Трудните уроци на срещите - начин да опознаеш себе си

Взаимоотношения и връзки, 02.04.2018

„Не знам много за връзките, но ето четири неща, които научих досега“ – Джон Ким, терапевт

В момента преживявам най-дългия период, в който някога съм бил необвързан. През по-голямата част от живота си съм бил във връзки. Те обикновено започват по следния начин: запознавам се с някого, усещам привличане, нагаждаме се един към друг и изведнъж се оказвам обвързан. Но „валидността“ на всичките ми връзки по някакъв начин е изтичала. Така че този път си дадох дума, че просто ще излизам по срещи. Няма да прибързвам.

Но какво означава да излизаш по срещи днес? Не става дума за това как хората се запознават, а по-скоро за развиващия се от там нататък процес – опознаването. Разгръщането на пластовете. Пасвате ли си? Имате ли общи неща? Започвате ли да се чувствате свързани? Съществуват и други неща като магията на любовта от пръв поглед, химията…

Да вземеш на лизинг с опция да закупиш – накратко, това е излизането по срещи. Но някои хора взимат на лизинг по няколко автомобила. Някои ги крадат или ги взимат за по едно кръгче, след което ги зарязват край пътя.

И ето какво съм научил до тук:

Излизането по срещи е полезно

Да, правилно прочете. Нещата, заради което ранният етап на връзките прилича на древнокитайско мъчение, са очакванията, сроковете, резултатите, умишленото разиграване, съденето, натискът от външните хора, липсата на комуникация (оставянето на хората в неяснота) и списъците с изисквания. Ако подходим към срещите без тези неща (не казвам, че е лесно, но пробвайте), можете да научите много за себе си. Общуването с нови хора може да е полезно и значимо за личното ви развитие. Но обичайно всички претенции и предварителни очаквания, които сме прикачили към срещите, ни пречат да вкусим истинската същина на докосването до света на Другия.

И се фокусирайте върху преживяването. Без предразсъдъци, без очаквания. Една среща се състои от двама човека, които имат общо преживяване. Това винаги е подарък, без значение колко краткотраен, стига намеренията да са добри и да си с отворено сърце към процеса на учене. Ако не е така, излизането по срещи би могло да те обезкуражи.

През последните две години съм излизал на много срещи – някои са били с продължителност едно кафе, други няколко седмици или няколко месеца. И всеки път съм научавал по нещо ново. Не е необходимо от всяка среща да излиза връзка. Както при всичко друго в живота, ценен е не крайният резултат, а преживяването. Вместо това на първа среща ние издигаме стени, обвиняваме, разочароваме се, провокираме, реагираме и, разбира се, нараняваме.

Няма как да заобиколим последното. Човешките взаимоотношения носят със себе си риска от нараняване. Въпрос на избор е да разглеждаме срещите с хората като почва за развитие, а не като бойно поле.

Опитай да възприемеш същината на човека – душата му

Да, всички имаме предпочитания и сме на ясно какво ни привлича. Бъдете отворени към това, но спрете да се съпротивлявате. Няма проблем да харесваш определени черти и качества. Но се опитай да се фокусираш и възприемеш същината на човека срещу теб – душата му– защото това не се променя. Всичко останало може да се промени, и най-вероятно ще.

Две души се срещат, водени от вселената, всяка от тях има собствената си история, и се учат една от друга – учат за другите и за човешките връзки. Без осъждане и без етикети. Тогава срещите могат да са нещо красиво. Въпрос на избор е дали да разглеждаш нещата по този начин. Ако съзнаваш, че това отсреща не е твоят човек, не се отнасяй с него все едно, че е за еднократна употреба. Когато нещата не се получават, най-често хората стават ужасни един с друг и тогава ходенето по срещи става плашещо и ужасяващо. Само защото на двама човека не им е било писано да са заедно, не означава, че не е имало смисъл да се срещнат. Винаги има смисъл. Просто трябва да го откриеш.

Когато търсиш душата на другия, получаваш по-точна картина на това кой всъщност е човекът срещу теб. Тогава е и по-лесно да останеш добронамерен, ако нещата не се получават.

Има много голямо значение как се отнасят с теб

Ако в самото начало не се отнасят добре с теб, дори не трябва да се замисляш да продължаваш отношенията. Запомни, че същината на взаимоотношенията е в малките неща: Внимателен/-на ли е? Връща ли ти отговор на обажданията/съобщенията? Казва ли „благодаря“? Или всичко се върти около него/нея? Тези малки неща стават огромни, когато връзката се задълбочи. Ако сега се отнася с теб като със статист в неговия/нейния блокбъстър, най-вероятно така ще се отнася с теб и във връзка. Детайлите в излизането по срещи са симптоматични, тъй като хората почти не се променят.  

Довери се на вселената

Негативните преживявания съдържат потенциал за развитие. С течение на времето научих, че в даден етап от живота, опитът, който съм получил, ми е бил полезен, дори да е бил съпроводен от неразбираеми емоции. Може едно конкретно преживяване да промени начина ни на мислене или да ни научи на нещо – какво искаме или не искаме. А може и да ни е било потребно такова преживяване без да има видима причина. Тук може да изникне аргументът: Значи тогава просто се използвате взаимно. Аз не виждам нещата по този начин, защото ако се чувстваш използван, значи има болка. Стига намеренията ви да са добронамерени и да общувате, никой няма да бъде използван, нито наранен.

Да, ходенето по срещи е трудно. Плашещо е. Но е част от живота. Всички сме били наранявани, отрязвани или игнорирани. Дръж сърцето си отворено и продължавай да се срещаш с нови хора, като знаеш, че от всяко запознанство има какво да научиш и то ти помага да израстеш.

Животът е въпрос на гледна точка. Ако останеш затворен в страха си, никой няма да те опознае. Но, още по-важно, ти сам няма да се опознаеш. Така че използвай срещите като начин да опознаеш себе си. Това не е егоизъм, а приятно, смислено и променящо живота преживяване. И ето какво си обещах:

  • Ще продължа да ходя на срещи
  • Ще продължа да общувам
  • Ще продължа да търся сродната си душа
  • Ще спра да отговарям за чувствата на другите хора
  • Ще съм по-щадящ спрямо себе си
  • И ще давам всичко от себе си, за да присъствам напълно в настоящия момент, като създавам място за среща на същността ни, на душите ни
  • И ще си мия колата по-често, (защото това има значение, когато човек отива на първа среща :) )

По материали от: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-angry-therapist/201711/4-hard-earned-lessons-romance

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Перфектна организация. Браво.  
    25.04.2024, след бързи срещи 

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства