Най-сигурният знак, че не е подходящ/-а за теб

Взаимоотношения и връзки, 19.07.2018

Как се чувстваш на среща? Приятно или притеснено ти е с този човек?
 

В петък имаш среща с човека, с когото излизаш от скоро. Започваш да планираш още от вторник. Какво ще облечеш? Как ще се държиш? За какво ще си говорите? Но ако прекарваш прекалено много време в стратегическа подготовка на дрехите, косата си и дори темите на разговор преди да излезеш с някого, този човек най-вероятно не е подходящ за теб.

Как се чувстваш, когато двамата сте заедно – приятно или притеснено? Ако имаш „сценична треска“ всеки път преди да излезете и се надяваш да изглеждаш достатъчно добре, да си достатъчно чаровен и да казваш точните неща, това не е комфортен начин да прекараш една вечер с някого и трябва да се разглежда като ясен сигнал за разминаване на характерите.

Със сигурност е нормално да си леко притеснен и това дори може да те мотивира да се представиш в най-добра светлина пред потенциалния си нов партньор. Но ако усещаш силно безпокойство всеки път, когато се виждаш с някой нов човек, това може да е знак, че човекът може да не е добър избор за теб.

Сценична треска: Притеснението предизвиква провал
Разбира се, на първите няколко срещи с нов човек най-вероятно ще си притеснен. Но с течение на времето това притеснение би трябвало да намалява. Разговорите на вечеря не трябва да се усещат като разпит под светлината на прожектор. Дори и емоциите ти да са субективни и партньорът ти да няма представа какво изпитваш, такава продължителна тревожност не предсказва успешна връзка.
В дългосрочен план никой не иска да продължава да прави нещо, което му носи притеснение и дискомфорт. Дали ще е екстремен спорт, ангажимент с говорене пред хора или лидерска роля с много отговорности, ние не сме способни (и следователно не желаем) да оставаме в състояние на повишена тревожност и психически стрес.
И за това си има причина: сценичната треска е обратното на доброто представяне. Да, естествено е да искаш да направиш добро впечатление на човека, към когото имаш интерес. Но ако прекалено много мислиш как изглеждаш и се държиш, със сигурност не се наслаждаваш на отношенията по начина, по който би трябвало. Дори като се вземе предвид фактът, че някои хора по природа са несигурни, половинката ти трябва да те кара да се чувстваш комфортно да бъдеш себе си, а не да се напрягаш.

Емоционалната интоксикация: Полезна или вредна?
Ти се вълнуваш за следващата среща с новия си партньор. Но това не е задължително хубаво нещо. Твоят ентусиазъм не гарантира, че отсрещната страна има такъв.  Очакванията не създават химия. С други думи – вълнението и очакването с нетърпение не са факторите, по които да прецениш дали си в здравословни взаимоотношения.
Връзката с човек, който предизвиква у теб чувства на недостатъчност и самокритика води до нездравословни взаимоотношения. Склонността към перфекционизъм, изразен в суровата самооценка и крайните реакции на възприеманите неуспехи водят до податливост към депресия.
Дори и обикновено да си склонен към самокритика, има начин да увеличиш шансовете си да избираш партньори, които те карат да се чувстваш добре със себе си и които оценяват и подкрепят човека, който си – а не който би желал да бъдеш. Важното е да се научим да правим разликата между увлечение и смислена пълноценна връзка.

Разликата между пристрастеност и привързаност

Проучване на Лангелаг (2013) представя метод на измерване на концепциите за пристрастеност и привързаност в романтичните взаимоотношения. Въпреки че отбелязва, че двете неща не се изключват взаимно, в проучването пристрастеността е описана като „всепоглъщащо любовно чувство“ към любимия, а сигурният тип привързаност като „успокояващо чувство на емоционално свързване“.

По отношение на емоциите обаче съществува значителна разлика. В проучването на Лангелаг се цитира предишно проучване, което посочва, че пристрастеността създава негативни чувства като тревожност и несигурност. За разлика от това сигурният тип привързаност намалява негативните усещания. Авторите отбелязват, че пристрастеността е свързана с по-висока емоционална възбуда и дори еуфория, но е нож с две остриета.

С развитието на връзката нивата на пристрастеност и привързаност се променят. Но те си остават различни концепции и проучването на Лангелаг открива, че има обратна пропорционалност между тях. Когато една връзка прогресира, в общия случай пристрастеността намалява, а привързаността се увеличава.

Интересното е, че според проучването пристрастеността е особено висока, когато индивидът не е в романтична връзка с обекта на чувствата си. Други открития са, че високите нива на пристрастеност са свързани с негативно повлияване, което подкрепя твърденията, че пристрастеността е стресираща, а високите нива на привързаност се свързват с намаляване на негативното въздействие, което подкрепя успокояващия ѝ ефект.

Сигурността побеждава сценичната треска

Когато си с нов партньор, остани верен на себе си. Това ще ти помогне да подбереш човек, който те кара да се чувстваш сигурен в себе си, а не неспокоен. Изпитването на сигурност във връзката води до стабилност и удовлетвореност, и в крайна сметка до успешни взаимоотношения.

Автор: д-р Уенди Л. Патрик, Psychology Today, The Strongest Sign That a Partner Is Not "The One" 

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

    КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

    Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
    08.04.2024, след бързи срещи 

    Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
    28.03.2024, след бързи срещи 

    Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
    07.03.2024, след парти за запознанства 

    Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
    20.02.2024, след парти за запознанства