Петте ключа към сериозната връзка

Взаимоотношения и връзки, 23.03.2020

Намирането на подходящия ритъм във връзката е най-голямото предизвикателство за всяка двойка. Когато срещнеш някого, е лесно да се влюбиш. (Преди да се стигне до връзка, най-трудната част е намирането на подходящия човек.) Веднъж щом вече сме изживели няколко специални момента с обекта на желанията ни, е лесно да си кажем „Обичам те“.

Но как стои въпросът със стабилността, към която всички се стремим? Тя се получава много по-трудно. Но е напълно възможна. Обвързването започва с желание. Всеки човек трябва да го иска и да има желание да направи известни компромиси в името на другия. Необходимо е да променим начина, по който виждаме себе си, и да се откажем от нещо, за да дадем на някой друг. Всъщност не е толкова трудно, колкото бихте си помислили.
Ние, милениалите, по-малко от нашите родители и по-възрастните поколения, се  обвързваме с неща като например купуването на дом, сключването на брак, намирането на специалния за нас човек. Не искаме да ни притискат. В подкрепа на това твърдение е проучване от The Pew Research Center:
“The Pew Research Center докладва, че милениалите е много по-малко вероятно да са женени в 20-те си години, отколкото предните поколения. Анкета на Gallup разкрива, че процентът на 18 до 29-годишни хора, които казват, че са необвързани и не живеят с партньор, се е увеличил от 52% през 2004 г. до 64% през 2014 г. Бракът измежду 30-годишните също е спаднал с 10 процента за тези 10 години, а процентът на живеещите заедно се е увеличил от 7 на 13 процента.“
Ех, обвързване. Аз съм жив, пълнокръвен пример в подкрепа на това проучване. Голяма част от 20-те ми години бяха дефинирани от липсата ми на сериозен партньор. Минах през различни връзки, а всъщност през цялото време най-важната връзка, върху която е трябвало да работя, е била тази с мен самия. Трябва да ти бъде добре сам със себе си преди да можеш искрено да очакваш да се обвържеш с някой друг.

Противоположностите
Със съпругата ми в много отношения сме противоположни. Аз съм много по-открит с чувствата и емоциите си. Тя обикновено ги пази за себе си. Двамата показваме своята емоционална интелигентност по различни начини. В социално отношение на мен ми отнема малко по-дълго време, за да се почувствам добре в компания, но после ставам пълен екстроверт. Съпругата ми, която е по-интровертна, е като социална пеперудка на гала вечери и големи социални събирания. Нямам обяснение!
Когато дойде моментът да се обвържа с жена си – зависи на чия версия на историята ще повярвате. Жена ми е знаела, че аз съм „the one” още вечерта, когато сме се запознали. Без майтап. На мен ми отне много по-дълго време, за да стигна до този извод. Не мислех за обвързване. Не бях готов.
Това, което научих от опит, е, че за обвързването е необходима открита комуникация и „all-in” начин на мислене и от двамата човека. Връзките изискват всеки да направи крачка и да е еднакво отдаден на настоящето и на бъдещето. Да, нищо не е сигурно, но когато дойде времето една връзка да се развие и стане дума за брак, е жизненоважно комуникацията да е точна.
Бракът е договор, чиято идея е да трае доживот.
Та, как стоят нещата при теб? Как ще разбереш кога да се обвържеш? Как ще разбереш какво означава както да обичаш с цялото си сърце, така и да продължаваш да правиш това отново и отново? Открих пет ключа към сериозното обвързване, които научих от своя опит, от наблюдението върху другите и от научните проучвания. Ето ги и тях:

  1. Позитивни преживявания

Чудесна „тухла“ в градежа на една връзка и увереността, която идва с нея, са споделените позитивни преживявания с човека, когото обичате. Замислете се за идентичността на вашата връзка – как ти и твоят партньор я възприемате. Обзалагам се, че тази вътрешна шегичка, която имате с партньора си, е дошла от първата ви среща на футболния мач, или от неловкия момент в ресторанта, когато приятелят ти си забрави портмонето. Опа! Сега ще му се подиграваш доживот за този пропуск.
Но такива са нещата, които помним! Вземете негативните, смешни неща и ги превърнете в позитивни преживявания. Вземете позитивните преживявания, изживейте ги отново през спомените и градете към нови преживявания.
С жена ми все още се шегуваме за първата ни среща, когато учехме магистратура. Аз бях грубия северняк, тя беше прилежната южнячка. Тя не можеше да повярва, че съм решил да си разделим сметката в хубава пицария. Разделихме си я. Тя мислеше, че аз ще платя. Да, все още се шегуваме за това. И все още не съм се извинил!
Притесняваш се дали да похарчиш тези 1000 лева за екскурзия до Париж? Давай. Позитивните преживявания – спомените – остават завинаги и определят вашата връзка. Те изграждат отдаденост.

  1. Пълна отдаденост в мислите, думите и действията

Това е стратегия, според която се стремя да живея всеки ден. Наскоро бях на една лекция и чух лектора да казва: „Ти си тук. Присъстваш в момента. Така че наистина БЪДИ тук. Работи!“. Точно така. Връзките изискват работа. Ще има леки и безбрежни дни, но ще има и конфликти и трудности!
Оценявай времето с партньора си. Цени тези моменти. Моментите, които споделяме с хората, които обичаме, са толкова безценни. Бъди напълно отдаден. Мисли какво може да направи човека щастлив. Мисли за начини да подобриш вашата връзка, забавни неща за правене или задачи, с които ще облекчиш ежедневието му.
По отношение на думите, изразявай любовта си и казвай на партньора си, че си загрижен за него/нея. Най-важното: показвай, че си загрижен. Действията винаги говорят по-силно от думите, но това не означава, че думите и мислите нямат значение. Те допринасят към твоите действия. Така че давай – купи на приятеля си билети за мача. Вземи цветя на жена си. Кажи на партньора си, че го обичаш. Покажи му, че е най-важният човек в живота ти.

  1. Елиминирай разсейванията и изкушенията

Онзи тип, който те загледа в бара и ти поиска номера на работното събиране? Забрави. Да стоиш буден до късно, за да погледнеш YouTube клипчето, което твой приятел ти прати? Бавен убиец. Пороци, изкушения, леки разсейвания – това са нещата, които водят до разпада на една връзка. И през по-голямата част от времето не става въпрос за някаква голяма случка, а по-скоро за бавния, постепенен път към унищожението.
Д-р Джон Лайдън от университета МакДжил в Монреал коментира проучване, в което на участниците са показани снимки на жени и мъже от противоположния пол. Казано им е да посочат човека, когото намира за привлекателен. След това става интересно. Той казва повече в статия в New York Times: „Когато са привлечени от човек, който може да застраши тяхната връзка, участниците инстинктивно си казват за него/нея: „Не е кой знае какво“. „Колкото по-обвързан си“, казва д-р Лайдън, „толкова по-малко привлекателни намираш другите хора, които биха застрашили връзката ти.“
За да бъда верен и отдаден на жена си, трябваше да елиминирам изкушенията си, като прекалено много гледане из Facebook или да оставям погледа си да се скита прекалено много в социална обстановка. Всички сме податливи на това да оставяме очите и ума ни да се скитат. Неща като алкохол, емоционално заредени поводи - и умора могат да допринесат към поставянето ни в слаба позиция.
Извади тези неща от картината. Това изисква дисциплина, но такава изисква и обвързването.

  1. Желание да разбереш нещата от гледната точка на партньора си

Хората винаги виждаме нещата първо от собствената си гледна точка. Просто такива са фактите. Но това, което отличава хубавите връзки от посредствените, е желанието да разбереш желанията, потребностите и гледната точка на партньора си. Трябва да изхвърлиш егото си през прозореца и да разбереш нагласите на този човек.
Когато имаш емоционални трудности – тревожност, притеснение или чувство на неадекватност, имаш нужда само от някого, който да те изслуша. Част от отдадеността към партньора е да удоволетвориш неговите потребности. Бъди добър слушател. Направи нещо мило. Винаги изразявай искрен интерес към неговата гледна точка!

  1. Кое е най-важно

Няма да съм първият, който ще каже, че спонтанността е част от това, което прави любовта и връзките специални. И винаги трябва да цениш спонтанните, внезапни моменти. Но за една дълга връзка е още по-важно да обсъждате какво има значение лично за теб и за вас като двойка. Това са две различни неща!
Аз обичам да пиша, да съветвам хората и да гледам бейзбол. Жена ми харесва модата и интериорния дизайн. Осъзнаваме какво значение има за нас личното ни време. Ние също така обичаме да правим неща заедно, както и със сина ни, това ни прави щастливи.
В крайна сметка, фокусирайте се върху нещата, които имат най-голямо значение за всеки от вас. Уверете се, че вашите страсти и ентусиазъм успяват да се проявят. Това е изключително важно, за да засвирите в тоналността на обвързването.

 

По материали от: The 5 Keys to Commitment in Relationships

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства