Що е това ПМС? Защо трябва и мъжете, и жените да знаят за него?

публикувано на 20.11.2013 в Взаимоотношения и връзки

Тя: Има периоди, в които приятелят ми започва да ме дразни много – подиграва ми се, кара прекалено бързо, не подсушава банята и какво ли още не. Като се опитам да му обясня, избухва скандал - аз говоря спокойно, а той казва, че се държа заядливо. В тези дни се чувствам потисната и като се погледна в огледалото изпадам в депресия.
Той: Има моменти, в които приятелката ми се държи много странно, дразни се от всичко и побеснява за дреболии. Не знам какво да правя и започвам да се замислям дали въобще изпитва някакви чувства към мен. Когато й  предложа да се разделим за известно време, избухва в плач и ми казва, че ме е обича, но аз не я разбирам.
Това е типична картина на криза във взаимоотношенията между двама партньори, дължаща се на обичайно биологично явление при единия партньор, което поради неразбиране, често води до тежки последствия за двойката като цяло. Явлението се нарича предменструален синдром (ПМС).
ПМС е описан за пръв път през 1931г от английския психиатър Робърт Франк. Така той нарича екстремални, нетипични емоционални реакции у жените, свързани с хормонални промени в периода след овулация и преди менструация. ПМС се описва с над 100 симптома, като 90% от жените на възраст 20-40 години се оплакват от поне един от тях. С напредване на възрастта оплакванията се увеличават.
ПМС се дължи на променящите се хормонални нива преди и след овулация и непосредствено преди цикъл. Синдромът може да продължава от 3 до 14 дни и води до сериозни физически и психологически изменения. Сред  най-разпространените  физиологични симптоми на ПМС са: главоболие/мигрена, лесна уморяемост, отпадналост, болки в мускулите и ставите, задържане на течности, проблеми с храносмилането, намалено либидо и нарушен сън. Характерните емоционални симптоми включват: депресия, агресивност, тревожност, мнителност, резки промени в настроението, липса на концентрация, ниско самочувствие, ниска продуктивност и др.
Конфликтите и семейните скандали, които стартират точно в този период на месечния женски цикъл, могат да бъдат успешно туширани ако поне един от двамата партньори, а най-добре и двамата, се сети  за кодовото наименование ПМС. Ако мъжете съобразят, че това е причината за нервните изблици на половинките им, ще са по-склонни да се отнасят с разбиране. Ако жените надникнат в календарчето си, когато са крайно раздразнителни, ще могат по-лесно да  контролират емоциите си. За съжаление, ПМС не се появява задължително всеки месец, а когато се появява, има различна продължителност и симптоми, което понякога го прави труден за разпознаване. Как можем да се справим с този проблем?

Съвети за мъже
Наблюдавайте внимателно половинката си в дните преди менструация. Ако забележите, че тя е по-раздразнителна и капризна от обичайното, вероятно става дума за ПМС. Проявете разбиране, заредете се с търпение и се опитайте да й помогнете. Ето няколко идеи как можете да го направите:

Съвети за жени
Ако кафето придобие гаден вкус, ако не можете да вземете решение за елементарни неща, ако любимият парфюм не ви харесва, ако се вбесявате от дреболии, ако се държите грубо, ако не успявате да се концентрирате… - най-вероятно хората около вас нямат никаква вина, просто пак сте в ПМС. Не ви е лесно, но и другите около вас се чувстват напрегнати, поради резките промени в поведението ви през тези дни на месеца. Ето няколко начина за облекчаване на положението:

По време на предменструалния синдром жените страдат от физически и психически дискомфорт, а мъжете са основните потърпевши. Ако имаше ПМС симулатори и мъжете да можеха да престоят в тях за известно време, може би представителите на силния пол щяха да са по-съпричастни към ПМС-проблемите на своите половинки. Тъй като за сега това е невъзможно, добрата информираност за този проблем е единственото, което помага на  двойката да се справи в "онези" дни с критичните настроения и ситуации.

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 
 
Оцени прочетеното:
Абонирай се за нашия информационен бюлетин
Абонирай се

Клиентите за нас


www.clubr.bg © 2013 - 2018