Какъв тип връзки водят до брак

Взаимоотношения и връзки, 27.06.2019

В сферата на романтичните отношения някои връзки протичат по-лесно от други. Много двойки са сродни души, които лесно се свързват и сливат животите си. При други връзките протичат емоционално и/или конфликтно, но бързо изтляват. Несъмнено много двойки се изправят пред препятствия – от стресираща работа през семейни конфликти до географска несъвместимост. Но някои двойки се справят с препятствията във взаимоотношенията по-лесно, докато за други дори дребните конфликти могат да дерайлират връзката им до такава степен, че да е трудно тя да се върне на релсите.

Какво води до тази разлика? Проучванията дават някои отговори.

Пътищата към олтара

Брайън Оголски и екипът му (2016) изследват това как различните видове обвързване водят или не водят до брак. Техните данни са част от проучване за период от 9 месеца, фокусирано върху развитието на връзките, и включват интервюта на живо на случайни хетеросексуални двойки.

Те класифицират двойките според видове обвързване, базирано на промените спрямо тяхното отношение към брака, както и причините за тези промени. Те разграничават четири основни вида обвързване: а) драматично; б) конфликтно; в) социално ангажирано; г) фокусирано върху партньора. Както посочват техните заглавия, двойките в отношения, определени като „драматични“ и „конфликтни“ са представили недобри прогностични профили по отношение на вероятността за брак. Но двойките, които са били социално ангажирани или фокусирани върху партньора, са с много по-надеждни изгледи за щастливо съвместно  бъдеще.

Удовлетворението от социалното общуване

Оголски отбелязва, че двойките, класифицирани в „социално ангажирани“ връзки имат по-високи нива на удовлетвореност, отколкото двойките в драматични и в конфликтни отношения. Става ясно, че тези двойки достигат по-лесно до по-дълбоки нива на свързаност, отколкото двойките в другите групи на обвързване, което се дължи на техните положителни взаимоотношения с мрежите им от контакти.

Тези двойки не само имат много общи приятели – те са приятели и помежду си. Авторите на изследването отбелязват, че при тях нивото на любов, базирана на приятелство, е най-високо. Те също така нямат колебания по отношение на отдадеността, имат по-ниски нива на смесените чувства и разделите при тях са рядко срещани. Според авторите социално ангажираните връзки очевидно са успешни в дългосрочен план, което се базира на нивото им на приятелска любов.

Оголски и неговите колеги приемат научно-изследователска дефиниция на любовта, основаваща се на приятелство – „приятелска форма на любов, която възниква от доверието и взаимното уважение и е по-силно свързана с удовлетворението от отношенията, отколкото със страстната любов.“ Нивото на привързаност, което тези двойки имат, произтича от сливането на индивидуалните им социални мрежи, които могат да формират и укрепят идентичността на двойката.

Обратното на селфи: Фокусирайте се върху партньора си, за да е успешна двойката

Здравите връзки включват желанието и на двамата партньори да поставят партньора си на първо място. Може би е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но си струва усилията, когато се замислим за положителните страни.

Психолозите описват взаимоотношенията, фокусирани върху партньора, като уникални в положителните си възгледи за партньора и тяхната връзка. Не е изненадващо, че такива връзки минават през по-малко спадове.

Но това не е единственото. Тези двойки са също така съвместими, с най-високо ниво на добросъвестност, което според авторите е черта, показваща „способност да вземат обмислени и целенасочени решения и оценки“. Те отбелязват, че двойките в такива връзки се ангажират с повече общи дейности в свободното време, сравнено с всички останали групи.

И докато двойките в социално ангажирани отношения докладват най-високо ниво на приятелска любов, индивидите в отношения, фокусирани върху партньора, докладват най-високо ниво на удовлетворение от връзката.

Как работят двойките, фокусирани върху партньора? Авторите отбелязват, че за разлика от индивидите в социално ангажирани връзки, двойките, фокусирани върху партньора по-скоро обогатяват своя съюз чрез прекарване на качествено време само двамата, отколкото с други в социална обстановка. По-високите нива на удовлетворение, които групата показват, предвещават най-силна вероятност връзката да напредне и най-ниска вероятност от раздяла.

Утъпканият път към олтара

Двойките, които се отправят към олтара, заобиколени от здрава, подкрепяща социална група, е по-вероятно да стигнат до там по-бързо. Те най-вероятно ще планират голяма сватба, за да бъдат домакини на значителното си количество фенове, приятели и последователи, които са били част от тяхното пътуване.

Партньорите, фокусирани един върху друг, се насочват в същата посока и понякога се движат дори по-бързо. Алтруизмът, фокусиран върху другия, е привлекателен и благоприятен за всяка връзка – особено за дългосрочната такава.

Това проучване показва, че информацията за пътищата, по които двойките се обвързват, може да ни мотивира относно проактивно избягване на връзки, в които има притеснително поведение и да ни вдъхнови да търсим успешните модели на взаимоотношения, които водят към пътя със сватбените камбани.

По материали от: The Kinds of Relationships That Lead to Marriage

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Отношенията ни са ОК, виждаме се и се надявам да е така занапред. Засега не искам да казвам повече...да не разваля магията...  
  19.09.2019, от пощата на Мачмейкинг 

  Организацията беше супер :)
  18.09.2019, след Бързи срещи 

  Била съм на няколко от вашите бързи срещи. Много добра организация.
  11.09.2019, коментар в Instagram 

  Всичко беше много добре организирано и спокойно, нямам забележки.
  09.09.2019, след Бързи срещи 

  Много сте готини, продължавайте все така и занапред :)
  09.09.2019, след Бързи срещи