Предупредителни знаци, че партньорът ви може да е емоционално нестабилен

Взаимоотношения и връзки, 30.01.2020

Когато търсиш партньор, или дори нови приятели, е добре да познаваш знаците, които подсказват че един човек е склонен прекалено да драматизира нещата. През определени периоди от живота може да е особено важно да си заобиколен от хора, с които е ненатоварващо да имаш връзка или приятелство.

Замисли се върху следните сценарии:

  • Току-що си се измъкнал от връзка, изпълнена с драматични ситуации, с човек, който е бил манипулативен и несамостоятелен. В момента се възстановяваш и търсиш партньорство, което няма да е толкова наситено със стрес.
  • Може би ти самият си склонен да драматизираш. Знаеш, че имаш нужда от стабилни хора в живота си, които поставят ясни граници и няма да разиграват емоционалните игрички, на които си свикнал.
  • В момента си в етап от живота, в който нещо друго окупира много голяма част от времето ти (например ако си млад лекар специализант). Емоционалните ти резерви са изчерпани. Обаче все пак се чувстваш самотен и желаеш връзка.

Емоционално нестабилните хора могат да притежават чудесни качества, но да са трудни за изграждане на дългосрочни партньорски отношения. Дали си готов на такива отношения ще зависи от теб и ситуацията, в която си в момента. Не казваме, че трябва изцяло да отписваш хората, които проявяват някое от следните качества, а да премисляш решенията си. Ето и сигналите:

Прави ядосани изказвания, все едно някой му е длъжен
Най-вероятно всички сме чували някой да се изказва гневно и да си помислим: „Все едно някой му/ѝ е длъжен!“. Например човекът прави грешка и е убеден, че други хора са виновни и трябва да я поправят, без той да претърпи каквито и да било последствия.
Добра идея е да имаш едно наум и за хора, които се ядосват или разстройват нелогично за дребни неща, които не са станали според техните очаквания – например отиват в хотел в часа, в който трябва да се настанят, и стаята им още не е готова. Или човекът реагира пресилено на малки забавяния. Пример: той предлага идея на новия си работен екип и получава запитване за допълнителна информация, така че екипът да може да вземе решение. Реакцията е: „Как смеят да ме разпитват така?“

Трудно спазва уговорките си
Добър знак за емоционална стабилност е, когато един човек спазва своите уговорки – предава работата си навреме, отива на събития, които е казал, че ще посети, или играе колективни спортове.

Има драматична семейна история
Трудно е да се съди за човек по семейството му, но ако в детството си човек не е имал отговорни, обичащи и подкрепящи хора около себе си, има по-висока вероятност той да не е развил тези качества у себе си.
Също така, темпераментът е нещо, което се предава и генетично, така че човек с емоционално нестабилни родители, има по-голяма склонност да изявява сходни качества. Понякога можеш да видиш черта, която се предава в семейството, като някои членове на семейството показват сравнително адаптирана нейна версия, а други изявяват нейния негативен вариант. Например, единият брат е престъпник и наркозависим, а другият е пристрастен към адреналина и поема големи рискове в работните си сделки. Ако ти си човек, който мрази поемането на риск, дори вторият човек не би ти паснал добре. Но ако харесваш риска, всичко може да бъде наред.
Разгледай стабилността на семейството на човека като допълнение към другите знаци, които споменаваме.

Не показва адекватно ниво на емпатия
Всички сме изживявали ситуация, в която изказваме твърдение и очакваме някакъв тип отговор, но не го получаваме. Например, споделяш нещо, което ти се е получило добре, и очакваш: „Браво“. Или споделяш нещо стресиращо и очакваш, че човекът, с когото говориш, поне ще промърмори: „Много гадно“. Ако срещаш такъв тип поведение, имаш повод да се замислиш.

Внимавай за ситуации, в които изразяваш коментар, който принципно би предизвикал някакъв подкрепящ или съчувстващ отговор, а човекът сменя темата и започва да говори за себе си.

Винаги се опитва да те надцака
Тази точка е вариация на предишната. Когато изказваш твърдение, другият опитва ли се винаги да те надцака? Например, споменаваш, че изживяваш стрес и той споделя нещо, което му се случва, което по негово мнение е по-стресиращо. Например: „Боли те главата? Аз пък имам тумор в мозъка!“. Хората с ограничени емоционални умения понякога виждат поведението си като емпатично и не осъзнават, че не е такова.
Друга проява на този модел е когато се опитваш да говориш за цел, върху която работиш, а другият ти споделя за по-голяма своя цел.

Лесно прецаква други хора
Да кажем, че треньорът на един отбор е платил всички екипи на отбора и всеки член на отбора трябва да му възстанови сумата за своя екип. Един нестабилен човек може удобно да „забрави“ за това. Ако мисли, че може да му се размине да не плати дадена сметка, той ще го направи, дори и да е длъжен.

Никога не признава, че греши
Вместо да признае, че греши, той лъже, измисля извинения, омаловажава ситуацията или обвинява други хора и обстоятелства.

Страхува се от всяка критика или отказ
Хората, които нямат добър капацитет за справяне и имат склонност към бързи промени в настроението и задълбаване в едни и същи мисли, обикновено много се страхуват от негативни емоционални преживявания. Ако човекът, който ви е интересен, се страхува и избягва критика или получаване на откази, това е повод да се замислите дали желаете да го допуснете близо до себе си. Балансираните хора са наясно, че критиката и отказите са част от живота и не се стремят всячески да ги избягват.

Бяга от проблемите, вместо да се справя с тях
Потенциалният ти партньор неочаквано сменя телефонния си номер и откриваш, че това е, за да избегне обажданията на кредитни компании. Или може би изостава с вноските по ипотеката, но вместо да се изправи пред ситуацията и да работи с банката си, отбягва темата.
Запознаваш се с някого и разбираш, че всяка една от трите му най-скорошни връзки е завършвала с това, че той е получавал ограничителна заповед срещу предишния си партньор, или някой е бил арестуван. Това е ясен знак, че нещо не е наред. Най-вероятно той е изживял травма, чиито психологически последствия още не е обработил, и продължава да попада в нови хаотични обстоятелства. Тази ситуация е различна от някой, който е изживял травма, но е работил върху нея. Някой, който е имал драматични минали взаимоотношения, най-малкото ще има емоционални белези (а може би и все още отворени рани) от тези преживявания.
Стабилните взаимоотношения могат да помогнат на индивидите да се излекуват от предишни нестабилни такива, но да си във връзка с човек, който има такава история, обичайно изисква повече емоционални усилия. В зависимост от това какво се случва в собствения ти живот и дали ти самият си достатъчно емоционално стабилен, можеш да прецениш дали би се захванал с подобна ситуация и имаш ли емоционалния капацитет за нея.

Пренебрегва хроничните си заболявания
Ако някой трябва ежедневно да пие лекарства за дългосрочен проблем и изпитва трудности в това, обичайно е потенциален знак, че на поведението му не може да се разчита.
Също, ако даден човек трябва да направи промени в поведението си, за да се справи с дадена диагноза (например да спортува или да намали приема си на сол), но не го прави, това е показател, че ще има трудности с постоянството и спазването на обещанията си.
От друга страна, ако се запознаеш с човек, който живее с диагноза, която изисква постоянни мерки, това е много добър знак, че той има добри умения в саморегулацията. Дори и да е имал драматични елементи в миналото си, е способен да ги преодолее, поне в една област.

Не вижда чуждата гледна точка
Способността да видим чуждите гледни точки ни помага да запазим емоционалния си баланс. Например, ако можеш да разбереш защо едно нещо е голям проблем за друг, дори и за теб да не е, тогава можеш да реагираш с разбиране, вместо да се ядосваш на гнева на другия.
Хората, които не успяват да видят чуждата гледна точка, имат склонност да бъдат емоционално експлозивни и трудно разбират защо не може нещата винаги да стават по техния начин.

Прибързани емоционални реакции
Има различни начини, по които това може да се прояви. Например човек, който разкрива прекалено много от себе си на ранен етап, или който прибързва в нещата, когато се развълнува. Често хора, които първоначално идеализират другите, имат склонност на по-късен етап да избухват, когато някой спука розовия балон.

В обобщение
Както споменахме и в началото, нито един от тези фактори не бива да се разглежда изолирано от другите. За всяка от споменатите точки може да има алтернативно обяснение. Например човек може регулярно да пропуска събития, защото има синдром на дефицит на вниманието и изпитва трудности с планирането. Обаче ако интуицията те предупреждава за някого, направи справка с този списък от фактори, за да видиш дали ще оправдаеш усещането си.

По материали от: 13 Key Signs That a Partner May Be Emotionally Unstable

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

Коментари:

  • Дани Георгиевана 13.03.2020 в 09:11ч.
    СУПЕР СТАТИЯ. БРАВО! ТРЯБВА ДА ИМА ОЩЕ ТАКИВА СТАТИИ В САЙТА. МНОГО СА ПОЛЕЗНИ!

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
08.04.2024, след бързи срещи 

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства