Тайната на успеха на щастливите двойки

Взаимоотношения и връзки, 29.08.2018

Времето, прекарано заедно, е фокусирано върху връзката, а не върху аз-а.
 

Всички сме срещали двойки, които изглеждат толкова влюбени, колкото в деня на първата си среща. Понякога, когато не осъзнават, че не са сами, можете да видите как те си разменят продължителни погледи, нежни докосвания или шеги. Как го постигат? Краткият отговор е: заедно. Проучванията показват, че когато двойките са мотивирани да поддържат отношенията си, споделените дейности подхранват и затвърждават тяхната романтична връзка.
Но какви да са споделените дейности? Отговорът може да ви изненада. За щастие не се налага да жертвате личността си и да се потопите в страстта на партньора си към наблюдението на птици или пачуърка. Нито пък трябва да се впуснете в стремително приключение, да изкачите връх Еверест или да стигнете до Северния полюс.
Да подобрите връзката си е много по-лесно. Необходимо е да прекарвате време заедно, да се ангажирате с вълнуващи, но и с обикновени дейности, и мотивацията ви да е върху връзката, а не върху самите вас.

От първата среща до романтичната семейна вечер: Поддържане на връзката
Проучване на Girme и колеги от 2014 г. изследва ефективността на общите дейности за поддържането на връзката. Резултатите от това проучване показват, че общите дейности поддържат връзката жива. Според това изследване качеството на връзката се подобрява от дейности, които са удовлетворяващи, не са стресиращи и повишават близостта.
Има и една уловка. Влиянието на една взаимна дейност върху качеството на връзката зависи от отдадеността на двамата партньори. Изглежда, че положителни промени се случват само когато партньорите са отзивчиви и възприемащи.

Не всички дейности са равни
В дискусията на това проучване Girme и колеги предлагат някои причини, поради които качеството на връзката се подобрява от общите дейности. Предишни проучвания показват, че новите и забавни общи активности улесняват личностното развитие и противодействат на превръщането на връзката в навик. Това е подкрепено и от настоящото проучване, като се има предвид, че някои от посочените от участниците дейности са ходене на почивка, уроци по танци и посещение на концерти.
Други общи дейности обаче не са толкова вълнуващи, а са по-рутинни и дори ежедневни. Те включват говорене, пазаруване, домакинска работа и дори гледане на телевизия заедно. Оказва се, че разширяващите границите на комфорта дейности не водят задължително до по-голяма близост във връзката. Резултатите показват, че широк спектър от дейности, свързани със споделените взаимоотношения, насърчават близостта, а не само такива, изискващи смелост.
Това е добра новина за двойките, които не са готови за първия си общ скок с парашут или бънджи. Явно общите дейности подобряват близостта във връзката без значение от нивото на тръпка или тяхната новост. Как работи това? В проучването на Girme се цитира предишно проучване, което твърди, че прекараното време заедно дава на двойките възможност за себеразкриване, както и за по-дълбоко разбиране на партньора, което може да изгради близост.
Без значение от пола, авторите отбелязват, че мъжете и жените могат да подобрят близостта си в близките взаимоотношения по различни начини. Те дават примера как жените споделят и обсъждат с приятелки, докато мъжете участват в дейности с други мъже като спортове. Проучванията показват, че споделените активности позволяват на двойките да включат и двата типа стратегии, изграждащи близост.
Обаче не всички дейности автоматично ще подобрят романтичните връзки. Както с други типове привидно позитивно поведение, мотивацията е важна.

За танго са нужни двама: Мотивацията има значение
Или по-добре казано: необходими са двама, които искат да танцуват заедно. За да подобрят отношенията, общите дейности не могат да бъдат насилвани или извършвани под натиск. За да има положителен ефект, желанието да се поддържа връзката трябва да е по-силно от желанието за лично удовлетворение.
В изследванията си за съвместните дейности на двойките Girmе и нейните колеги признават, че въпреки че разнообразието от дейности може да подобри взаимоотношенията, мотивацията е това, което води до положително повлияване на връзката. Повечето от наблюдаваните двойки в проучването са се ангажирали с общи дейности, за да поддържат своята връзка: да се разбират по-добре помежду си или да прекарват повече време заедно. Те отбелязват, че дейностите, мотивирани от желание за саморазширяване или по лична причина (например да искат да се занимават с нещо само защото е приятно) могат да намалят възможността да се постигне относителна близост, тъй като не се взимат под внимание желанията и потребностите на партньора.
Всъщност авторите откриват някои доказателства, че споделените дейности, предизвикани от лични мотиви, дори биха могли да създадат напрежение или стрес в една връзка, което следователно би било по-малко вероятно да насърчи близостта. Изводът е, че влиянието на дейностите върху близостта във връзката зависи от участието и отзивчивостта на партньорите.

Успешните връзки включват работа и игра
Добрите връзки си струват вложените време и усилия, необходими за поддържането им. Те включват дара на споделеното време заедно – както на количеството, така и на качеството. Оказва се, че за двойки, мотивирани да поддържат удовлетворяващ, любящ съюз, присъствието, а не отсъствието влияе повече на близостта.

Автор: Wendy L. Patrick, The Secret of their Success: The One Thing Happy Couples Do

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства