Какво най-често ни пречи да си намерим партньор

публикувано на 05.01.2014 в Взаимоотношения и връзки

Според статистиката една трета от хората в България са необвързани.  За някои самотата е приемлива, за други животът има цвят и смисъл ако е споделен с друг човек. Като организатори на събития за необвързани, решихме да споделим впечатленията си за това кои са нещата, които най-често  са пречка  за намирането на партньор.

Различните фактори не са подредени по важност, а на случаен принцип. Ще се радваме да споделите своето мнение в коментари към този пост.

Срещи с нови хора

След като завършат образованието си и започнат работа, повече от 90% от хората силно ограничават социалния си кръг. Обичайно общуваме активно с 20 до 40 човека, срещаме се с нови хора извън работната среда сравнително рядко, не отделяме достатъчно време за активен социален живот. За да срещнеш подходящия човек, трябва да общуваш с много хора. Не може да имаш едно-две познанства годишно и да очакваш да намериш “човека”. Не е чудно, че по-голямата част от хората срещат половинките си в училищните и университетските години или скоро след това – тогава общуваме активно с най-разнообразни хора и това ни дава шанс да срещнем подходящ човек.

Социални умения

Ние имаме щастието в работата си да общуваме с много разнообразни хора – невероятно е колко различно е общуването с различните събеседници – екстровертни, интровертни, притеснителни, спокойни, нервни, задаващи много въпроси, мълчаливи, бъбривци. И всички те са интересни, имат с какво да те впечатлят и изненадат. Но трябва да имаш правилния подход. Има хора, които са родени с тези умения – те могат да са част от всяка компания, да си говорят с всеки и да повдигнат хиляди теми за разговор. Добрата новина за останалите от нас е, че „общуването с непознати“, „общуването с противоположния пол“, „емоционалната интелигентност“ и т.н. са все умения, които могат да бъдат придобити. Не от всеки ще стане „г-н/г-жа душата на компанията“, но това не е и целта – важното е да можеш да изразяваш себе си свободно и да подхождаш правилно към другите. Има различни курсове, книги и статии по въпроса, но най-важна е практиката. Колкото повече общуваш, толкова по-лесно ти става. Важното (и трудното) е да преодолееш себе си в началото, а и малко професионална помощ също може да помогне.

Инвестиция на време и пари

Това е най-очевидната „пречка“ и е невероятно колко много хора не предприемат нищо по въпроса. Хората инвестират години и купища пари в сфери като образование и работа, а често не могат да отделят и една вечер за среща с нов човек. Не ни разбирайте погрешно – напълно подкрепяме доброто образование и труда. Не искаме да кажем, че трябва да си купуваме партньор или приятел. Но не можем да предприемаме активни действия за всички важни неща в битието ни, а в сферата на личния живот просто да чакаме нещо да се случи.

Навици и характер

Всеки си има недостатъци. И всички често сме склонни да подценяваме нашите недостатъци и да подсилваме тези на другите. Но е добре да се замислим кои страни от нашия характер биха могли да са пречка за изграждане на стабилна връзка. Добре е да се допитаме и до близки приятели (не тези, които ще ни кажат, че сме перфектни) какво можем да променим – те често виждат ситуацията по-обективно от нас. И не се оправдавай с „късно е да се променям“ или „какво пък, избухлив съм, но винаги има причина“ или „пийвам си, но не преча на никого“. Не спирайте да работите върху себе си!

Външен вид

Един от най-често обсъжданите и надценявани фактори. Безспорно външността е много важна, но тя не е единственият или най-важен фактор. Нека, обаче, още в началото да направим ясна разлика:

Самочувствие

Не си спомням кой беше казал: „Ако смяташ, че можеш да го направиш, или ако смяташ, че не можеш да го направиш, най-вероятно и в двата случая си прав“. Липсата на самочувствие съвсем не е за подценяване. Нагласа от типа „мен никой няма да ме хареса“ ти гарантира мрачно излъчване, неувереност и неумение да бъдеш себе си – и като резултат наистина никой няма да те хареса.

Грешни очаквания

Холивуд ни е промил доста с романтичните си комедии и истории за чиста любов. В резултат ние очакваме да срещнем идеален, безгрешен човек, който отговаря на всичките ни изисквания, няма никакви лоши страни на характера и винаги е в добро настроение. Такива хора няма. Наред с „физическото привличане“ и „приятно ни е заедно“, за любовта са изключително важни думички като „компромиси“ и „уважение“. Ако не вярвайте, поговорете за любовта с хората, които са я изстрадали и изживели – старите хора, които са двойка повече от 30 години, създали са семейство и все още се обичат.

Други особености

Това са най-разнообразни фактори, които имат отношение към връзките, които създаваш. Например „деца“, „предишен брак“, „различие в местоживеенето“, „болест“ и т.н. Тези „пречки“ са със значително по-малко тежест и понякога имат дори положително влияние (например, има хора, които предпочитат да срещнат партньор, който вече има деца).

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 
 
Оцени прочетеното:
Абонирай се за нашия информационен бюлетин
Абонирай се

Клиентите за нас


www.clubr.bg © 2013 - 2018