За списъка с изисквания към партньора

Взаимоотношения и връзки, 13.07.2015

 

 

Необвързан? Да.

Готов за връзка? Да.

Имаш ли списък с изисквания, за да знаеш със сигурност, че няма да се наложи да правиш компромиси? Да.

Когато става дума за избор на партньор, всеки има списък, дори и да не го осъзнава. Изискванията са най-различни – да няма отворени емоционални „рани“, да няма проблеми с алкохола, да не е зависим от родителите си... Всеки от нас има идея с какъв тип човек би желал да прекарва времето си на основата на собствените си предпочитания и предходния си опит в тази сфера.

Ние от ClubR насърчаваме клиентите си да мислят по отношение на съвместимостта, когато са на среща с нов човек или им предстои такава. „Кое е най-важното качество, което търсиш в един човек?“ е един от въпросите, на които препоръчваме да си отговорите предварително. Може да е нещо толкова просто, колкото да знае как да се държи на маса“, да има добра лична хигиена“, „да се усмихва“…

Попитах една приятелка, която е разделена със съпруга си от година насам, но все още не излиза по срещи, какъв би бил нейният списък. Ето какво написа тя:

  1. Да умее да използва прибори за хранене (сериозно, толкова много хора не знаят как да се хранят)
  2. Да се вълнува от нещо, каквото и да било, извън работата си
  3. Да не е маниак на тема спорт
  4. Да поддържа ноктите си чисти
  5. Да се чувства комфортно гол
  6. Любопитен
  7. Щастлив
  8. Общителен
  9. Необвързан

Това е един нелош списък и изглежда разумен. Но тогава тя каза нещо интересно: „Вероятно проблемът е, че хората имат прекалено много или прекалено дълги списъци? Как можеш да определиш по точки кого можеш да обичаш?“.

И е напълно права! Хубаво е да имаш списък с основните неща. Но да си прекалено взискателен към повърхностни фактори като банкова сметка, моден усет или избор на лично превозно средство може да означава, че изпускаш някои прекрасни възможности да откриеш любов на неочаквани места.

„Неизбежно е да започнеш да си представяш как би изглеждал партньорът ти, когато се подготвяш да смениш профила си от необвързан към обвързан“, казва клиничният психолог Сет Майерс. Той казва, че списъците с изисквания съществуват, защото имаме вродена нужда да предвидим обстановката и да подсигурим собствената си безопасност и оцеляване.

Да настояваш за черти на характера като честност и интелигентност е разумно. Но Майерс твърди, че да имаш списък с изисквания за физически, професионални или финансови характеристики, е нездравословен фокус върху повърхността.

Лори Готлиб е автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „Marry Him: The Case of Settling for Mr. Good Enough”. В тази книга Готлиб казва на жените, че трябва да спрат да чакат мъжа на мечтите си, защото мъжът на мечтите им е илюзия. Готлиб обяснява пред CNN, че не се касае до понижаване на стандартите или примиряване със ситуацията, а по-скоро да направиш приоритет предпочитанията си, а не изискванията си.

„Ако наистина искаш да откриеш човека, който ще те прави щастлив цял живот, трябва да имаш предпочитания за нещата, които имат значение, и да си отворен към останалото”, казва тя. Готлиб твърди, че хората често пренебрегват черти на характера, защото намират даден човек за физически привлекателен, а трябва да е обратното.

„Отнасяме се към връзките както към пазаруването, и резултатът е, че забравяш, че и ти самият не си особено идеален“, казва Готлиб. „Никой не критикува собствените си черти, всички се държим все едно сме топмодели“.

Като се опитваш да намериш идеалния човек и си строго ограничен от дългия си списък с изисквания, рискуваш да не разпознаеш, че човекът отсреща е интересен и специфичен индивид, който може да се окаже сродната ти душа. Освен изискването за някакво общо благоприличие при потенциалните партньори, единственият ти списък с изисквания трябва да е към теб самия.

Опитай следните неща.

Преди среща:

  1. Обърни внимание на личната си хигиена. Изрежи си и си оправи ноктите, изкъпи се, измий си косата, измий си зъбите, ползвай дезодорант и дискретен парфюм. (Може да звучи странно, че започваме с това, но, повярвайте, доста хора го пренебрегват.)
  2. Бъди свеж и отпочинал. Ако е необходимо, подремни преди това.
  3. Отиди до тоалетната. Сериозно.
  4. Облечи се удобно в чисти и изгладени дрехи. Няма нужда да си като слязъл от модния подиум. Мисли както за стила, така и за практичността.
  5. Недей да се напиваш от притеснение.
  6. Бъди позитивен. Нямаш какво да губиш.


​По време на срещата:

  1. Бъди добър слушател, както и добър говорител. Ако си само едното от двете, това ще доведе до скучна среща.
  2. Поддържай съзнанието си отворено.
  3. Недей да говориш за бившите си или за майка си. (Това е много често допускана грешка!)
  4. Бъди подготвен да платиш сметката си.
  5. Недей да се напиваш от притеснение.
  6. Бъди позитивен. Нямаш какво да губиш.

Всичко, което можеш да направиш, е да обърнеш внимание на това, което можеш да контролираш. Направи го и след това остави нещата да се случват естествено.

А вие имате ли прекалено дълъг списък с изисквания?

 

По материали от http://www.eharmony.com.au/dating-advice/dating/checklists

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства