Не отлагайте утрешната работа за вдругиден

Взаимоотношения и връзки, 18.01.2021

Приятно е да ни харесват. А още по-приятно е, ако и ние харесваме човека, който е проявил внимание към нас.

Във времената на социалната изолация ни липсват реалните контакти, но пък се отварят много повече възможности за онлайн общуване – ивенти, коучинги, уебинари, виртуални партита. Всички те са шанс да се срещаме с хора, с които имаме подобни  интереси или търсим общи житейски преживявания, както и да разширяваме социалния си кръг.

Тук ще говорим по-конкретно за платформи и сайтове за запознанства, както и онлайн събитията за необвързани. В ситуацията на Новото нормално, те стават все по-популярни сред търсещите нови срещи от всички възрасти. (Календар с подобни събития можете да видите тук.)

Фактът, че в някое приложение или сайт профилът ни събира харесвания, е много зареждащ.   Не е като истинския флирт, но все пак ни дава самочувствие. А още по-приятно е когато и ние спрем погледа си на харесалия ни. И имаме мач! А сега какво?

В нашето общество все още вирее очакването, че мъжете трябва да са по-активната страна, що се отнася до флирт и запознанства. Обикновено те дават харесване и чакат да бъдат харесани. И, когато са харесани, очакването е те да предприемат съответните стъпки – чат, телефонно обаждане, предложение за среща.

Какво става, след като имаме двустранен интерес? Толкова важно ли е мъжете да са по-активни, за да стигнем до среща, пък било тя и виртуална? Или не е толкова фатално ако предложението за среща дойде и от страната на момичето? Сигурна съм, че не всяка от нас е готова на такава стъпка. Какво ще си помисли Той? Че съм отчаяна, че нямам други варианти... Ами ако ме отхвърли?

Страхът от отхвърляне е основно притеснение и при мъже, и при жени, когато става дума за запознанства. Всеки от нас е преживявал отхвърляне, неглижиране, seen-ване, гоустване (ghosting). Два дни си пишем интензивно, почти денонощно, той/тя отговаря светкавично. Започваме да фантазираме и да усещаме, че се влюбваме... И изведнъж той или тя изчезва, не отговаря, даже не отваря съобщенията... Гадно е, но не означава, че всеки един ще се държи по този начин. Заслужава ли си да се самонаказваме с изолация заради това, че някой ни е отхвърлил?

И така... докъде стигнахме?

Харесваме се, имаме съвпадение – да речем след онлайн Бързи срещи. Кой на кого ще се обади? Кога ще се обади? Колко да чакам, за да се обадя? Ден, два, а може би повече?

„Случва се, когато получат резултатите си след събитие, хората да изчакват твърде дълго, преди да се свържат и да се уговорят за следваща среща. Говорим за период от няколко дни, дори за седмица. А колкото повече време минава след размяна на контактите, толкова повече пада мотивацията на хората да продължат с това запознанство. На нашите географски ширини културата ни е повлияна от патриархалния модел, защото все още е силно убеждението, че мъжете трябва да са по-активната страна в запознанствата.“, твърдят организаторите на повече от 800 събития за необвързани от ClubR.

Каквито и причини да има забавянето на първия контакт, това води само до едно – отсрещният човек тълкува това като липса на достатъчен интерес.

Тръпнем в очакване за това съобщение или позвъняване. И колкото по-голямо забавяне има, толкова по-слабо става желанието и вълнението около тази комуникация. Народът е казал „Кой превари, той завари“. Това е валидно в много голяма степен при срещите с потенциални партньори. Защото ако един човек има няколко възможности да излезе на среща, ще избере да излезе с този, който изглежда най-мотивиран. Бавенето и отлагането никога не са били приятел на човека, който знае какво иска и е мотивиран да го постигне.

Мотивацията е важна в личните отношения. Ако търсите свалка за една вечер – добре. В този случай не е важно какво точно правим и как го правим. Но ако се стремим да срещнем стойностен човек, с когото да градим общо бъдеще – трябва да сме готови да направим съответните крачки.

Първият контакт е от съществена важност. Ако харесвате някого достатъчно силно, захвърлете предразсъдъците и действайте. Отърсете се от страховете си, отдайте нужното внимание, покажете, че човекът отсреща ви е важен и би могъл да бъде значима част от живота ви. Не отлагайте. Не се колебайте. Ако не се получи? Ами търсенето продължава. Всяка рационална причина да не вземете телефона и да напишете съобщение или да се обадите, е замаскирана емоционална преграда. Няма сила, която да ме убеди, че ви липсват една или пет минути да се свържете с човека, към когото имате интерес.

Действайте! Сега! Животът е твърде кратък, за да отлагате хубавите моменти.

 

Автор: Любомира Денева (ClubR)

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства