Как да определим дали връзката ни е здравословна

Взаимоотношения и връзки, 07.10.2020

Хората в живота ни допринасят значително за това дали се чувстваме добре или зле

Най-същественият аспект, по който може да се определи качеството на живота ни, е начинът, по който се отнасяме към самите себе си. Но много близо до него, като следваща най-влиятелна част от живота ни, са взаимоотношенията с околните. Хората в живота ни допринасят значително за това дали принципно се чувстваме добре или зле.

Взаимоотношенията с другите са отправна точка, за да определим модалността на живота си. Наблюдаваме хората около себе си и вземаме решения за това кои сме ние, въз основа на това кака ни възприемат другите. Ето защо е важно да се погрижим да поддържаме здравословни отношения и/или да подобрим тези, които бихме определили като нездравословни.

Здравословната балансирана връзка изисква от всеки участник в нея да допринесе с нещо уникално и специфично. Тя се случва, когато и двамата участници разбират и оценяват другия. Здравословната връзка съществува, когато се смята за ценност не само това кои сме и какви сме, когато сме заедно, а и когато всеки възприема другия като уникалност и ценност.

Здравите хора са тези от нас, които развиват потенциала си и надграждат себе си. Но за това ни е нужен някакъв коректив и това са хората от близкото ни обкръжение. Ние имаме нужда едни от други по толкова много причини: обич, споделеност, компания, насърчаване, подкрепа, обратна връзка и гледна точка.

Партньорските взаимоотношения често могат са сложни. Когато сме въвлечени в дадена ситуация или когато сме във връзка, е трудно да преценим рационално и аналитично какво точно се случва. Независимо дали искате да оцените брак, приятелство, отношения с член на семейството или друга лична връзка, търсете следните качества, които са знаци за балансираност и сигурност във връзката ви:

  1. Доверие. Двама човека развиват доверие помежду си, защото всеки от тях е доказал, че е отговорен и може да му се има доверие. Когато са изкушени по някакъв начин да предадат връзката, вместо да го направят, те се придържат към потребностите и чувствата на другия човек.
  2. Автентичност и толерантност. Автентичните хора не са защитни и осъдителни. Те уважават различията и ценят уникалността на човека до себе си.
  3. Честност. Истината трябва да се казва с обич, съчувствие и честност. За един приятел истината не е оръжие, а лечебен мехлем.
  4. Разбиране. Една здравословна връзка включва двама човека, които познават произхода и контекста на живота на другия. Те знаят какво прави другият, но знаят също и защо го прави.
  5. Приемане. Когато са замесени човешки същества, близостта понякога води до болка. Здравите хора приемат, че тази болка е приемливо последствие от връзката.
  6. Взаимна полза. Истинските приятели наблюдават връзката, за да са сигурни, че и в двете посоки присъства както даване, така и получаване, и отказват тя да стане хронично едностранчива и изтощителна.
  7. Уважение. Уважението показва, че високо ценим получателя му. За сравнение, при липсата на уважение най-често се появяват нечестност и измами, които в крайна сметка ще провалят връзката.
  8. Липса на егоизъм. Ако човекът, с когото сте, не показва особена заинтересованост към вашите желания и мнения, постоянно поставя собствените си желания пред тези на всички останали и изглежда незагрижен, даже нагъл, най-вероятно сте допуснали до себе си човек, който е по-скоро егоист и по-скоро има преголямо его, отколкото голямо сърце.
  9. Привързаност. В сърцевината на всички близки отношения стои искрената привързаност. Приятелите се наслаждават един на друг. Те обичат да са заедно заради начина, по който се чувстват един с друг.
  10. Радост. Звучи просто, но връзките, които процъфтяват, се случват между хора, на които им е приятно и изпитват удоволствие от това да са заедно.

Ако повечето или всички от тези качества са налице във вашата връзка, бъдете уверени, че тя отива в добра посока – към удовлетворяващо, успешно бъдеще.

По материали от: Create and Maintain Healthy Relationships

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства