Подсъзнателни причини да сме необвързани

Взаимоотношения и връзки, 26.06.2017

Много хора съзнателно избират да са необвързани и това им харесва. Но ако искаш да си намериш партньор, а все не се получава, може би има подсъзнателни фактори, които влияят на статуса ти:

Физическата привлекателност
Когато търсим романтичен партньор, всички мечтаем той/тя да е физически привлекателен. Мъжете по-често признават, че търсят атрактивен партньор, но редица проучвания доказват, че жените не по-малко от тях държат на привлекателността. Това предпочитание към физическата атрактивност се корени в историята на еволюцията ни, защото приятният външен вид се свързва подсъзнателно с добри репродуктивни способности. Понякога обаче фиксацията  върху това предпочитание може и да ви пречи да се обвържете.
Сещам се за един мой приятел, когото познавам от 20 години. За цялото това време той е имал само няколко кратки връзки. Дени е умерено привлекателен, но излиза само с жени, които са изключителни красавици. Тази негова  безкомпромисност относно привлекателния външен вид на партньорката може да е причината, поради която той все още е необвързан. Проучванията показват, че когато излизаме с по-атрактивни от нас партньори, те усещат разликата и не са толкова отдадени на връзката. Те мислят по-често за раздяла и показват по-голям интерес към флиртове с други хора.
За разлика от тях, двойките, които са на едно и също ниво на физическа атрактивност, е много по-вероятно да имат дълготрайни връзки. За това вместо да търсите най-привлекателния партньор, може да обмислите да имате отношения с такъв, който отговаря на собствената ви физическа атрактивност. В тези връзки има по-малко ревност и е по-вероятно да са дългосрочни и успешни.

Мислите за бившия
Имали ли сте връзка, която е уж в миналото, но все още ви вълнува? Проучванията показват, че дори и да си мислите, че сте преодолели бившия, подсъзнателното ви отношение може все още да е позитивно и да ви ангажира значително. Изследователи, изучаващи „имплицитните“ нагласи (подсъзнателни реакции), откриват, че тези позитивни асоциации с бивш партньор могат да доведат до повишени чувства на нещастие и разстройване след раздяла и подсъзнателно допускане за събиране с бившия.
Моята приятелка Соня преди няколко месеца се раздели с човек, с когото бяха заедно една година. Бившият ѝ от самото начало беше изяснил, че не биха могли да имат дългосрочна връзка заради религиозните им различия, но тя го харесваше много и започна връзката въпреки знанието, че отношенията им няма да продължат дълго. Макар че от раздялата изминаха шест месеца, Соня продължава да избягва нови запознанства. Като се има предвид, че раздялата е настъпила нe заради проблеми във връзката, можем да приемем, че отношението
ѝ към бившия остава позитивно и подсъзнателно тя все още е ангажирана с него.
Проучванията показват, че един от най-добрите начини да облекчите неприятните чувства след раздяла е да си намерите нов партньор. Хората, които успяват да продължат напред, не само чувстват по-малко тъга и по-малко желание да се съберат отново с бившите си, но и се наслаждават на новите си партньори и връзки.

Неблагоприятен баланс между половете
Ако работиш в обстановка предимно с представители на собствения ти пол, балансът между половете е неблагоприятен за започване на връзка, но се наблюдават и други  въздействия. Според скорошни проучвания когато жените усещат неблагоприятен баланс между половете, е възможно подсъзнателно да придобият положителна нагласа към краткосрочните отношения, като например че ставaт по-склонни към неангажиращ секс. Интересното е, че когато респондентите са били заобиколени от повече мъже, отколкото жени, и мъжете, и жените са имали по-голяма вероятност за дългосрочни отношения.
Приятелката ми Лили в момента си търси партньор. Пробвала е както по барове, така и в сайтове. (Да, опитах се да я уредя с Дени, но явно не е по-привлекателна от него.) Лили е забелязала, че в сайтовете за запознанства има повече жени, отколкото мъже. Въпреки че тя не осъзнава как това полово съотношение би могло да повлиява на нагласите ѝ, през последните години тя по-често се хваща в неангажиращи отношения. Тя дори поддържа отворена връзка с човек, с когото се вижда от време на време само за секс. Въпреки че на Лили са ѝ приятни неангажиращите отношения, тя търси и дълготрайна връзка.
Според проучванията дисбалансът в съотношението между половете може да доведе до повишено чувство на конкуренция с другите представители на собствения пол, както и чувството, че трябва да бъдат възприети сексуалните стратегии на пола, който е в мнозинство. Ако около вас има неблагоприятен баланс, потърсете обратната ситуация: например моят приятел Дени (инженер) ходеше на курсове по психология само с цел да се запознава с (по възможност силно привлекателни) жени.

Въпреки че подобни подсъзнателни влияния могат да повлияват на решенията ни без да се сещате за това, веднъж щом разберете за тях, можете да упражнявате съзнателен контрол и да използвате това знание, за да получите желания резултат от срещите си.

Оригинал: 3 Ways Your Unconscious Mind May Be Keeping You Single

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства