Момичета, не чакайте 40

Взаимоотношения и връзки, 01.12.2014

Живеем във време, в което ролите на мъжете и жените в обществото са размити. Еманципацията е придобивка на съвременните развити общества, но и предпоставка за смесване на традиционните роли на половете. Тя дава доста права на жените, но и изисква да се конкурират наравно с мъжете по отношение на образование, кариерно развитие и реализация. Има една сфера, в която жените се различават съществено от мъжете, и това е раждането на деца.

Това предопределя разликата в начина, по който двата пола подреждат живота си.

В това отношение възрастта при мъжете играе доста по-малка роля, докато при жените отрязъкът от време за създаване на потомство е ограничен от биологията в рамките на двайсетина години. Медицината увеличава шансовете за успешна бременност и след 40-годишна възраст, но това е свързано с неизбежни рискове както за майката, така и за детето, особено при първа бременност на тези години. Рискът за малформации на плода при бременност след 35-годишна възраст се увеличава многократно. Освен чисто биологическите трудности, има и психологически – прекалено голяма разлика между родители и деца е предпоставка за усложнения в  общуването помежду им.

Тази фактология не пречи на съвременните жени над 30-годишна възраст да живеят в стил „шотландски боец”, сякаш никога няма да остареят. Те правят кариера, събират пари за кола/жилище, не търсят и не създават сериозни връзки и/или семейство, защото са убедени, че животът тепърва предстои. По правило те са интелигентни, духовни, борят се за мечтите си, а реалните отношения никога не отговарят на представите им за идеална връзка. Тъй като се чувстват привлекателни и успешни, те не искат да стесняват възможностите си и да се ограничават с конкретен избор, вярвайки, че идеалната любов ги очаква някъде в бъдещето. Увеличаващата се продължителност на живота на съвременния човек дава основания за такова мислене.

Днешните 30-годишни жени често се изживяват като предишните 20-годишни момичета, а 40-годишните зрели дами понякога изглеждат и се държат като 30-годишни жени. За съжаление, увеличената продължителност на живота като цяло не променя съществено фертилната възраст при жените. Кога и как една жена ще реши да ражда децата си е въпрос на личен избор. Но ако житейските ѝ планове включват задача „раждане на деца“, добре е навреме да се заеме с решаването ѝ, без да чака последния възможен момент. В това отношение биологията е безмилостна:

- Възрастовият спад във фертилността започва на 30 години, докъм 35 шансовете за забременяване постепенно намаляват до 30%, а след това се сриват в пъти с всяка следваща година;

- Дори и с развитието на биотехнологиите, вкл. замразяване на яйцеклетка, шансът за успешна бременност на 45 години не надхвърля 1%;

- Съществува пряка зависимост между възрастта на жената и честотата на хромозомните дефекти в яйцеклетките - от под 20% при 35-годишните до почти 95% при 45-годишните жени. Тази зависимост практически не се влияе от медикаменти, упражнения и диети.

До тук с биологизмите. Нашата работа е да създаваме успешни връзки, помагайки на хората да открият своята половинка. При участниците на възраст 25-35 години това е сравнително лесно постижимо. При участниците в групата 45-55 години имаме най-голяма реална успеваемост. Най-големи трудности срещаме при дами на възраст 40-45 години, които тепърва искат да имат деца и семейство. Тези жени са страхотни – поддържани, реализирани, интелигентни и успели в професията си. Единственият проблем е, че те вече са надхвърлили добрата възраст за раждане. Опитът ни показва, че един от най-съществените мотиви за създаване на дългосрочна връзка е желанието за деца и у двамата партньори. Същевременно дамите на 40+ обичайно са много взискателни и имат категорични изисквания спрямо мъжете, с които очакват да ги запознаваме. Когато човек е достигнал определено ниво в развитието и реализацията си, е естествено да желае партньор с подобен обществен и личностен статус.

Ще се опитаме да нарисуваме обобщения профил на мъжа, с когото нашите дами на 40+ биха желали да излязат на среща: връстник, физически привлекателен, поддържан, с добра кариера и обществена реализация, не на последно място и с високи доходи. Да поразсъждаваме какво се случва с този типаж необвързани мъже – готини, парични и добре изглеждащи. Обичайно около тях циркулира орляк ухажорки и периодът, в който тези мъже са необвързани, е много кратък. Техният проблем е как да се опазят от множеството обожателки или как да изберат най-подходящата измежду тях за партньорка. В Мачмейкинг участват такива мъже, които някои биха нарекли алфа-мъже. Като хора, знаещи стойността си, те също имат категорични изисквания спрямо дамите. Там на първо място са възрастта, външният вид и интелектът. И най-вече възрастта. В повечето случаи тези мъже поставят ограничения партньорките им да не са по-възрастни от 35 години, което е продиктувано от прагматичното и реалистично отношение към въпроса за създаването на поколение.

Ние се стремим да сме полезни на всички участници и да им помогнем да намерят своята половинка. Но в случаи от този тип срещаме един почти нерешим или най-малкото много сложен за решаване проблем. Няма смисъл да обсъждаме дали е честно или не, просто описваме житейските ситуации, които срещаме доста често.

 

Затова, мили момичета, не чакайте да станете на 40, за да се посветите на желанието си за създаване на семейство и деца. Бъдете по-толерантни и широкоскроени. Не си губете времето с безперспективни връзки, а обърнете внимание на качествените мъже около себе си. Не пренебрегвайте тиктакащия часовник, който не може да се върне обратно...

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

Коментари:

  • Горчо Гьоковна 07.10.2019 в 11:56ч.
    тази статия е писана от човек над 40, или от какъв да е мъж или от жена, която си е родила децата... няма шанс да се наблюдава такава обективност и склонност към признаване на грешките у бездетните жени на 40+...
  • *Неизвестен*на 23.01.2016 в 20:39ч.
    Е не от вас "Клуб Р" не съм очаквала този сексизъм! Жените над определена възраст имат много голям шанс за хромозомни дефекти на яйцеклетките. Мъжкия генетичен материал над определена възраст едва ли е по-качествен! С тая статия общо взето доста дискриминираща към жените. Още веднъж дава правото на много по-възрастни мъже да изискват по-млади жени, щото разбираш ли жените стареят по-бързо, а мъжете едва ли не са някакви биологично превъзхождащи ги същества! Доста дискриминиращо от ваша страна! Мислих, че живеем в едни по-нови времена, в които сексизма вече не е ценност, но съм сгрешила.
  • Емилиан Дечевна 07.02.2015 в 02:18ч.
    "странно защо претенциите за добър външен вид се отправят почти винаги само към дамите" - ми не е странно. В България, икономическата система е строго патриархална - това означава, че по презумция повечето пари са в мъжете. Изключително рядко се намират жени които имат собствени пари. А както всички знаем "който има пари поръчва музиката". Ето защо често виждаме двойки съставени от много красиви жени и грозни, но богати мъже. В нашето общество никой не изисква от мъжете да бъдат хубави. Въпросът е колкото на ценности, толкова и на практична пазарна икономика.
  • Боряна Шуролинкована 28.01.2015 в 16:52ч.
    Без да отричам и омаловажавам гореизложените факти от биологията и масовия начин на мислене, искам да вметна няколко „хрумки“ за размисъл: -         раждането на деца е само една от целите (не единствената) и част от смисъла (не целия смисъл) на брака / съжителството на семейни начала -         деца могат да се осиновяват -         партньорите могат да имат деца от предишни връзки/ бракове и да не желаят повече деца -         има хора, които не желаят да имат деца или имат здравословни проблеми или не биха били добри родители, тяхното желание и обмислена преценка не  трябва да бъдат омаловажавани (отварям скоба: в патриархалните общества тези хора биват категоризирани като второ качество и стигматизирани като ненормални) -         хората с липсващи, малко на брой или отдалечени в миналото интимни връзки са друга категория стигматизирани като ненормални и негодни за партньори; много често това стигматизиране се извършва, без да се знае жизнената история на съответния човек и дори без да се проявява интерес към тези житейски обстоятелства; -         в България господата на средна възраст често имат лоша външност и телосложение, странно защо претенциите за добър външен вид се отправят почти винаги само към дамите -         често срещан вариант е даден господин, който категорично не приема спътницата му да има дори леки пухкавини по тялото, да няма абсолютно нищо против силно закръглена дама, ако е по-млада с 10-15 и повече години от него -         тласък към философско задълбочаване можем да получим от ситуацията в западни държави: при широко разпространени 1. наднормено тегло и 2. отчужденост и криза на интимните отношения хората в тези страни приемат и стават партньори с хора с наднормено тегло и затлъстяване и в зряла и по-стара възраст В заключение ще добавя една кратка история от живота на един руски светец, св. Серафим Саровски. При него дошло младо момче да се посъветва за бъдещия си брак; старецът го попитал: „А каква жена искаш, какво момиче си търсиш?“ Младежът отговорил: „Ами да е хубава…“ Светецът репликирал: „А с грозничките какво да правим, да ги изхвърлим на боклука ли?“ Пожелавам на българските дами да живеят с достойнство, в истина, достатъчно самоуважение, твърдост на характера и устойчива психика. И им препоръчвам да потърсят чужденци за партньори – заради различния начин на мислене и отношение към жените.

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства 

Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
19.02.2024, след парти за запознанства