Важни въпроси, които да зададеш на потенциалния си партньор

публикувано на 23.10.2017 в Взаимоотношения и връзки

Често хората искат да знаят на ранен етап дали има смисъл да инвестират времето и енергията си във връзката. Това означава възможно най-рано да опознаят в детайли партньора си, за да са сигурни, че градят стабилни взаимоотношения. Как да разговаряме, какво е важно да разберем и какви въпроси да зададем, за да си изясним това? Подобна тематика е доста лична, затова е важно да подходиш с желание за взаимно опознаване. Ако и двамата имате интерес да разберете какво можете да очаквате един от друг в интимна дългосрочна връзка, трябва и ти да си готов да отговориш на тези въпроси.

Следващите въпроси могат да поставят силно начало на едни по-дълбоки партньорски отношения. Докато ги четеш, си представи какви биха били и собствените ти отговори.

Какъв ставаш, когато не получаваш това, което искаш?

Всички ние най-вероятно ще имаме конкретни желания от партньорите си, които няма да се изпълнят във времето. Тези разочарования често преминават във фрустрация и тъга. Адаптивните и уверени в себе си хора не реагират с гняв или опити за контрол. Вместо това те ще обяснят защо молбата им е важна за тях или ще предложат да преговарят, като дадат нещо в замяна. Ако не проработи, няма да раздават наказания.

Ако с партньора ти имате разногласие по важна тема, какви тактики използваш, за да го/я убедиш да премине на твоя страна?

Във всички връзки има неразбирателства. Хората идват от различни позиции в живота си с натрупани както ценни, така и болезнени спомени, които се активират в едно ново партньорство. Когато хората се опознават, се появяват предразсъдъци по отношение на поведението и отношението на партньора. В зависимост от това колко дълбоко са вплетени тези предпочитания, всеки от партньорите може да използва няколко типа поведение, за да накара другия да види нещата от неговата гледна точка.

Ако партньорът ти поиска от теб нещо, което не можеш или не искаш да му дадеш, обвиняваш ли го, че го иска от теб?

Хората, които имат тенденцията да смятат, че трябва автоматично да осигуряват всичко, което партньорът им поиска, могат да се почувстват неприятно, ако не могат или не искат да осигурят нещо. За да смекчат вината си, те обвиняват партньорите си, че изобщо са поискали нещото. Това е особено валидно при нови връзки, в които партньорите искат да са всичко един за друг. Понякога това, което единият желае, просто не е на разположение у другия. Обвинението никога не трябва да е отговор.

Отворен ли си към нови гледни точки, дори и да са в конфликт със собственото ти мнение?

Новосформираните двойки често се наслаждават на факта, че усещат всичко по един и същи начин. Те искат да имат един пулс, една мечта, един път. Биха игнорирали или потиснали всички сериозни различия, които могат да заплашат тази обща реалност. Но в крайна сметка това е само временно положение. Когато са изправени пред нова идея, която може да промени установената гледна точка, повечето партньори се стараят възможно най-бързо да решат различията си. Двойките, които имат най-добър шанс да се справят с различията, се изслушват много внимателно и зачитат мнението на партньора си.

Когато нещо е важно за теб, какви методи използваш, за да накараш партньора си да направи каквото желаеш?

Случва се човек силно да желае нещо и да се притеснява, че партньорът му може да не му го даде. Реакциите в такава ситуация могат да варират от сърдене, отдръпване, кокетничене, раздразнение до влизане в ролята на жертва, преговаряне или молби. Другият в такъв случай може да има еквивалентен отговор, в който прозира емоционалният багаж, свързан с минали връзки. А това може силно да изкриви комуникацията и да повлияе на резултата.

Когато се чувстваш откъснат от партньора си, какво правиш, за да се сближите отново?

Изолирането между партньорите се среща често и, ако не се работи върху него, може да доведе до все по-голяма празнина между тях. Когато са посрещнати от прекалено много фрустрация или заплахи, някои хора се оттеглят, за да лекуват емоционалните си рани, и чакат другият да направи крачка напред - да се извини или поне да предложи помирение. Други си тръгват и подреждат нещата сами, като евентуално се връщат, когато са готови отново за свързване. Понякога и двамата партньори задълбават все повече в собствената си правота и се връщат само когато вече не могат да понасят да са разделени. Без разрешаване на конфликтите няма научени уроци и има голяма вероятност ситуацията да се повтори. Много често само единият партньор се опитва да задвижи нещата отново, но този дисбаланс вреди на връзката с времето.

Честен ли си с партньора си по отношение на потребностите си във връзката?

Често срещана е репликата: „Не мога да му кажа това. Той може да се разочарова от мен.” Или: „Тя е прекалено чувствителна. Само ще се ядоса и после ще се разплаче. Накрая винаги казвам каквото иска да чуе.”

Хората в нови връзки като цяло предугаждат какво иска другият. Те искат от него само това, което чувстват, че другият ще възприеме като подходящо или това, което има най-голяма вероятност да им бъде дадено. Това създава ореола на перфектна двойка. С времето изникват и други желания, независимо дали прикрити или открити. Ако хората не могат да бъдат честни от самото начало по отношение на това какво искат от партньора си, те ще представят само това, което смятат, че ще бъде прието. Връзка, която се гради върху неискреност е крехка.

Да сме искрени и открити не означава да сме груби и агресивни към своята половинка. Честността е просто начин да разкриеш истинската си природа и да обясниш какво те прави щастлив.

Може ли да ти се има доверие?

Повечето хора веднага си мислят за изневяра, но изневярата е само резултат от престъпването на уговорка, която двама човека в един момент са направили. Тези договори винаги са отворени към предоговаряне, но никога към целенасочено изкривяване. В успешните връзки партньорите вярват, че връзката им е нещо по-голямо от тях самите, с което и двамата са се съгласили. Ако някой от тях предаде това доверие, значи предава и това, с което са се съгласили.

Пасивно-агресивното поведение, отмятането от обещания, многократно повтаряните извинения, лъжите, в които другият партньор няма право на глас – всичко това са сериозни престъпвания на доверието. А доверието е жизненоважната основа на всяко добро приятелство, бизнес партньорство или интимна връзка.

Злопаметен ли си?

От голямо значение е партньорите в една връзка да не трупат негативи.

Нерешените обидите се подхранват сами. Може да се стигне до момент, когато вече няма път назад. Повечето хора, които са злопаметни, са научили този модел на поведение в детството си, но той може да се промени чрез отдаденост и работа.

Как изразяваш любовта си към някого?

Почти е прието за даденост, че мъжете изразяват любовта си сексуално и чрез грижа, а жените – чрез вербализиране на емоции и предугаждане на потребностите на своя любим. Ако и двамата са съгласни, че тези неща са ок за тях, проблем няма. Но когато единият е по-сексуален, има по-голяма нужда от емоционална подкрепа, по-привързан или по-заинтересован да прекарва време с другия, има силна вероятност тези различия да доведат до разочарования.

Често е необходимо партньорите да се научат взаимно кой какво има предвид другият с поведението си и от какво има нужда. Любовта може да се изрази по много начини и се случва да показваме любовта си по начин, който другият не познава или от който няма нужда. Съответно няма да имаме желаната реакция или положителен ефект.

Откритата комуникация е съществена по отношение на начините, по които всеки изразява и изживява любовта.

Обсъждането на тези въпроси може да отвори вратите към много други разговори. Въпреки че може да изглежда трудно и малко неловко да обсъждаш директно толкова лични теми, ще се изненадаш колко положително ще се отрази това на отношенията ви, в случай, че и двамата се стремите към дългосрочно партньорство.

По материали от: Ten Important Questions You Should Ask a Potential Partner

От тук можеш да свалиш нашата брошура "Пътеводител за Първа Среща".

 
Оцени прочетеното:
Абонирай се за нашия информационен бюлетин
Абонирай се

Клиентите за нас


www.clubr.bg © 2013 - 2018