За честността и отговорността при прекратяването на връзка

Взаимоотношения и връзки, 17.02.2016

За най-новите тенденции в прекратяването на връзките и възникването на неясни понятия като: „изчезване”, „замразяване” и „охладняване” в отношенията

 

Отхвърлянето винаги е било част от полето на взаимоотношенията, но в последно време се виждат нови тенденции на отхвърляне и на прекратяване на връзките. Най-често те са тактики за поддържане на неясни отношения и проточват прекратяването на връзките понякога до безкрай. Естер Перел ги нарича стабилна двойнственост: страхуваш се да си сам, но и не искаш да се ангажираш в изграждането на близост. Това е устойчив модел на неопределена връзка с неясни граници, която представлява смесица от сигурност и свобода. Ето класификация на основните модели:

 

  1. Изчезване

Определение: Внезапно и пълно прекъсване на общуването с някой, с когото си излизал, но с когото вече не желаеш да се виждаш.

Какво означава това за теб: Не можеш да се изправиш пред болката, която ще причиниш на другия, и правиш тази болка невидима за теб, като изчезваш.

Какво усеща другият: Кратък период на хаос, последван от объркване и съмнение, завършващи с трайно огорчение.

  1. Охладняване

Определение: Разреждане на честотата на срещите и общуването.

Какво означава това за теб: Тези отношения не те удовлетворяват, но ти харесва сигурността да имаш връзка. Същевременно търсиш повече пространство, за да изпробваш и други възможности.

Какво усеща другият: Мъгляво усещане, че нещо не е наред и че краят на връзката е неизбежен, но същевременно липсва явен повод за конфронтация и изясняване.

Типични фрази: „Извинявай, че те известявам толкова късно, но няма да мога да се видя с теб днес. Какво ще кажеш да се видим следващата седмица?”

  1. Замразяване

Определение: Измисляне на причина, която да отложи връзката.

Какво означава това за теб: Искаш другият да копнее по теб и да бъде там за теб, ако размислиш. По равно участват твоето его и тревожност.

Какво усеща другият: Другият разбира прекрасно какво се случва и възприема поведението ти като слабост честно да прекратиш отношенията. Това е най-бързият път към огорчението.

Типични фрази: „Много съм зает.”, „Имам нужда да се концентрирам.” „Нямам търпение да се видим, когато се поосвободя.”

  1. Приключване на връзката със сила и отговорност

Определение: Окончателно приключване на отношенията по ясен и недвусмислен начин, който не би могъл да бъде изтълкуван погрешно и според желанията на другия.

Какво означава това за теб: Познаваш се достатъчно добре и се доверяваш на себе си, така че разбираш ясно кога нещо не е наред за теб. Имаш вяра в бъдещето.

Какво усеща другият: Яснота и решимост, без празни надежди и двойнственост. Това е най-краткият път към възстановяване.

Типични фрази: „Не се чувствам добре, връзката ни не отговаря на моите потребности. Благодаря ти за времето и чувствата, които сподели с мен. Насладих се на времето с теб и ти желая от сърце всичко най-добро.”

Използването на такива подходи за прекратяване или замразяване на една връзка е като да искаш хем да имаш тортата цяла, хем да си хапваш понякога от нея. Да има някой, който е там за теб, но и да си свободен да изследваш нови възможности, ако се появи нещо по-добро. Само че доколко това е честно спрямо партньора в тази връзка?

В нашата култура на взаимоотношения очакванията и доверието са винаги под въпрос. Състоянието на стабилна двойнственост неизбежно създава атмосфера, в която поне единият от двамата усеща постоянна несигурност и нито един от партньорите не се чувства истински ценен и емоционално подхранен. Цената на тези модели на стабилна двойнственост е емоционалното ни здраве – нашето и на партньора.

Изчезването, замразяването и охладняването са прояви на намаляващата емпатия в обществото ни и придаването на все повече ценност на личното благополучие без оглед на последиците върху другите хора. Винаги има човек от другата страна на съобщенията и посланията, които изпращаме, и възможността да общуваме виртуално не ни дава правото да се отнасяме с другите незачитащо.

Ние вярваме, че в такива случаи най-доброто и за двамата е да подходят отговорно и честно към прекратяването на връзка, която е достигнала до такъв етап. Затова призоваваме към приключване на всяка връзката с уважение и яснота, колкото и кратка да е била. Това би позволило и на двамата да започнат нова връзка по по-добър начин и необременени с разочарования и несигурност.

Ето и няколко ключови фрази, които биха могли да бъдат полезни, ако решите, че е дошло време за окончателен разговор с партньора:

- „Благодаря ти за всичко, което преживяхме заедно!”

- „От теб и връзката ни ще ми остане ....”

- „Иска ми се да вземеш от мен и връзката ни ....”

- „Пожелавам ти занапред .... !”

Разбира се, не всички двойки, балансиращи в зоната на стабилната двойнственост, ще се разделят. Понякога това се превръща в изпитателен или тренировъчен период, от който се нуждае единият или и двамата, преди връзката да се задълбочи. Този модел би могъл да е нормален в началните етапи на една нова връзка, но със сигурност е разрушителен, ако се превърне в устойчив модел на взаимоотношенията между двамата. 

По материали от: http://www.estherperel.com/2015/12/relationship-accountability/

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства