Общуване в мрежата – от мода към необходимост

Взаимоотношения и връзки, 29.04.2020

Годината е 2020. Всеки един от нас пише по-добре и по-бързо на клавиатура, отколкото на ръка. Телефоните и компютрите са заменили тефтерите и календарите, а пластмасата и метала заменят хартията.

Преди векове хората са се ухажвали с писма, които са пътували с дни. Понякога един мъж и една жена са имали любовна кореспонденция месеци преди да се запознаят на живо. В тези писма са се разменяли мили, романтични думи, с които мъжът се е опитвал да спечели сърцето на своята любима, а тя от своя страна го е подлагала на изпитания, но и същевременно е насърчавала неговия епистоларен флирт.

В съвременния свят, особено в положение на пандемия, общуването в мрежата е нещо, което става необходимост и ежедневие. Ако сте от хората, които нямат половинка, в момента вероятно имате желание за социални контакти, включително с нови хора. Може би сте засилили търсенето на комуникация дори в посока търсене на потенциален партньор. Това е и причината да напишем тази статия – да дадем насоки за това как едно общуване, което не е на живо, да доведе до харесване, разбиране и евентуална среща, след като това стане възможно.

Понякога хората подхождат с недоверие към комуникацията посредством устройства. В дигиталния свят лесно може да се изгради една нереална представа за човека и тя да се „продава“ в сайтове за запознанства, приложения и други места в мрежата, където необвързаните се събират с цел да намерят половинката си.

Нека си представим, че вече има двустранен интерес между теб и човек, когото си срещнал/а някъде в интернет пространството. Основно правило при общуването в Интернет е да си искрен/а. Това е единствената възможна добра основа за започване на отношения, които могат да прераснат във връзка. Ако човекът срещу теб усети неискреност в ранен етап от вашето общуване, това може да се отрази негативно на евентуални бъдещи отношения.

Когато започваш разговор с човек, с когото мислиш, че може да си допаднете, е препоръчително да започнеш разговора със „Здравей“, „Как си днес?“, „Добър ден/вечер.“ Кратки и твърде неформални обръщения като „Здр“ са неподходящи и не биха направили добро първо впечатление. Хубаво би било първият ви разговор да започне по непринуден и забавен начин. Може това е шега, закачка. Важно е да не е грубо, а деликатно поднесена шега, тъй като все още не познаваш чувството за хумор на човека срещу теб.

Ако решиш да направиш комплимент още в началото на общуването, не е добре това да са  комплименти свързани с външния вид – все пак вие не сте се виждали лице в лице. Може да е нещо, което си прочел/а за него/нея в профила му/ѝ или ти е било споделено по време на разговор.

В течение на общуването темите се задълбочават. Един разговор може да е като игра на тенис на маса – думите са като топчето. Единият казва нещо и изпраща въпрос към другия. Ако събеседникът не ти задава достатъчно въпроси, а ти искаш той/тя да научи повече за теб, можеш да споделяш информация по зададените от теб въпроси. Например:
- Какви книги предпочиташ да четеш?
- Харесвам историческа литература.
- О, интересно. Не съм срещал/а много хора, които се интересуват от история. Аз самият/самата предпочитам философски текстове и езотерична литература.

Ако харесваш човека срещу себе си, можеш да се опиташ да следиш стила му на общуване и да се опиташ да се адаптираш към него. Не става дума да променяш естествения си начин на изразяване, но ще помогне, ако разбереш неговия начин да подава информация и се постараеш ти да се изразяваш по начин, по който да си максимално добре разбран/а.

Опитай се да общуваш максимално натурално, макар и не на живо. Характерът, темпераментът на човек може да се усети и в писмената комуникация, и при разговор по телефон или видео разговор. Начинът ти на общуване и свързване с хората е едно от първите неща, които отсрещният забелязва. Затова е важно да си естествен/а и да общуваш по твоя уникален начин.

Поддържането на позитивно общуване, особено в началото на комуникацията, винаги се отплаща. Да се съсредоточиш върху позитивите в човека срещу себе си, върху общите ви интереси и преживявания. И на двама ви е ясно, че имате недостатъци и неща, които не са общи и се разминават, но те могат да останат за един друг етап на разговора. Не е нужно да криете информация. Когато коментираш различни неща, стреми се да бъдеш позитивен/позитивна: вместо „Мразя си работата.“ можеш да кажеш „Днес на работа беше пълна лудница и се радвам, че съм у дома.“

Да вербализираш притеснението си, както и нещата, които те карат да се чувстваш дискомфортно в разговора, може да доведе до разбиране и подкрепа от отсрещната страна. Ако сметнеш, че нещо, което си казал/а, не е било на място, винаги можеш да му обърнеш внимание. Можеш да се извиниш. Прекалените извинения не са препоръчителни, но тяхната липса не би направила добро впечатление.

Тези на пръв поглед прости насоки могат да превърнат едно Интернет запознанство в приятна среща на живо, а защо не и в интимна връзка. Опитайте се да се възползвате от създалата се ситуация и да направите нови познанства. Кой знае – може следващата физическа изолация да прекарате в ръцете на любим човек. :)

 

Използвани източници:

  1. https://www.psychologytoday.com/us/blog/experimentations/201704/how-have-successful-first-date-after-meeting-online;
  2. https://www.datingadvice.com/online-dating/funny-online-dating-messages.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства