Модерният и архаичният Мачмейкинг

Мачмейкинг, 10.12.2018

Мачмейкинг е услуга, която предлага индивидуални запознанства между двойки, които имат потенциал за създаване на успешна връзка/семейство. Повечето хора се чудят що за нововъведение е това, но мачмейкинг възниква в Англия отдавна, много преди хората да станат заети и свъхангажирани с всичко друго, но не и с личния си живот.

В средновековна Англия уредените бракове са били често срещан източник на материални и социални блага. През 1140 година бенедиктинският монах Грациан пише Decretum Gratiani - книга, в която се описва становището на Църквата за семейството и семейния живот. От там насетне се налага да се въведе още едно социално „изобретение“ – мачмейкърът. Това е човек, който се грижи един брак да се базира не само на материални придобивки, но и двамата съпрузи да могат да съжителстват хармонично и спокойно.

Първите Мачмейкинг агенции в Англия са основани през 1600-та година. Тогава викариите са се грижели за семейното благоденствие на своето папство. Те са търсели и събирали подходящи двойки от една и съща социална прослойка.

Едва през  1825 година мачмейкинг услугите стават светски – тогава в Лондон отваря врати първата светска мачмейкинг агенция.

Английската литература от това време дава представа за нагласите към Мачмейкинг през годините. Джейн Остин например прави леко, забавно и ненатрапчиво представяне на мачмейкърите в своя шедьовър “Гордост и предразсъдъци”. Повечето големи дами на Британската литература имат поне по една героиня, която има мачмейкърски способности и изпълнява важна роля в съдбите на младите геори.

Да събират млади хора и да съдействат за осъществяването на техните интимни отношения (разбирайте брак) е било основно, а понякога дори и единствено занимание на вече омъжени дами.

Потомствен мачмейкър

Willie Daly е мачмейкър трето поколение. Той се разхожда из град Lisdoonvarna със своя 150-годишен тефтер под мишница и прави хората щастливи. До момента Daly е отговорен за над 3000 брака. Това е и благодарение на ежегодния едномесечен фестивал за необвързани. По време на фестивала има жива музика, танци и запознанства. А в “The Matchmaker Bar” (барът на мачмейкъра) под звуците на жива музика Daly прави своята магия в свързването.

„Сляпа среща“

През 1980 година в ефира на Британските телевизии Мачмейкингът се излива с пълна сила от телевизионните екрани. Модерни стават реалити предавания, в които необвързани се запознават на „сляпа среща“. Този вид шоута са забавни, а участниците могат да извлекат и полза за себе си и евентуално да срещнат любовта на живота си. Домакинът на шоуто играе роля на мачмейкър и с подходящи въпроси „побутва“ участниците към правилния избор. Този формат предавания имат висок рейтинг. Като пример можем да дадем най-популярното във Великобритания  - “Blind date”, който се е излъчва веднъж седмично и се гледа от близо 1 милион зрители. Форматът се определя като един от най-печелившите и има много разновидности, част от които са адаптирани по цял свят.

Излиза ли Мачмейкинг от мода?

През времето старомодният мачмейкинг преминава през много промени и адекватно се адаптира от опитни мачмейкъри към изискванията на съвремието.

Сякаш несигурността и това да оставим друг да избира вместо нас се замества от строго личен избор, който е възможен благодарение на мачмейкинг агенциите. Не те ни избират партньор, а ние избираме такъв. Само че го срещаме благодарение на хора, които предварително са се погрижили да подберат кандидат партньори, с които имаме голяма съвместимост.

Сянката на Интернет

Интернет и опциите, които виртуалното пространство предлага за онлайн запознанства, са безкрайни и голяма част от тях подкопават популярността на мачмейкърите. Сайтовете и приложенията са по-удобен и по-евтин начин за нови запознанства. Но същевременно не толкова сигурен и личен. В момента в Обединеното кралство има търсене както на онлайн запознанства, така и на мачмейкинг, бързи срещи и различни други услуги.

В заключение

В момента Мачмейкинг е една от най-търсените и скъпоплатени услуги във Великобритания. Да си мачмейкър е както психологическа, така и мениджърска и менторска работа. Мачмейкърът има много роли и вероятно това е причината да е професия, която се учи с опита, а не в университета. Новите мачмейкъри - млади, активни и амбициозни, ще изградят лицето на Мачмейкинга през 21ви век.

В България също има организации, които предлагат такава услуга. Club R работи най-отдавна в тази сфера.

По материали от Anna Walker „The evolution of: matchmaking“ (Reader’s digest)
„The History Of Matchmaking, In 7 Strange Facts“ на J.R Torpe (bustle.com)

Автор: Любомира Денева, психолог и мачмейкър

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Много приятна вечер прекарах. Благодаря Ви!
  25.06.2020, след Бързи срещи 

  Организаторите на събитието бяха много мили.  
  18.06.2020, след Бързи срещи 

  Срещите бяха организирани много професионално.
  18.06.2020, след Бързи срещи 

  Поздравявам Ви за усилията, които полагате. За мен събитието мина естествено и непринудено. С пожелания за успехи, приятни изживявания и много събрани двойки!
  11.06.2020, след Бързи срещи 

  Здравей, [...]!   Използваме възможността да благодарим на теб и ClubR за нашето запознанство. Надяваме се програмата да добие още по-голяма популярност.   Поздрави, Х., Y и нашите новородени близнаци
  11.06.2020, мейл Мачмейкинг