Как да определим дали връзката ни е здравословна

Взаимоотношения и връзки, 07.10.2020

Хората в живота ни допринасят значително за това дали се чувстваме добре или зле

Най-същественият аспект, по който може да се определи качеството на живота ни, е начинът, по който се отнасяме към самите себе си. Но много близо до него, като следваща най-влиятелна част от живота ни, са взаимоотношенията с околните. Хората в живота ни допринасят значително за това дали принципно се чувстваме добре или зле.

Взаимоотношенията с другите са отправна точка, за да определим модалността на живота си. Наблюдаваме хората около себе си и вземаме решения за това кои сме ние, въз основа на това кака ни възприемат другите. Ето защо е важно да се погрижим да поддържаме здравословни отношения и/или да подобрим тези, които бихме определили като нездравословни.

Здравословната балансирана връзка изисква от всеки участник в нея да допринесе с нещо уникално и специфично. Тя се случва, когато и двамата участници разбират и оценяват другия. Здравословната връзка съществува, когато се смята за ценност не само това кои сме и какви сме, когато сме заедно, а и когато всеки възприема другия като уникалност и ценност.

Здравите хора са тези от нас, които развиват потенциала си и надграждат себе си. Но за това ни е нужен някакъв коректив и това са хората от близкото ни обкръжение. Ние имаме нужда едни от други по толкова много причини: обич, споделеност, компания, насърчаване, подкрепа, обратна връзка и гледна точка.

Партньорските взаимоотношения често могат са сложни. Когато сме въвлечени в дадена ситуация или когато сме във връзка, е трудно да преценим рационално и аналитично какво точно се случва. Независимо дали искате да оцените брак, приятелство, отношения с член на семейството или друга лична връзка, търсете следните качества, които са знаци за балансираност и сигурност във връзката ви:

 1. Доверие. Двама човека развиват доверие помежду си, защото всеки от тях е доказал, че е отговорен и може да му се има доверие. Когато са изкушени по някакъв начин да предадат връзката, вместо да го направят, те се придържат към потребностите и чувствата на другия човек.
 2. Автентичност и толерантност. Автентичните хора не са защитни и осъдителни. Те уважават различията и ценят уникалността на човека до себе си.
 3. Честност. Истината трябва да се казва с обич, съчувствие и честност. За един приятел истината не е оръжие, а лечебен мехлем.
 4. Разбиране. Една здравословна връзка включва двама човека, които познават произхода и контекста на живота на другия. Те знаят какво прави другият, но знаят също и защо го прави.
 5. Приемане. Когато са замесени човешки същества, близостта понякога води до болка. Здравите хора приемат, че тази болка е приемливо последствие от връзката.
 6. Взаимна полза. Истинските приятели наблюдават връзката, за да са сигурни, че и в двете посоки присъства както даване, така и получаване, и отказват тя да стане хронично едностранчива и изтощителна.
 7. Уважение. Уважението показва, че високо ценим получателя му. За сравнение, при липсата на уважение най-често се появяват нечестност и измами, които в крайна сметка ще провалят връзката.
 8. Липса на егоизъм. Ако човекът, с когото сте, не показва особена заинтересованост към вашите желания и мнения, постоянно поставя собствените си желания пред тези на всички останали и изглежда незагрижен, даже нагъл, най-вероятно сте допуснали до себе си човек, който е по-скоро егоист и по-скоро има преголямо его, отколкото голямо сърце.
 9. Привързаност. В сърцевината на всички близки отношения стои искрената привързаност. Приятелите се наслаждават един на друг. Те обичат да са заедно заради начина, по който се чувстват един с друг.
 10. Радост. Звучи просто, но връзките, които процъфтяват, се случват между хора, на които им е приятно и изпитват удоволствие от това да са заедно.

Ако повечето или всички от тези качества са налице във вашата връзка, бъдете уверени, че тя отива в добра посока – към удовлетворяващо, успешно бъдеще.

По материали от: Create and Maintain Healthy Relationships

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Организацията беше чудесна! Явих се за първи път и изживяването беше брилянтно!
  26.10.2020, след Бързи срещи 

  С удоволствие бих дошъл! Аз съм изключително доволен! Беше ми много приятно!
  26.10.2020, след Бързи срещи 

  Всичко беше чудесно.
  19.10.2020, след Бързи срещи 

  Добре организирано, не се сещам за препоръки. Браво.
  19.10.2020, след Бързи срещи 

  Благодаря ви за чудесната организация на събитието.  
  08.10.2020, след Бързи срещи