За допълнителните ефекти от Мачмейкинг

Мачмейкинг, 10.11.2016

Мачмейкинг вече не е толкова нова дума за България. Броят на участниците и създадените връзки постоянно се увеличава. Хората, които се насочват към този начин за търсене на партньор, все по-често се включват с реалистична нагласа, за разлика от началото на проекта, когато повечето насочили се към ММ очакваха от нас вълшебства, чудодейно сбъдване на желания и обещания за бърз резултат. Мачмейкинг започва със запознанства и има за крайна цел създаването на дългосрочни връзки.

Най-голямата полза от участието в програмата е възможността за подбрани срещи. Те се организират между участници в програмата,  които имат взаимно съвпадение в изискванията си за партньор. Дали от тези срещи ще започне връзка? Отговорът е 70/30. Както вече сме разказвали в едноименната си статия, нашият процент участие в този процес е малка част. Огромната част (за любителите на процентите – цели 70%) е участието на самия човек. Често хората не си дават сметка за това съотношение.

Сещате ли се и за приятели, които ви се обаждат да обсъдят с вас проблемите си, вие ги слушате, опитвате се да им дадете някакъв съвет, те казват: „О, да, супер! Не се бях сетил за това. Веднага ще пробвам“. След известно време пак се обаждат и пак се оплакват от същия проблем, а когато ги питате дали са направили нещо по въпроса, те казват: „Не, не съм придвижил нищо“.

Така е с почти всички нас. Oт една страна имаме нужда да споделяме и уж търсим съвет. От друга – ни е много трудно да предприемем някаква промяна.

Това се отнася и за участниците в Мачмейкинг (ММ). Най-голяма полза от ММ имат хората, които са готови да чуят странично мнение, да разширят съзнанието си и да предприемат стъпки, за да увеличат възможностите за започване на връзка.  

На пръв поглед участието в ММ се състои в създаване на профил, предложения за срещи и обратни връзки. Но при по-задълбочено вглеждане се забелязват допълнителни ползи от участието в програмата. Ето някои от тях:

Изграждане на по-ясна и осъзната представа за желаното партньорство и търсения партньор

Задаваш си въпроси по отношение на партньорството, които никога не би се сетил да си зададеш. Имаш възможност да анализираш и осмислиш предишните си връзки. Много често връзките ни си приличат и повтарят сходен модел, но когато сме въвлечени емоционално в тях, не сме способни да видим това. По време на Мачмейкинг имаш възможност да разгледаш предходния си опит с партньорството дистанцирано и от различна гледна точка. Това дава възможност да направиш първата крачка за излизане от неработещия модел.

Паралелно с това по-ясно набелязваш своите приоритети във взаимоотношенията. Всеки от нас минава през период, в който мечтае да открие идеалната половинка: човекът, който притежава всички положителни черти на предходните ни партньори, но и още много други желани качества, без, разбира се, съпътстващите ги недостатъци. По време на интервюто и обратните връзки, както и при последователността от срещи с различни потенциални партньори, имаш възможност да построиш по-реалистичен образ на желания партньор. Можеш по-ясно да определиш кои качества са действително най-важни за теб и кои са второстепенни. Имаш възможност да осъзнаеш и вътрешните противоречия, които образът на идеалния партньор носи в себе си. Често се оказва невъзможно да открием идеалния партньор не защото търсим нещо твърде съвършено, а защото поставяме в образа му несъвместими помежду си качества. Мачмейкинг помага да преструктурираш идеала си за партньор, така че той да се доближи максимално до реалността.

Когато избистрим представата си за подходящия за нас партньор, ние повишаваме шансовете за успех в търсенето. Често наблюдаваме случаи, в които клиенти на ММ, които дълго време не са имали връзка, след няколко месеца участие в програмата започват връзка с човек извън Мачмейкинг. Самите те споделят, че участието в програмата им е помогнало да изяснят представата си за себе си и да търсят по-осъзнато бъдещата си половинка. Това ги е накарало да бъдат по-активни. Понякога се оказва, че „подходящият“ е бил от години в обкръжението им, но до този момент те не са го забелязвали.

Възможност да видиш себе си по-ясно, по-цялостно и отстрани

За повечето от нас общуването, връзките и приятелствата са много важна част от живота. Въпреки това, често се случва в забързаното ежедневие да нямаме време и енергия да поговорим за себе си, чувствата, желанията, спомените и отношенията си. Това ни лишава от възможността да погледнем себе си, да видим кои сме, какво желаем, от какво се нуждаем. Важна част от процеса  Мачмейкинг е обсъждането на предходни и настоящи отношения, срещи и потенциални партньорства. Говорейки за себе си, получаваш време и пространство, в което да видиш по-ясно кой си ти във връзките. Така постигаш по-голяма яснота и осъзнатост за твоята роля и идентичност в отношенията.

Паралелно с това по време на обратните връзки имаш възможност да получиш странична гледна точка за себе си и да разбереш какви впечатления си оставил у човека, с когото си се срещнал. Често се случва да разберем, че другият ни възприема доста различно от начина, по който ние самите се възприемаме. В ежедневното спонтанно общуване обикновено нямаме достъп до такава информация.

Възможността да погледнеш на себе си отстрани е много ценна и би могла да е стъпка в процеса на усъвършенстване на поведението ти на среща и на преодоляване на честите недоразумения в романтичното общуване.

Коучинги

Добър начин за подобряване на възможността да намериш своя партньор чрез Мачмейкинг е участието в коучинг. От една страна, коучингът ти дава възможност да получиш полезна и интересна информация за общуването и връзките. От друга, коучингът позволява да чуеш и видиш и други хора, които на този етап от живота си са насочили вниманието си към сферата на партньорските отношения. Колкото повече говорим за отношенията си, минали и желани, толкова повече преместваме търсената връзка от сферата на въображаемото в сферата на реалното и шансовете ни да срещнем подходящ човек се увеличават. Паралелно с това коучингите ти помагат да добиеш представа за гледната точка на различните потенциални партньори (мъже или жени) и да разшириш своя репертоар от средства за общуване и спечелване на желания обект.

Усещането „не съм само аз“ и снемане на напрежението при търсенето на партньор

Голяма част от участниците в Мачмейкинг споделят, че живеят в затворена среда, в която повечето им познати са обвързани или семейни. Това внушава у тях усещане за неразбраност. Участието в Мачмейкинг помага да добиеш усещането, че не си единственият човек без партньор. Когато преживееш, че статусът ти на необвързан не е нещо странно, напрежението при търсенето на партньор рязко спада. Това на свой ред ти помага да подхождаш към потенциалните партньори по-спокойно, по-осъзнато и самоуверено.

Осъзнаването, че „подходящият човек“ е само половината от уравнението

Много често участниците в Мачмейкинг влизат в програмата с убеждението, че единственото, което искат, е да срещнат подходящ човек. След поредица от срещи много от тях осъзнават, че причината да са необвързани не е само в това, че още не се е появил Подходящият/-ата. Дори и да срещнем мечтания партньор, ние не бихме могли да изградим  връзка с него, ако самите ние не сме щастливи хора с достатъчен ресурс да привлечем и задържим този човек до нас.

Част от клиентите на Мачмейкинг осъзнават, че докато търсят решение на всичките си житейски неудовлетвореностти у партньора си, то вероятността да имат щастлива любов е минимална. Това осъзнаване им помага да си върнат контрола над собствения си живот и да започнат да полагат повече и целенасочени грижи за емоционалната и физическата си форма.

И тъй като едно от най-често срещаните изисквания към партньора в Мачмейкинг е той или тя да бъде щастлив човек сам по себе си, дори само това осъзнаване индиректно силно повишава шансовете ни да открием своята половинка. 

 

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства