Как дистанцирането подобрява уменията ни да изграждаме връзки от разстояние

Взаимоотношения и връзки, 08.04.2020

Как би изглеждала една среща във времената на социално дистанциране? Да си представим двама непознати, които стоят на 2 метра разстояние един от друг на пейка в парка – ако намерят толкова дълга пейка и парк, който не е затворен. Може би могат да открият празна улица, на която да се разпрострат на разходка. Но заради затварянето на повечето бизнеси за обществото, най-вероятно срещата няма да включва някаква дейност, а по-скоро говорене, тъй като разговорът е един от най-добрите начини да се установят отношения, а в момента и най-безопасният.

За щастие вече е като втора природа на хората да „разговарят“ онлайн. В романтично отношение, ограничени от наложените в момента мерки, някои хора споделят, че социалното дистанциране ги спасява от тях самите, тъй като в противен случай отношенията им биха се развивали прекалено бързо. И тъй като имаме повече свободно време, в което да измисляме съдържание онлайн, има достатъчно пространство, в което да бъдем креативни.

Изграждане на връзка от разстояние
В момента, тъй като на много необвързани е забранено да посещават партита, барове и други социални събития, те се стичат към сайтовете за запознанства или търсят други начини да поработят върху партньорския си рейтинг.
В статия от изданието Bloomberg се отбелязва, че има тенденция случайните запознанства от типа „за една вечер“ да се заменят от период на ухажване, който трае със седмици – както от съображения за непредаване на зарази, така и заради „нарочното кавалерство“.
Ето един урок по история на ухажването: всъщност кавалерството невинаги е било нарочно. Старомодното, социално дистанцирано ухажване често е било удовлетворяващ и често срещан метод за изграждане на дълготрайни взаимоотношения.

Старомодното ухажване се връща на мода
Изграждането на връзка от дистанция не е нищо ново. Младите хора, които може никога да не са виждали пощенска марка, трябва да си припомнят, че преди телефоните и имейлите, между влюбените по света са се разменяли страстни, изразителни писма. Без остроумни лафчета и емотикони, такава кореспонденция със сигурност е била по-лесна за тълкуване. И заради вложените време и усилия в толкова внимателно изградената кореспонденция, често си е струвало чакането. Нетърпеливите получатели стояли до пощенската кутия часове наред в очакване на специалното писмо.
Не е изненада, че много от връзките с подобно начало, са били колкото желани, толкова и издръжливи на времето, защото добрите неща си заслужават чакането.

И така, какво можеш да направиш в момента?

Ако имаш човек, с когото излизаш
Ако вече си се запознал с някого (на наше събитие или не), но в момента и двамата съблюдавате обществените норми и не се виждате, какви са твоите варианти?

  • Инициирай разговори на теми, които обичайно не засягате – сега имате повече време за дълго писане на съобщения
  • Играйте игри онлайн
  • Опитайте да си говорите по телефона (ако досега сте използвали предимно писмена комуникация)
  • Следващо ниво: опитайте видео разговор

Повечето свободно време ще доведе както до по-спокойна комуникация, не толкова напрегната от липсата на време в забързаното ежедневие, така и до по-дълбоко разкриване. В крайна сметка, и двамата нямате какво толкова да правите, нали?

Ако все още търсиш специалния за теб човек
Може би този период на социално дистанциране те е заварил в съвсем неподготвено положение си – необвързан си и изобщо не си намерил подходящия за теб партньор все още. Може би това е знакът от вселената, че именно сега е моментът да поработиш върху себе си. Дори и обстановката да те напряга, използвай този период в своя полза. Даваме ти няколко идеи:

  • Поработи върху физическата си форма и започни тренировки от вкъщи. В интернет има безброй безплатни тренировки – както йога, така и силови тренировки и какво ли още не, които ще те раздвижат и ще допринесат към добрата ти форма след края на изолационния период.
  • Започни да учиш нов език. С най-съвременните приложения можеш да отделяш по 15 минути на ден, за да тренираш и мозъка си. Това ще те разведри, разсее и ще имаш чувството, че си една стъпка по-близо до мечтаната си дестинация за пътешествие след края на извънредното положение.
  • Прочети някоя книга, която отдавна се размотава на нощното ти шкафче. Кога иначе ще имаш толкова свободно време?
  • Наваксай със сериалите. Понякога няма нищо по-разсейващо и отпускащо от това да се потопиш в света на някой друг, бил той и измислен герой.
  • Научи се на ново умение. Можеш ли да шиеш? А да пресаждаш цветя? Може би ти е приятно да работиш върху готварските си умения? С каквото и да се захванеш, то ще изгради важни умения у теб, които ще са ти полезни и занапред. А може би така ще откриеш новото си любимо хоби.
  • Възползвай се от нашите безплатни онлайн консултации. Помисли за бъдещето си и се свържи с нас за безплатна онлайн консултация по теми, свързани с общуването, връзките, чувството за самота и изолираност.

Обобщение
Независимо дали си необвързан или обвързан, струва си да помислиш как да използваш този период на социално дистанциране и изолация, за да задълбочиш отношенията, ако вече имаш такива, а дори и да нямаш настояща връзка – да помислиш кои аспекти на личността си можеш да подобриш в момента и да се захванеш за работа. Всичко това ще отмине съвсем скоро и в края на краищата ще си благодарен на себе си, че си оползотворил времето!

 

Използвани са материали от: Social Distance Dating: Building Chemistry Through Courtship

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства