Спри да очакваш "Не"

Взаимоотношения и връзки, 18.09.2015

Когато излизаш по срещи и разкриваш сърцето си, можеш да очакваш определено количество откази на всеки етап от процеса. В повечето случаи е очевидно: той не ти отговаря на имейла или тя се отдръпва при целувката в края на вечерта. Но има случаи, в които е самоизпълняващо се пророчество. Очакваме да бъдем отрязани и, ако се потрудим добре, можем да гарантираме, че така и ще се случи.

Може би сценарият с отрязването при теб започва да работи едва на третата среща или на третия месец. „Това няма да се получи“, си казваш. Или ако си по-мазохистичен, можеш да използваш тази версия: „Въпрос на време е той/тя да изгуби интерес.“.

Може би приемаш, че миналото ти ще се повтори. Студентското ти гадже не е дошло на рождения ти ден? Със сигурност новият обект на любовта ти ще направи същото. В крайна сметка рожденият ти ден е след седмица, а той/тя дори не го е споменал/-а.

Да, със сигурност ти предстоят романтични разочарования. Трудното в това „очакване на отказ“ е да го видиш с ясно съзнание. Може би го изживяваш като поредица от пораженчески мисли. Обикновено това идва от някое наранено място в теб, което казва, че не си достоен за обич и изобщо не заслужаваш любов. То не работи в настоящия момент, а съди от страна на миналото и приема за даденост ужасни неща за бъдещето.

Ако не разпознаеш този механизъм и не го овладееш, той може да разруши една обещаваща връзка. Ето няколко съвета как да върнеш най-доброто си „аз“ бързо!

  1. Спри да търсиш доказателства

Ако си убеден, че някой те отблъсква, навсякъде можеш да откриеш доказателства, които подкрепят теорията ти. Той не си поръча допълнителен дресинг към салатата, както обикновено прави. Тя не излезе отвън, за да те посрещне, когато ти закъсня за събирането. Любимият ти човек се обърна на другата страна в леглото посред нощ.

Когато се чувстваш уверен и сигурен в себе си, можеш да отработиш тези привидни пренебрежения, или поне да кажеш нещо по въпроса. Но когато се чувстваш уязвим и незащитен, нямаш перспективата да прецениш кое е приемливо в спектъра на човешкото поведение и кое абсолютно не е окей.

  1. Мисли най-доброто

Разбира се, не трябва да толерираш лошо поведение или да отричаш очевидното. Но ако подозираш, че си свръхчувствителен/-на, казвай си, че човекът, към когото имаш интерес, също има интерес към теб и че ти мисли най-доброто. Ако се събудиш посред нощ с лошо чувство заради това, че твоят/-а любим/-а е на другия край в леглото, кажи си, че сигурно няма търпение да те прегърне на сутринта.

Хората, които дълбоко в себе си вярват, че са обичани – от другите и от тях самите – привличат повече любов. От друга страна, ако вярваш, че си обичан, но по някакъв повод половинката ти се държи студено с теб, това ще ти помогне да не се сринеш емоционално.

  1. Фокусирай се върху доброто, а не върху това, което не получаваш

Искаш ли да убиеш мотивацията на хората? Кажи им всичко, което не правят по правилния начин. Кажи ѝ, че си мислиш, че тя те е игнорирала на събирането. Той не те е представил като хората. Тя ти отговори на съобщението прекалено късно. Защо не ти е предложил питие? Така не вдъхновяваш никого.

По-скоро ги хвали за всичко, което правят добре, дори и да изглежда малко. „Харесва ми как винаги имаш чисти кърпи в шкафа си“ или „Много ми харесва колко си общителна на събирания. Хората винаги се струпват около теб.“. Ако минавате през труден период, потърси надълбоко и извади някое добро чувство.

  1. Казвай какво искаш

Копнееш ли за пътуване през уикенда? За летен пикник? Собствено чекмедже? Хората искат да те направят щастлив/-а. Кажи им как. Преди няколко години един мой приятел ми докладва, че новата му връзка не се развива добре. „Мисля, че тя ме отписа“, въздъхна той. „Винаги е заета през седмицата.“. Той работеше с един терапевт, който го посъветва да каже: „Много те харесвам и ми е приятно да прекарвам време с теб. Искаш ли да се видим по някое време през седмицата?“.

„Окей“, отговори тя. Две години по-късно те се ожениха.

  1. Вземи си пространство, когато ти е нужно

Ако чувстваш, че демоните на отказа те превземат, направи си малка почивка от връзката си. Върни обаждането или отложи разговора за връзката до следващия ден, когато в главата си няма да държиш списък с всички неща, с които другият те е засегнал.

Също така, вярвай на инстинктите си. Всички сме виновни, че понякога реагираме прекалено бурно и не се замисляме за отсрещната страна. Но ако излизаш с човек, който те кара да се чувстваш отхвърлен през по-голямата част от времето, това е знак, че не си пасвате добре. Тогава е време да намериш някой, който в крайна сметка ще спи близо до теб в леглото.

 

По материали от: http://www.eharmony.com/blog/stop-expecting-rejected/

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

Коментари:

  • *Неизвестен*на 09.02.2016 в 16:32ч.
    Благодарим, Мария, за ласкавия отзив. С времето все повече разбираме колко много още трябва да научим за тази деликатна сфера и виждаме колко много неща можем да усъвършенстваме. Процесът няма край, но поне сме сигурни, че вървим в правилната посока.
  • Мария Атанасована 08.02.2016 в 16:49ч.
    Mongo dodre ste podgotveni s deinosta koiato s goliamo jelanie izpalniavate

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Перфектна организация. Браво.  
25.04.2024, след бързи срещи 

Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
08.04.2024, след бързи срещи 

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства