Мачмейкинг - какво е това?

Мачмейкинг, 03.01.2014

В последно време  в България все по-често се споменава нов термин, свързан с намирането на партньор - мачмейкинг. Тази думичка постепенно се превръща в част от ежедневието ни и променя доста стереотипи и практики при избора на партньор.

Ерата на Велика Британска империя, на входа на енорийската църква е закован дълъг списък с кандидати от енорията, на възраст за женене, описани по местоживеене, възраст и социално положение. Това по същество е нещо като агенция за запознанства, в която местният свещеник координира процеса на подбор на двойките заедно с техните родители и в интерес на обществото.

Терминът мачмейкинг идва от английския (matchmaking) и означава намиране на най-доброто съчетание. Най-близкият български еквивалент на израза е сватовническа агенция. Подборът на двойките за женитба и тяхното договаряне е било обичайна практика в човешка история, тъй като е в интерес на цялото общество. В някои времена и държави това е бил единствения начин за формиране на ново семейство. В патриархална България сватовницата (обичайно жена) е тази, която проучва и уговаря двата рода за бъдещата женитба. Подобни социални роли изпълняват  свахите   в Русия,  шадчаните  в еврейските общности, мейжените( 媒人) в Китай, чопчите (çöpçatan) в Турция. Подобни обществени функции съществуват във всички националности и вероизповедания.

Към мачмейкинг се обръщат най-често хора, които не успяват да намерят дългосрочни партньори поради прекомерна заетост, недостатъчни умения или опит или поради различни психологически причини. Предимствата на този подход е в достоверността на данните, събирани чрез лични интервюта, в създаването на профили, въз основа на психологически тестове както и в търсене на подходящи партньори не само според желанията, но и според профилите на кандидатите.

Интернет дава огромно количество информация и възможности, но не може да замести личния контакт и индивидуалното внимание към деликатните проблеми на междуличностните отношения. Други дейности, които най-добрите мачмейкинг програми предлагат са: обучение за това как да общуваме с противоположния пол; психологически консултации за повишаване на възможността за съвпадения, работа за подобравяне на визията с дерматолог, фризоьор, козметик, стоматолог, фитнес инструктор и диетолог; консултации с адвокат и др.

Хората, които ползват услугата мачмейкинг, обичайно са привлечени от следните неща:

Удобство

Спестяват се време и усилия, които обикновено са кът при хора, „женени” за професията си. Голяма част от клиентите на мачмейкинг агенциите са необвързани хора на възраст 30-40 години, които разполагат със средства и солидна обществена/професионална реализация, но не и свободно време. Друга целева група са професиoнално реализирани разведени хора (40-60 годишни), които  отглеждат сами децата си. Те имат много делови и  семейни ангажименти, загубили са тренинг в инициирането и осъществяването на връзки и не разполагат с достатъчно свободно време, а биха желали отново да имат семеен партньор. Клиенти на мачмейкинг са и хора, които са учили или живели дълго време в чужбина, завърнали са се в България и искат да създадат семейство, но нямат достатъчно лични и социални контакти.

Изброените клиентски групи препочитат да платят определената такса, срещу което агенцията поема цялата работа: подбор на най-съвместимия кандидат, организиране на  среща; при желание резервация в ресторант; придружаване на двойката при първата им среща, ако някой от двамата изпитва дискомфорт и притеснение; проследяване развитието на взаимоотношенията между партньорите, при нужда – провеждане на консултации за отстраняване на проблемните моменти в общуването; отново при необходимост - работа с козметик, стоматолог, диетолог, фитнес интруктори т.н

Конфиденциалност

Никой не желае целият свят да е информиран за факта, че се чувства самотен и се опитва да намери партньор. Мачмейкинг гарантира, че никаква лична информация (снимка, био, предпочитания за партньора, телефонни номера, мейли, местожителство и т.н.) няма да  бъде споделяна докато клиентът сам не пожелае това.

Гарантирана достоверност на профилите

При участие в Мачмейкинг се сключват персонални договори, които гарантират достоверност на данните, с които клиентът се регистрира. Не съществува вариант да излезете на среща с някой, който се представя като неженен 35 годишен адвокат с просперираща практика, а да се окаже 50 годишен безработен женен мъж, който скучае пред компютъра, спекулира с надеждите на самотните жени и се домогва до необвързващ секс. 

Социален и образователен статус

Мачмейкинг е платена услуга. Таксата значително по-висока от тези, срещу които в сайтовете за запознанства се  получава VIP статус за един месец или тези, които се плащат за участието в Бързи срещи. Тази такса гарантира както качеството на мачмейкинга, така и следните  неща:

  • В мачмейкинг агенциите  членуват хора със сериозни дългосрочни намерения. Плащането на определена сума е ангажимент за отговорност спрямо начинанието.

  • В тях членуват хора, които могат да си позволят този разход, т.е. хора с добър доход и социален статус.

  • Статистиката доказва, че към услугите на  мачмейкинг агенциите се обръщат креативни  хора с модерно мислене, които обичайно са и с добър образователен ценз.

Висок процент шансове за успех при срещите

В Мачмейкинг се работи индивидуално с всеки клиент като внимателно се проучват профила и предпочитанията му. Стремежът е да се организират срещи между двойки, в които партньорите  си пасват оптимално. Такива срещи са с по-високи шансове за изграждане на успешна връзка.

Важно! В Мачмейкинг се организират срещи между неангажирани хора, които взаимно отговарят на изискванията си, споделят общи интереси и имат сериозни намерения за създаване на дълготрайна връзка. Но никой не може да гарантира, че точно между тези двама души ще възникне химия и любов!

Възможност да „изгладиш ръбовете си”

Развитието на характера силно увеличава вероятността за успехи в личния живот. Когато усъвършенстваме уменията си за общуване, подобряваме нагласата си към противоположния пол и рафинираме обноските си. Шансовете ни за успешна връзка нарастват. Мачмейкингът ни помага да актуализираме изискванията си спрямо партньора, така че те да бъдат реалистични и да описват партньор, който в най-голяма степен ни съответства. Работата с екип психолози и мачмейкъри дава възможност клиентът да получи обективна оценка за себе си, да започне работа по подобряване на вероятността си за съвпадения, да контактува с хора, които отговарят на изискванията му, и значително да повиши шансовете за откриване на своята половинка.

 

От тук можеш да свалиш нашата нова брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства