Единственото, което трябва да търсим в партньора

Мачмейкинг, 16.10.2014

Някой може да притежава 10 или 20 качества от списъка ви с изисквания към партньора. Но само едно нещо наистина има значение. Всеки ден в социалните мрежи изскачат нови обещаващи списъци от сорта на „10-те неща, които жените наистина искат”, „5-те качества, които трябва да търсите в един мъж” или „7-те елемента на перфектната свалка”. Независимо дали са насочени към това как да върнете тръпката във вече съществуваща връзка или как да привлечете нов партньор, тези списъци изброяват качества, които се предполага, че трябва да търсите в партньора.

Искам да обърна внимание на идеята, че колкото и възхитителни да са качествата от тези списъци, всъщност има само едно нещо, което си струва да търсите. Наскоро обсъждах проблема с „недопустимите черти”, т.е. нещата, които не бихте приели у партньора и заради които бихте прекратили отношенията си. Това са качества, на които придавате такава тежест, че те засенчват всички останали и ви пречат да забележите прекрасни хора заради някое от вашите „недопустими качества”, което в крайна сметка може да се окаже не чак толкова съществено, особено ако е повърхностно.

Може би тогава вместо да се фокусирате върху това, което не бихте приели у партньора, би трябвало да помислите за това, което наистина желаете – съдържанието, което всички тези списъци предлагат. Да се съсредоточите върху това, което искате, имайки предвид и това, което не приемате, е добра стъпка. Но списъците с изисквания към партньора могат неусетно да се превърнат в огледало на вашите „недопустими качества”. Ако не искате да излизате с дебел човек, сигурно търсите някой с хубава фигура. Ако не искате нисък партньор, вероятно търсите висок и т.н. Така в крайна сметка стигате до същия проблем: ако в срещите си преценявате потенциалните партньори по списък от качества, то вие издигате определени характеристики над всички останали, дори те да нямат чак такова значение и дори да е невъзможно да откриете всички тези качества у един човек.

Проблемът със списъците от качества, търсени или избягвани, е, че те често описват относително повърхностни характеристики – външен вид, социален статус, работа, навици. Подобни черти се оценяват бързо и лесно. Не казвам, че те не са важни – те ни помагат да направим бърз преглед и да набележим хората, които най-вероятно биха ни паснали, да излезем с тях и да проверим дали може да се случи и нещо повече. Рискът е, че лесно можем да преувеличим значението им, особено когато открием някой, който обира всички точки по списъка ни, и да пренебрегнем това, което е наистина важно за партньора.

А кое е то? Отговорът ни дава Майкъл Джексън: „Начинът, по който ме караш да се чувствам.“

Когато срещнете някого и започнете да го опознавате, преценявайки дали искате да се случи нещо по-сериозно между вас, фокусът ви би трябвало да се промени. След като решите, че човекът ви харесва като цяло, помислете за това как той или тя ви кара да се чувствате. В крайна сметка това би трябвало да е единственото нещо, с което не бихте направили компромис. Ако партньорът ви не ви кара да се чувствате така, както искате, то той не е вашият човек. Няма значение дали притежава всички онези дребни качества, които търсите, или пък не проявява нито една от онези черти, които така ви дразнят. Само едно нещо има значение и можете да разберете дали човекът го притежава едва след като сте прекарали известно време с него.

На теория той или тя може да изглежда прекрасно, но това не значи, че ще ви кара да се чувствате и ще се отнася с вас така, както искате. Това е единственото, което наистина има значение.

Разбира се, никой не е перфектен. Но някои хора са добри за вас и това, което ги прави добри, не е тяхната коса, дрехи или работа, нито дори по-дълбоки техни качества като състрадателност и чувство за хумор. Не е достатъчно партньорът ви да е мил и внимателен, да проявява уважение и подкрепа и т.н. Някой може да прави всичко това и да е най-прекрасният човек на света, но да не ви кара да се чувствате така, както вие искате. Това е емоционалната версия на физическата „химия”.

Този аспект от намирането на партньор е много субективен и е свързан с вашите индивидуални потребности и желания. Точно по тази причина аз не давам конкретни определения за начина, по който е добре да се чувствате, когато сте във връзка: обичани, ценени, уважавани, сигурни – всичко това е прекрасно, но всеки човек оценява тези нужди по различен начин. След като разберете как искате да се чувствате с партньора си, би трябвало да търсите точно това усещане.

Това фундаментално качество е много по-трудно за откриване и преценяване, отколкото нещата, които обикновено слагаме в списъците си. Не твърдя, че качествата от списъците са лоши: някои от тях описват повърхностни характеристики, но други са по-съществени и безспорно хубави черти у всеки партньор, например увереност, грижовност, чувство за хумор. В крайна сметка обаче всички тези качества са само средствата за постигане на целта: да се чувствате по начина, по който искате да се чувствате. Трудно е да запишем това в списъка си, защото то означава различно нещо за всеки човек. Можем да оценим много хубави качества у някого, но това не значи, че той или тя ще ни карат да се чувстваме така, както искаме. Това можем да разберем единствено с времето и то ще ви се върне многократно.

Разбира се, няма как да разберете мигновено как ще се чувствате с определен човек. Затова търсете най-очевидните качества, които харесвате. Но внимавайте да не преувеличите значението им с надеждата за дългосрочно щастие. След като осъзнаете това, вероятно ще сте готови да дадете шанс на хората, които не притежават всички онези желани качества от списъка ви или дори проявяват една-две от „недопустимите черти”, но с които можете да се почувствате така, както ви харесва – и, подозирам, ще откриете, че това е много по-важно.

 

По материали на: Psychology Today 

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

Коментари:

  • Анна Михована 02.04.2015 в 23:42ч.
    както обикновено - най-верните неща са простичките....
  • Мариана Стоянована 07.11.2014 в 16:49ч.
    viarno i strahotno !

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
08.04.2024, след бързи срещи 

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства