Гордост и предразсъдъци в Мачмейкинг

Мачмейкинг, 11.08.2014

Защо по отношение намирането на партньор живеем с нагласата, че това ще се случи от само себе си? Образованието, кариерата, интересите, хобитата ни  случват  ли се от само себе си? Как ви звучи фразата: „Не прави нищо, образованието един  ден само ще те намери“?

Мачмейкинг или модерното сватовничество е услуга, която съществува във всички развити държави. В страни като Индия и Китай мачмейкинг съществува с по-старата си форма – т. нар. сватовничество и много от сключваните бракове са уговорени предварително.

В желанието си да предлагаме възможно най-пълния обхват на запознанства на живо, през октомври 2013 ние от ClubR започнахме да предлагаме и услугата Мачмейкинг – Модерното сватовничество. Въпреки солидната ни предварителна подготовка, в развитието на програмата наблюдаваме особености, свързани със специфичната българска народопсихология.

Промените винаги се приемат трудно и повечето хора се отнасят с подозрение към нововъведенията, особено в социалната сфера, но времето и целенасочените усилия подпомагат преодоляването на този тип предразсъдъци и привличането на все повече хора към този начин на търсене на дългосрочен/брачен партньор. Понякога се оказва по-сложно да се справим с някои предразсъдъците на самите участници в програмата като например:

Защо този човек е  в Мачмейкинг?!

„Защо толкова готин човек е в Мачмейкинг? Какво не е наред с него?“ – първоначално се изненадвахме, когато чувахме този въпрос.

Всеки знае, че е добър човек и качествена личност, но подозира другите участници в Мачмейкинг в някаква нередност, за да ползват тази услуга. Подобни съмнения, макар и смешни, тровят съзнанието и водят до трудно начало на първата среща с потенциалния партньор, защото подобна предварителна нагласа лесно се усеща от събеседника. Вече знаем, че колкото по-големи са подобни предразсъдъци, толкова по-трудно е да се изгради успешна дългосрочна връзка.

Нашият съвет: Гледайте на хората, с които ви предлагаме срещи, без предразсъдъци. Те са също такива хора, каквито сте и вие и участват в Мачмейкинг по същите или подобни причини, поради които участвате и вие. Срещнете се с тях, забавлявайте се и не пропилявайте шанса да се запознаете с  интересен човек, който в голяма степен отговаря на вашите търсения.

Не искам нищо друго освен най-красивата кукла от витрината

Заплащането за услугата Мачмейкинг понякога става предпоставка за нереалистични очаквания, например: „Щом си плащам, имам право да искам най-хубавата кукла от витрината!”. Но Мачмейкинг не е бутик за покупка на манекенки и супермени. Участниците  са хора като всички други хора около нас и не е реалистично да очакваме, че те са някаква приказна селекция от алфа-човеци. Това, което ги обединява е, че желаят да намерят сериозна връзка и затова са се включили в програмата.

Нашият съвет: Не отхвърляйте предложенията за срещи първосигнално. Дори и външността да не отговаря на вашия идеал за мъж/жена,  дайте шанс на тази среща. Ще се запознаете с човек, с когото имате съвпадение в изискванията за желан партньор. А това е вече солидна предпоставка за началото на успешна връзка.

Първа среща: Да се омъжвам или не?

Мачмейкинг срещата е среща като всяка друга. Виждаш се на по питие с някого, за да побъбрите и да пуснете в ход нюха си би ли бил интересен този човек за вас. Единственото, което трябва да прецените по време на тази среща, е дали ще ви е интересно да се видите повторно.

По време на консултациите за обратна  връзка открихме, че за някои от дамите първата  мачмейкинг  среща  протича под голямо напрежение, поради очакването, че през тези час–два трябва да вземат решение дали могат да имат сериозна връзка или не със събеседника си.

Нашият съвет: Всеки от участниците в Мачмейкинг е достатъчно зрял човек и не отива на първа среща с очакването да получи или да даде годежен пръстен. Така че срещайте се без притеснение. Никой не очаква от вас след 1-2 часа да вземете категорично решение. Дайте време на себе си и на човека, с когото се срещате, за да се опознаете.

Който не играе, не печели

Според едно английско проучване, докато открие съпруга си, всяка представителка на нежния пол  е  излизала на срещи със средно  25 мъже. В началото считахме за даденост желанието за срещи и не бяхме подготвени за множеството откази на срещи, които получаваме.

Търсенето на партньор изисква усилия и най-вече – ходене по срещи. Участието в Мачмейкинг няма как да е успешно, ако постоянно отказвате срещи. Някои от клиентите ни споделят, че преди да се включат в програмата, не са имали срещи или връзки в продължение на години. Това е един вид излизане от играта и загуба на тренинг. Ако не се срещаш с нови хора, няма как да намериш човека, когото търсиш.

Ходенето по срещи и изграждането на успешна комуникация и взаимоотношения с отсрещния пол изисква усилия и ангажираност. Както във всяка друга сфера, и във взаимоотношенията мъже-жени, човек губи тренинг, ако не се упражнява.

Нашият съвет: Ходете по срещи и общувайте с другия пол. Използвайте всяка възможност да се запознавате с нови хора. Това ви помага да се усъвършенствате в търсенето на най-подходящия за вас партньор.

Огледалце, огледалце, я кажи

Дори и да декларира, че иска истината, всеки човек подсъзнателно предпочита да чуе благородна лъжа, стига тя да съвпада с представата, която е изградил за себе си.  Например, за дама с наднормено тегло е по-лесно да приеме всякакви екзотични обяснения за липсата на предложения за срещи, отколкото да си признае, че ако иска да започнат да я канят на срещи и да я харесват, трябва повече да се постарае за външния си вид.

Приятели и роднини може и да не се осмелят да ви кажат, че сте с наднормено тегло или че не обръщате достатъчно внимание на външния вид, облеклото, хигиената. При достатъчна самокритичност вие бихте могли сами да установите какво можете да подобрите в себе си.

Нашият съвет: Представете си идеалния партньор, за когото мечтаете. Опитайте да се поставите на негово/нейно място и погледнете в огледалото. Задайте си въпроса: "Той/тя би  ли искал/-а да излезе  на среща с човек като мен? Съответстваме ли си като двойка? Какво трябва да променя в себе си?".

Няма второ първо впечатление, а първото впечатление се формира още в началните 1-2 минути на запознанството въз основа на външния вид, начина на общуване и езика на тялото. За да сте привлекателни за отсрещния пол, трябва да сте готови да полагате целенасочени усилия, като се стараете да постигнете своето най-добро „аз“ във всеки аспект.

Мачмейкинг е процес, в който с помощта на специалисти и психолози изяснявате представата за себе си, имате възможност да работите, за да постигнете своето по-добро „аз“ и да се срещате с хора, които отговарят на вашите изисквания.

Често ни задават въпрос: „Какво ми гарантирате? Ще си намеря ли партньор чрез вас?”. И винаги обясняваме, че ние помагаме в този процес и вървим заедно по пътя към намирането на подходящ партньор, но най-голямата част от успеха зависи от самия човек и усилията, които той полага.

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства