Цели на двойката, които могат да рушат взаимоотношенията

Взаимоотношения и връзки, 20.08.2019

Чудесно е една двойка да има цели. Съвместната работа върху тях може да ви сближи и да ви накара да се почувствате част от екип. Но благодарение на социалните мрежи целите на връзките се превръщат в нещо, което ни кара да се чудим дали връзката ни е толкова добра, колкото „би трябвало“. Целите по принцип са добро нещо, но понякога могат и да са токсични за връзката ни.

„Целите в една връзка, които често са токсични, са прекалено строгите такива или тези, които се основават на някакви предразсъдъци“, казва експертът по връзките Давида Рапапорт. „Когато двойките и/или индивидите имат цели, без да са базирани в реалността, това често създава проблеми, които могат да провалят връзката.“

Най-големият проблем с много от целите в една връзка днес е, че обичайно ги базираме на това, което правят другите двойки. В човешката природа е заложено да се сравняваме с другите. Понякога наистина не можем да се спрем. Но когато постоянно сравнявате връзката си с тези на другите хора, почти винаги ще бъдете неудовлетворени. Тенденцията е да се създават нереалистични очаквания за партньора и връзката, което може да доведе до отдалечаване или обида. Ето някои често срещани цели в една връзка, които всъщност могат да бъдат токсични според експертите.

Никога да не се карате
Доста нереалистично е да сте двойка, която никога не спори и не се кара. „Често срещано е с партньора си да имате неразбирателства и това не означава, че връзката ви е обречена,“ твърди семейният терапевт Шийла Тъкър. „Но потискането на чувствата и несподелянето с партньора ви какво се случва може да доведе до натрупване на обида и гняв.“ В някакъв момент всичко, което сте задържали, ще излезе на повърхността. Може да започне със саркастични коментари тук и там, които да доведат до разгорещен спор. Вместо да потискате истинските си чувства, една здравословна цел, към която да се стремите, би могла да бъде да направите на партньора си пет комплимента или мил жест в замяна на всеки спор. Жест би могъл да бъде да планирате вечер само за вас, да му подарите подарък или просто да направите нещо мило за него. Според Тъкър тези жестове ще покажат на партньора ви, че сте загрижени за него, и ще ви дадат пространство да бъдете открити с чувствата си.

Никога да не си лягате скарани
Един старомоден съвет, който двойките все още се стремят да спазват, е никога да не си лягат скарани. Но според Рапапорт тази цел е нереалистична. „Може да има моменти, когато двойките са прекалено емоционално натоварени“, казва тя. „За да избегнат казването на неща, за които после може да съжаляват, те трябва да си дадат време и пространство да премислят нещата, за да не навредят на връзката си.“ Не трябва да оставяте проблемите си нерешени. Но е ОК да си дадете време в усамотение, за да помислите какво искате да кажете. Понякога е по-добре да сложите пауза на караницата си и да поговорите на сутринта. „Ако могат да овладеят емоциите си и да бъдат гъвкави, може би на другата сутрин ще успеят да стигнат до решение“, казва Рапапорт.

Да превръщате другия в център на света си
„Възможно най-токсичната цел в една връзка е да превърнете човека до себе си в център на света си,“ казва Мици Бокман, сертифициран лайф коуч. Важно е партньорът ви да бъде ваш приоритет, ако искате връзката ви да е дълготрайна. Но това да приоритизирате някого не означава да посветите целия си живот на неговото щастие.  Токсично е един човек да е център на живота ви. „Полагайте усилия да поддържате и живота си извън връзката,“ препоръчва Бокман. „Правете неща с приятели, виждайте се с колеги и прекарвайте част от времето си сами. Не си позволявайте да се изгубите в някой друг или в живота на някой друг.“

Да се опитвате да промените партньора си, така че да е най-доброто за вас
Всяка цел, която включва желанието да промените партньора си по някакъв начин, е токсична. В най-честия случай опитите да промените един човек така и не дават резултат. Партньорът може и да ви обича, но наистина не можете да накарате никого да направи нещо, което сам не иска да направи. Промените трябва да дойдат от самия човек. Вместо да се опитвате да промените партньора си, клиничният психолог Гладис Франкъл съветва да се опитате да разберете какво ви притеснява. „Може би ви дразни черта на характера, която и вие имате и не се чувствате комфортно с нея“, казва тя. Ако е така, може би можете да работите върху проблема заедно с партньора си. Важно е да помните, че партньорът ви никога няма да бъде перфектен. Така че или трябва да го приемете такъв, какъвто е, или да потърсите друг.

Да следвате модата, за да бъдете „яка“ двойка
Със социалните мрежи идва и по-голямата откритост на хората за връзките им. По-лесно от всякога е да си създаваме цели, базирани на това какво правят другите хора. Но според Сюзан Тромбети, мачмейкър и управител на Exclusive Matchmaking, компромисът с истинските ценности и следването на модерни тенденции обикновено имат негативен ефект върху връзката. Един пример за това може да бъде да направите връзката си отворена, защото всички около вас го правят. „Повечето хора мислят, че е модерно, така че го правят по настояване на партньора си и не осъзнават, че всъщност не им допада“, казва тя. „Когато просто следвате дадена тенденция или приемате мнението на партньора си, нещата никога не се получават.“ Само защото едно нещо работи добре във връзката на някой друг, не означава, че ще проработи и за вашата. В любовта няма значение какво е модерно. Ако вие сте с партньор, когото обичате и връзката ви е здрава, какво значение има какво правят другите хора?

Да правите всичко заедно
Няма нищо лошо в това да искате да прекарвате цялото си свободно време с партньора си. Това правят повечето двойки, когато са влюбени и наистина си падат един по друг. Но, както казва Кандис Купър-Лавет, лицензиран семеен терапевт: „Ситуацията става токсична, когато единият партньор изгуби чувството си на индивидуалност и е трудно да се разбере къде е границата между двамата“. Когато това се случва, означава, че сте във взаимозависима връзка. Не е необходимо да сте постоянно заедно с партньора си. Според Купър-Лавет трябва да мислите за връзката си като за диаграма на Вен. „Има два кръга – единият е за единия партньор, другият – за другия, и по средата те се обединяват“. Това е най-доброто описание за връзката, към която е добре да се стремите.

Да заживеете заедно след 6 месеца и да се сгодите след 1 година
Ако имате установен срок, в който нещата трябва да се случат във вашата връзка, според Тромбети това може да ви доведе до токсична връзка. „Ако сте толкова фокусирани върху това да отмятате цел след цел от списъка си, може да не сте достатъчно фокусирани върху партньора си и това, което е най-добро за вас“, казва тя. „Трябва да разберете, че връзките се придвижват със собствено темпо“. Ако и двамата виждате едно и също бъдеще пред себе си, е съвсем нормално да си дадете време.

Няма нищо лошо в това да имате цели като двойка. Но те трябва да отговарят на потребностите ви като двойка, да отразяват динамиката на вашите взаимоотношения и да ви сближават.

По материали от: 7 Goals Experts Say Aren't Good To Have

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства 

    Добра организация и интересни идеи за разчупване на напрежението и за стимулиране на комуникация между участниците, съчетани в приятна обстановка. Бих препоръчала на приятели
    19.02.2024, след парти за запознанства