Как пандемията от коронавирус ще повлияе на запознанствата в дългосрочен план

Взаимоотношения и връзки, 15.05.2020

Мнение на 7 експерти
Чуваме какви ли не прогнози какъв ще е животът, когато „всичко отново стане нормално“, но как ще изглежда новото нормално? След месеци на тревожност и самоизолация, социалното дистанциране най-вероятно ще се отрази на запознанствата и ходенето по срещи в дългосрочен план. Но според експертите това не е задължително да е нещо лошо. Вместо да се поздравяват с ръкостискане или прегръдка, може би хората ще спазват дистанция. Докато не опознаеш някого, няма да избързваш със секс за една нощ. Много необвързани най-вероятно ще продължат да се държат по обичайния си начин, но страхът, провокиран от пандемията, може би няма да изчезне толкова лесно.

„Хората не обичат да им казват какво да правят, а в допълнение към това, много малко хора правят това, което е най-добро за тях“, казва Лайнъл Рос, коуч по здраве и уелнес, специалист по промените в поведението и експерт по взаимоотношения. Въпреки че официалните здравни експерти препоръчват спазването на физическа дистанция през предстоящите месеци, това не гарантира, че всички ще спазват тези насоки.

„От всеки отделен човек ще зависи чий съвет ще послуша и как ще процедира с излизането по срещи и социализирането“, казва Рос. За много хора това ще означава, че ще продължат да спазват социална дистанция и да се свързват с други хора чрез видео разговори, съобщения или сайтове за запознанства.

Според терапевти, запознанствата ще забавят темпото си
Хората заместват личните срещи с онлайн разговори и темпото на връзките малко по малко се забавя. Това е тенденция, която ще продължи в бъдещето, според Джейми Бронстейн, психотерапевт.
„Сега хората се свързват по-скоро емоционално, което ще повлияе благоприятно на връзките в дългосрочен план. По естествен начин говорят повече, откриват се един към друг и изграждат истинска емоционална връзка.“
Тези, които търсят сериозна връзка, ще се зарадват на предимствата на това да опознаят потенциалните си партньори малко по-добре преди да инвестират прекалено много емоции. Какво искат за бъдещето? Какво харесват и какво не? С онлайн общуване и разговори на такива теми на ранен етап, те ще получат ясните отговори, от които имат нужда, за да преценят дали да продължат напред с общуването.
Ако по време на изолацията сте срещнали някой специален човек, експертите вярват, че връзката ви най-вероятно ще се развие в добра посока. „Излизайки от този период, двойките ще се чувстват по-свързани и като цяло по-силни“, твърди Бронстейн.

Специалистите по взаимоотношения смятат, че хората ще станат по-взискателни
Според Лана Отоя, професионален коуч по взаимоотношения, запознанствата в крайна сметка ще се върнат към начина, по който са били преди пандемията.
„Много голяма част от връзките се основават на секса и химията, и това е нещо, което се предава най-добре само когато има директно общуване – лице в лице. Хората искат да се виждат на живо, така че щом препоръчителната изолация бъде отменена, динамиката в сферата на запознанствата ще се върне към нормалното.“
Отоя предсказва, че хората ще усещат енергията на привличането, както винаги са я усещали. Но какво би могло да се промени? Умението ни да отсяваме потенциалните партньори измежду тези, с които нямаме нищо общо.
Откакто хората използват приложения като Zoom, за да говорят с потенциалните си партньори, те свикват, докато стоят в хола си, да преценяват хората и да опознават какви са те всъщност. Това умение ще се пренесе и във външния свят, смята Отоя, и ще доведе до по-голямата устойчивост на изгражданите връзки.

Според здравните експерти хората ще имат нужда от пространство (буквално)
Въпреки че са изминали едва два месеца, откакто хората спокойно общуваха на публични места, правилата за социална дистанция известно време ще са на преден план в съзнанието на хората според Каръл Уинър, експерт по публично здраве. Това ще продължи да е на дневен ред, когато те се върнат на публичните места.
„Близостта е нов проблем за много хора и той ще окаже влияние върху начина, по който необвързаните излизат на срещи, в продължение поне на една година. Очакват се по-малко целувки на първа среща, дори и държане на ръце.“ Подгответе се да излизате на разходки от 1.5 метра дистанция или да водите дълги разговори по телефона преди да се видите на живо за първи път.
„Не става въпрос за пуританство или скромност, а за обществено здраве“, казва Уинър. „Възстановяването от ефектите на една глобална пандемия не се случва за една нощ, а някои неща ще се променят за неопределено време. Хората ще са избирателни за това с кого прекарват времето си в рамките на следващата година.“

Мачмейкъри очакват приоритетите да се променят
Възприятието на хората за техния „идеален партньор“ ще се промени след пандемията от коронавирус според Сюзан Тромбети, мачмейкър и управител на Exclusive Matchmaking. „Минаваме през променяща живота ситуация, която прави желанията и потребностите във връзките много по-ясни“, казва тя. Това, че сме изправени пред глобална здравна криза, може да преподреди приоритетите ни, какво искаме и как бихме искали да се развие животът ни.
Комуникационните умения също се подобряват, докато сме затворени у дома, тъй като си пишем и водим видео разговори със симпатични непознати. „Въпреки че докосването е свързващо в една връзка, такива са и разговорите за вашите надежди и мечти.“, казва Тромбети. „Независимо дали съзнателно или не, това ще влияе на връзките за известно време, което би довело до по-задълбочени взаимоотношения.“

Според психиатрите начинът за оценяване на партньора ще се промени
Мнението на д-р Маргарет Сайд е, че хората ще придобият по-голяма взискателност към потенциалния партньор. „Преди евентуалната среща на живо ще протича повече комуникация. Хората ще подбират с кого да се виждат.“ Това може да означава задаване на повече лични въпроси, включително какво работи човекът и с кого живее. „Хората ще преценяват рисковите фактори – доколко един човек е изложен на контакт с много хора, преди да се запознават помежду си. Това е разумно, живеем в нов свят.“

Независимо как се развие здравната обстановка в дългосрочен план, отделете време да прецените кои от препоръките ще запазите за себе си и не правете компромис със собственото си спокойствие и желания. Бъдете внимателни както към собствените си емоции, така и към тези на потенциалния партньор. Надяваме се скоро да живеем в един по-малко дистанциран свят, в който да се върнем обратно към нормалното. Или поне към новото нормално.

 

По материали от: How The Coronavirus Pandemic May Affect Dating Long-Term

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства