Защо попадаме на неподходящи партньори?

Взаимоотношения и връзки, 19.10.2018

Замисляла ли си се за това, че връзките ти са еднакви? Всеки път началото е вълнуващо, вие сте влюбени и всичко е прекрасно. Минава време и се оказва, че човекът до теб е подобен на предишния ти партньор. Той е (например) ревнив, безотговорен, мързелив, …………… (тук можеш да допълниш със свои думи) и се държи се с теб по същия начин, ти изпитваш същите чувства. Даже раздялата ви е подобна.

Въртиш ли се в омагьосан кръг?

Често не си даваме сметка за това, но се оказва, че повтаряме един и същ модел партньорство в голяма част от връзките си. И не става дума за буквално повторение на случващото се, а за повторение на емоциите, начините на свързване и ролите, които заемаме във връзките си. „Той ме използва, той не ме уважава и не се съобразява с мен“; „Той уж ме боготвори и се държи мило, но ми изневерява“; „Той е ревнив и се държи грубо, ругае ме и ми посяга, но аз си го заслужавам“; „Не знам как става така, но ми се лепят все разни странни типове…“ – звучи ли ти познато?

Сюжетът се повтаря често, щом се върти като текст на песен, в която случайно се заслушах: „Ако има 10 яки момчета, и един откачен, откачалката идва при мен, все на мен, все на мен. Уоуоуоу-уоуоуоу как така все на мен, падат се все на мен?“

Откачалката ли идва при мен или аз отивам при откачалката?

Ние разпознаваме като привлекателно това, което ни е познато. Опитът ни с връзките започва от най-ранното ни детство, когато се свързваме с важните за нас хора в семейството.  Начинът, по който сме се научили да контактуваме в семейството си е и начинът,  по който инстинктивно се стремим да се свържем с новите хора в живота си. Но дали познатото винаги е добро за нас?

Защото познатото може да е и болезнено, раняващо, ако в семейството, в което сме израснали, е имало проблеми. Друг вариант е в семейството да не е имало видими проблеми, но да не сме получавали безусловно приемане, подкрепа и разбиране, което пък създава отъпкана пътека към това да свързваме живота си с хора, които проявяват сходно отношение към нас.

Има ли начин да надскочим този модел?

Винаги има начин, стига да се стремим към това и да се опитваме да гледаме реалистично на себе си и на хората около нас. Важно е да търсим странична гледна точка, както и да желаем да работим над себе си и да се опитваме да се променяме. Самият факт, че четеш този текст, означава че вече си направила стъпка в тази посока. Дори и да не си доволна от връзките, които си имала до момента, погледни от другата страна на ситуацията – всяко досегашно партньорство те е учило на нещо: да разбираш по-добре хората, да разбираш повече себе си, да си изясняваш каква е  връзката, в която би се чувствала щастлива, вероятно и много други неща.

Всяка нова житейска ситуация, особено тези, в които не се чувстваме щастливи, са шанс да мислим повече, да разбираме повече, да надграждаме себе си и да помъдряваме. За да започнеш търсенето на подходящ за теб партньор, добро начало е да направиш равносметка на досегашните си връзки и за всяка една от тях да отговориш на следните въпроси:

-              С какво ме привлече този човек?

-              Как се чувствах по време на връзката?

-              Какво ме разочарова?

Така ще добиеш по-осъзната представа за типа мъже, които са те привличали инстинктивно до момента и чрез тях си влизала в клопката на еднотипните връзки. След това отдели време, за да помечтаеш за бъдещето. Какъв е човекът, когото би желала да срещнеш? Отговори на следните въпроси:

-              Как искам да се чувствам в бъдещата си връзка?

-              Кои са важните качества у партньора, за да имам тази щастлива връзка?

-              Определи най-важните три качества у партньора, с които не би направила компромис

Това ще ти помогне тръгнеш по-осъзнато към следващата си връзка.

Друг вариант, който би ти помогнал да извървиш пътя към намирането на Подходящия, е да се свържеш със специалист. Би могла да работиш с психотерапевт или мачмейкър, които ще ти помогнат да получиш странична гледна точка за себе си и връзките си, както и да допуснеш в живота си хора, които са различни от досегашните ти партньори. За да работиш с такива специалисти, е важно да успееш да се довериш, а за да се довериш на някого, първо трябва да го опознаеш. Повече за ClubR можеш да прочетеш тук.

Автор: Радослава Карамихалева

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

  КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

  Благодаря, с най-добри чувства за тези, които правят щастието и любовта възможен изход!
  06.07.2019, в отговор на поздрав за рожден ден 

  Mястото е най-доброто и предразполагащo за запознанства. Музиката, обстановката са перфектни. Персоналът е толкова свеж и усмихнат и създава настроение за танци и за нещо, което е възможно да се случи.
  17.06.2019, след парти в клуб Disco 

  Бих искала да споделя, че организационно се справяте чудесно!
  24.06.2019, след Бързи срещи