Как дистанцирането подобрява уменията ни да изграждаме връзки от разстояние

Взаимоотношения и връзки, 08.04.2020

Как би изглеждала една среща във времената на социално дистанциране? Да си представим двама непознати, които стоят на 2 метра разстояние един от друг на пейка в парка – ако намерят толкова дълга пейка и парк, който не е затворен. Може би могат да открият празна улица, на която да се разпрострат на разходка. Но заради затварянето на повечето бизнеси за обществото, най-вероятно срещата няма да включва някаква дейност, а по-скоро говорене, тъй като разговорът е един от най-добрите начини да се установят отношения, а в момента и най-безопасният.

За щастие вече е като втора природа на хората да „разговарят“ онлайн. В романтично отношение, ограничени от наложените в момента мерки, някои хора споделят, че социалното дистанциране ги спасява от тях самите, тъй като в противен случай отношенията им биха се развивали прекалено бързо. И тъй като имаме повече свободно време, в което да измисляме съдържание онлайн, има достатъчно пространство, в което да бъдем креативни.

Изграждане на връзка от разстояние

В момента, тъй като на много необвързани е забранено да посещават партита, барове и други социални събития, те се стичат към сайтовете за запознанства или търсят други начини да поработят върху партньорския си рейтинг.

В статия от изданието Bloomberg се отбелязва, че има тенденция случайните запознанства от типа „за една вечер“ да се заменят от период на ухажване, който трае със седмици – както от съображения за непредаване на зарази, така и заради „нарочното кавалерство“.

Ето един урок по история на ухажването: всъщност кавалерството невинаги е било нарочно. Старомодното, социално дистанцирано ухажване често е било удовлетворяващ и често срещан метод за изграждане на дълготрайни взаимоотношения.

Старомодното ухажване се връща на мода

Изграждането на връзка от дистанция не е нищо ново. Младите хора, които може никога да не са виждали пощенска марка, трябва да си припомнят, че преди телефоните и имейлите, между влюбените по света са се разменяли страстни, изразителни писма. Без остроумни лафчета и емотикони, такава кореспонденция със сигурност е била по-лесна за тълкуване. И заради вложените време и усилия в толкова внимателно изградената кореспонденция, често си е струвало чакането. Нетърпеливите получатели стояли до пощенската кутия часове наред в очакване на специалното писмо.

Не е изненада, че много от връзките с подобно начало, са били колкото желани, толкова и издръжливи на времето, защото добрите неща си заслужават чакането.

И така, какво можеш да направиш в момента?

Ако имаш човек, с когото излизаш

Ако вече си се запознал с някого (на наше събитие или не), но в момента и двамата съблюдавате обществените норми и не се виждате, какви са твоите варианти?

 • Инициирай разговори на теми, които обичайно не засягате – сега имате повече време за дълго писане на съобщения
 • Играйте игри онлайн
 • Опитайте да си говорите по телефона (ако досега сте използвали предимно писмена комуникация)
 • Следващо ниво: опитайте видео разговор

Повечето свободно време ще доведе както до по-спокойна комуникация, не толкова напрегната от липсата на време в забързаното ежедневие, така и до по-дълбоко разкриване. В крайна сметка, и двамата нямате какво толкова да правите, нали?

Ако все още търсиш специалния за теб човек

Може би този период на социално дистанциране те е заварил в съвсем неподготвено положение си – необвързан си и изобщо не си намерил подходящия за теб партньор все още. Може би това е знакът от вселената, че именно сега е моментът да поработиш върху себе си. Дори и обстановката да те напряга, използвай този период в своя полза. Даваме ти няколко идеи:

 • Поработи върху физическата си форма и започни тренировки от вкъщи. В интернет има безброй безплатни тренировки – както йога, така и силови тренировки и какво ли още не, които ще те раздвижат и ще допринесат към добрата ти форма след края на изолационния период.
 • Започни да учиш нов език. С най-съвременните приложения можеш да отделяш по 15 минути на ден, за да тренираш и мозъка си. Това ще те разведри, разсее и ще имаш чувството, че си една стъпка по-близо до мечтаната си дестинация за пътешествие след края на извънредното положение.
 • Прочети някоя книга, която отдавна се размотава на нощното ти шкафче. Кога иначе ще имаш толкова свободно време?
 • Наваксай със сериалите. Понякога няма нищо по-разсейващо и отпускащо от това да се потопиш в света на някой друг, бил той и измислен герой.
 • Научи се на ново умение. Можеш ли да шиеш? А да пресаждаш цветя? Може би ти е приятно да работиш върху готварските си умения? С каквото и да се захванеш, то ще изгради важни умения у теб, които ще са ти полезни и занапред. А може би така ще откриеш новото си любимо хоби.
 • Възползвай се от нашите безплатни онлайн консултации. Помисли за бъдещето си и се свържи с нас за безплатна онлайн консултация по теми, свързани с общуването, връзките, чувството за самота и изолираност.

Обобщение

Независимо дали си необвързан или обвързан, струва си да помислиш как да използваш този период на социално дистанциране и изолация, за да задълбочиш отношенията, ако вече имаш такива, а дори и да нямаш настояща връзка – да помислиш кои аспекти на личността си можеш да подобриш в момента и да се захванеш за работа. Всичко това ще отмине съвсем скоро и в края на краищата ще си благодарен на себе си, че си оползотворил времето!

 

Използвани са материали от: Social Distance Dating: Building Chemistry Through Courtship

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Организацията беше чудесна! Явих се за първи път и изживяването беше брилянтно!
  26.10.2020, след Бързи срещи 

  С удоволствие бих дошъл! Аз съм изключително доволен! Беше ми много приятно!
  26.10.2020, след Бързи срещи 

  Всичко беше чудесно.
  19.10.2020, след Бързи срещи 

  Добре организирано, не се сещам за препоръки. Браво.
  19.10.2020, след Бързи срещи 

  Благодаря ви за чудесната организация на събитието.  
  08.10.2020, след Бързи срещи