021, след онлайн Бързи срещи 

  Нямам забележки – страхотни сте.  
  12.04.2021, след онлайн Бързи срещи 

  Събитието ми хареса.  
  12.04.2021, след онлайн Бързи срещи 

  Всичко беше отлично! Радвам се, че имаше много участници на днешната среща и успях да се запозная с 10 жени.
  12.04.2021, след онлайн Бързи срещи