Опознай себе си, преди да започнеш нова връзка

Взаимоотношения и връзки, 22.08.2014

Хората, които са щастливи от изборите си в романтичен план, насочват повече енергия в работа върху собственото си развитие, отколкото да изпълняват определени правила, за да привлекат любовта. Вместо да се фиксираш върху това да играеш „играта”, за да си намериш партньор, фокусирай се върху няколко основни принципа и след време подходящият партньор ще те намери.

Разбери себе си – сексуално и емоционално

Ако не познаваш себе си в сексуален и емоционален план, всяка нова връзка ще започваш от позиция на емоционална зависимост. Може би очакваш, че някой друг ще знае как да те разбере и да те направи щастлив/-а, но това са нереалистични надежди. Директните разговори по отношение на емоции и сексуални желания са важна част от всяка връзка. Надеждата, че другият интуитивно ще разпознае кой си ти в емоционален план и от какво имаш нужда, е фантазия.

Полагай съзнателни усилия да забелязваш емоционалните си реакции спрямо хората и събитията в живота си. Наблюдавай се. Разсъждавай върху чувствата си и говори с хората около теб как се чувстваш или какво забелязваш в себе си, без да очакваш те да съберат парчетата и да изградят пъзела, от който си съставен/-а. Това можеш да направиш само ти.

Без самозаблуждения

Когато си привлечен от някого, а той се отнася към теб с неуважение или постоянно те разочарова, не се самозаблуждавай – това е доказателство, че този човек не е за теб.

Ако се опиташ да заговориш някого, а той те отблъсне  грубо; ако човекът, по когото си увлечен/-а ти обяснява, че не търси „нищо сериозно” или че има нужда от „пространство”, не пренебрегвай тези твърдения. Има голяма вероятност този партньор да не е подходящ за теб. Явно той е в друг етап от живота си и/или не се нуждае от същите неща като теб. Вярвай на това, което хората казват и показват. Ако те се държат незряло, неуважително, или казват неща, които те нараняват, продължи напред. Не е твоя работа да вкарваш някого в „правия” път. Наблегни на собственото си развитие, вместо да се самозаблуждаваш.

Прибързан секс

Прибързаният секс ще те  вкара в порочен кръг. Ако мислиш, че като вкараш партньора в леглото си, това ще допринесе за по-задълбочена емоционална връзка или по-сериозно обвързване, не прави тази крачка. Проучванията показват, че връзките, които започват със секс преди да бъде изградена емоционална близост, обикновено не прерастват в сериозно обвързване. Дай време на връзката. Опознай човека до себе си. Ако се окаже, че не си допадате или партньорът ви има други житейски планове, прибързаният секс няма да промени нищо. Ще пропилееш време в напразни опити да промениш отношението му. По-добре вложи това време в собственото си развитие като характер, както и в намирането на партньор, който желае обвързване с човек като теб.

„Скъсай пъпната връв“  с родителите си

Това не е лека задача. Много хора мислят, че са я изпълнили, а всъщност не са. Ако продължаваш да позволяваш на родителите си да решават вместо теб емоционалните ти потребности и/или да се намесват в личния ти живот, значи не си „скъсал/а пъпната връв“. Ти нямаш достатъчно енергия и не си зрял и самостоятелен човек. Колкото е възможно, стъпка по стъпка, работи върху това да станеш независим от родителите си. Това не означава, че не можеш да споделяш моменти от живота си да се наслаждаваш на тяхната компания. Важно е да се чувстваш комфортно с решенията, които сам/-а взимаш. Ако търсиш постоянно родителското мнение, подкрепа или насока; ако очакваш мама и тате да вършат черната работа вместо теб; ако им позволяваш да контролират живота ти, това означава, че не си самостоятелен емоционално.

Това ще е пречка и за успеха в новите ти връзки. Ако влизаш в романтични взаимоотношения с вярването, че партньорът ще се грижи за теб както са се грижели родителите ти, можеш бързо да съсипеш новата връзка. За да градиш успешни взаимоотношения, трябва да контролираш собствения си живот и да взимаш самостоятелни решения.

Поставяй се в нови ситуации

Казвал/-а ли си си: „Искам известно време да съм сам/а.”? Ако действително се изолираш от хората, се поставяш в някаква форма на своеволно изгнание. Самотата може да е полезна, но за кратко. Тя не помага да развиваш по-дълбокото емоционално и сексуално разбиране за себе си. Новите запознанства и приятелски взаимоотношения са необходими, за да можеш истински да опознаваш себе си. Всяка нова среща или връзка ти помага да избистриш представата си какви са твоите предпочитания, кои са твоите силни и слаби страни. Ако за дълго се изолираш от нови запознанства и връзки, се лишаваш от тази информация и губиш тренинг в общуването.

Мозъкът има необикновена способност да се адаптира и развива. За целта трябва да му предлагаш нови стимули и преживявания, които те извеждат извън зоната на комфорта. Използвай всяка възможност да се запознаваш с различни типове хора и да откриваш нови аспекти на своята личност.

 

По материали от: Psychology Today

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства